Skocz do zawartości

Kołowrotek Daiwa Fuego LT 2018 - informacje i opinie

Bolo8888

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem kiedyś starszą wersję 2500. Piękny wygląd. Solidna i prosta konstrukcja. Ogólnie fajny młynek za niewygórowaną cenę.
Bardzo dobre, miękkie sprzęgło (hamulec). Dobry nawój cienkich linek. Na fotce 0,16mm

Trzeba jednak przywyknąć, do zamykania kabłąka ręką. Inaczej lubił splątać linkę.

Generalnie polecam jeśli stan co najmniej dobry+  :)

post-45714-0-84103800-1589612565_thumb.jpg

• Like 2

• 4 tygodnie później...

Fuego LT stuka. Dokładnie posuw w pewnych położeniach.Przerabiałem to i smarowanie nic nie daje.Trzeba się przyzwyczaić albo zmienić na shimano, LT fuego to szajs.(Jest to moja subiektywna opinia po sporym czasie użytkowania)

Edytowane przez woblery L.E.

Fuego LT stuka. Dokładnie posuw w pewnych położeniach.Przerabiałem to i smarowanie nic nie daje.Trzeba się przyzwyczaić albo zmienić na shimano, LT fuego to szajs.(Jest to moja subiektywna opinia po sporym czasie użytkowania)

Moje Vanguish-e tez stukaly, wiec jesli zmieniac na Shimano to zostaje ewentualnie Stella :)

Niestety, stuka każdy mechanizm posuwu szpuli typu "locomotive" z prowadnicą w ształcie S. Dzieje się tak dlatego, że do poprawnej pracy mechanizmu posuwu potrzebny jest spory luz, który powoduje, że podczas oscylacji "wodzik" na kole zębatym posuwu dotyka ścianek prowadnicy - co odczuwane jest jako "stukanie" mechanizmu podczas zmiany położenia szpuli góra-dół. I tak źle i tak niedobrze :)

Aby temu zaradzić, Daiwa jako pierwsza zaczęła stosować w tym miejscu miniaturowy o-ring na wodziku, który w dużej mierze zniwelował to stukanie, aczkolwiek wciąż jest ono wyczuwalne. Łowiłem kiedyś Saltigą 2010, w której delikatne stukanie również było wyczuwalne, pomino wzorowego spasowania frezowanej przekładni.
Niestety, pozostaje sie chyba przezwyczaić albo zmienić na Shimano...ale z wormshaftem.

f1.png

Co ciekawe, również w Shimano skopiowali zastosowali pomysł z gumowym o-ringiem i to pomimo posiadania całkiem niezłego patentu na genialny mechanizm posuwu, wykorzystujący teflonową podkładę, który zapewniał cichą i spowolnioną oscylację. Zastąpiono go zwykłym S z gumwym oringiem, który jest prostszy i tańszy w produkcji.

spheros.jpg

Najtańsze Shimano z posuwem locomotive typu S (Varispeed) wciąż nie mają gumowych o-ringów, choć szczerze mówiąc trudno jest mi określić co bardziej w nich stuka - mechanizm posuwu szpuli, luzy na rączce i knobie czy też sama przekładnia.

Co do Fuego - nie nazwałbym go szajsem - szczególnie w jego przedziale cenowym, w którym każdy model mynka cierpi na inną wku* przypadłość :)

Tańsze LT wciąż są najlżejsze w swojej klasie, ładnie układają cienkie linki i mają trwały i niezawodny mechanizm.

U mnie wypełnił lukę przez jeden sezon i łowił od 3-30g, co pozwoliło mi ponownie przekonać się do mniejszych kołowrotków Daiwy. Pozdrawiam

Edytowane przez kineret
  • Like 3

Wiesz... że przywykłem do innej półki w kołowrotkach. Wszystko co innego wezmę do ręki, gdzie coś stuka i inne przypadłości ma, po prostu mnie drażni :D Stąd moja opinia na pewno w dużym gronie nie jest obiektywną opinią :)

Odnośnie stuków oraz podobnych przypadłości o dziwo nie odnotowałem w swoich kołowrotkach do castingu a nie są z wysokiej półki cenowej.Wnioskuję iż chodzi o samą konstrukcję.

Edytowane przez woblery L.E.

• 2 tygodnie później...

Prorex VLT też nie posiada łożyska. Jest tylko plastikowa tulejka którą co chwilę muszę oliwić bo ciężko chodzi kiedy wchodzą brudy z rzeki i resztki galonów których u mnie pełno.

Wie ktoś może jak jest z daiwą BG? Ma łożysko rolki czy też plastik?

Edytowane przez meps

• 4 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Wychodzi nowe Fuego 4000 C-P z przełożeniem 4,8:1 oraz korpusem z zaionu V - wytłumaczy mi ktoś czy rozmiar 4000 z oznaczeniem C to będzie taki rozmiar jak standardowe Fuego LT 4000 czy znowu jakas hybryda ?

4000C to 4000 z mniejszym korpusem (od 3000), ale standardową szpulą.

4000C to 4000 z mniejszym korpusem (od 3000), ale standardową szpulą.

No dobra, ale...rozumiem że między 2500, a 3000 jest różnica 10 gram, bo szpula większa. Ale między 3000, a 4000 jest 25 gramów. Szpula na pewno tyle nie zrobi. Do tego piszecie, że 4000 ma korpus jak 3000, to skoro 2500, też ma jak 3000, to gdzie różnice?

Mam 2500 i 4000. Wg info na pudełkach ten 2500 waży 205 g, a 4000, 240 g. W 4000 korpus jest zdecydowanie większy. Oba z polskiej dystrybucji.

• Like 1

No dobra, ale...rozumiem że między 2500, a 3000 jest różnica 10 gram, bo szpula większa. Ale między 3000, a 4000 jest 25 gramów. Szpula na pewno tyle nie zrobi. Do tego piszecie, że 4000 ma korpus jak 3000, to skoro 2500, też ma jak 3000, to gdzie różnice?

Mam 2500 i 4000. Wg info na pudełkach ten 2500 waży 205 g, a 4000, 240 g. W 4000 korpus jest zdecydowanie większy. Oba z polskiej dystrybucji.

Ale zobacz, że większość Daiw z serii LT ma rozmiar 3000C czyli korpus od 2500 i rotor i szpulę od 3000. Zatem dopiero kupując 4000C masz de facto korpus mocniejszy w rozmiarze 3000-3500, nie wiem do końca jak to odczytywać.

Czyli to C w rozmiarze 4000, to za wiele nie znaczy. Nie ma nic wspólnego z korpusem 2500 i 3000, więc i bebechy są na pewno większe. Jest jeszcze taka możliwość, że Daiwa produkuje na inne rynki fuego lt 4000 bez C i tam korpus, jest jeszcze większy, ale się z takim czymś nie spotkałem.