Skocz do zawartości

Kołowrotek Daiwa Fuego LT 2018 - informacje i opinie

Bolo8888

Rekomendowane odpowiedzi

Pany, żadna buda z tworzywa nie nadaje się na takie łowienie - a szczególnie modele LT - one są fajne, lekkie i przyjemnie kręca ale do lekkiego łowienia. 

Może, ten nowy Fuego z zaionu V będzie sztywniejszy i lepiej będzie się spisywał w cięższym łowieniu. 

Jak ma pokręcić przyjemnie dłużej niż dwa sezony to chyba lepiej iść w Ultegre FB lub Stradica FL 

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Na 2021 rok Daiwa "zupgrejdowała" kołowrotki bo nie tylko fuego ma teraz korpus i rotor z zaionu ale i też exceler. Jeśli wierzyć na słowo info z tego sklepu to chyba nawet się delikatnie szpule wypłyciły.

<...>

Edytowane przez Jano

Aha, teraz ten plastik nazywa się "Zaion V"... Doszły też nowatorskie technologie ABC, LGBT i HIV, spece od marketingu jeszcze pracują nad ich definicjami do katalogu, coby było jak najbardziej naukowo, mądrze, pokrętnie i mało zrozumiale, coś tam podobno komputerowo wyliczona inna gęstość gwintu śrubki mocującej rolkę w połączeniu z nową krzywizną nacięć na szpuli owocuje o 7,3% lepszym układaniem żyłki przy rancie (notabene cały czas spier...m, jak w poprzedniej wersji) w pierwszych trzech i pół obrotach korbki, co moze mieć niebagatelne znaczenie (nawet do 0,6%) w przekonaniu do brania na małe woblery jazi w średnio czystych wodach. Rewelacja, panie...

Za dużo to zmian nie widać, poza ceną oczywiście, nowe kosztuje, tak już musi być, tak ma Jezus w Biblii napisane... Może cukru nawalili, że tak podrożało

Edytowane przez smokwelski
  • Like 3

No ja też braku łożyska kulkowego w tym miejscu przeboleć nie mogę... oczywiście na https://www.hedgehog-studio.co.jp/ można znaleźć gotowe zestawy zamiennie do większości modeli LT ale oczywiście wiąże się to automatycznie z utratą gwarancji, no chyba, że komuś na tym nie zależy.

Wczoraj w wędkarskim wpadła mi w ręce Lexa E LT w rozmiarze 2500 i przyznam, że kręci tak mięciutko jak caldia LT z tym, że Lexa jako jedyna ze wszystkich modeli LT (oprócz tych made in Japan) ma korpus z aluminium i nie sprawia wrażenia takiej plastikowej jak fuego czy freams czy inne "plastikowe", z których się tak naśmiewacie. Dodam, że rozmiar 2500 nie ma przesadnie głębokiej szpuli bo mieści 150m linki 0.20.

To jaka jest cena rozmiaru 3000 bądź 4000 bo jakoś nie mogę znaleźć. Śmieszne tylko że jeszcze nikt nie użytkował a już opinia wystawiona

Pytasz o fuego? Jeśli tak to ceny poszczególnych rozmiarów zobaczysz w sklepie, którego link podałem wcześniej.

Co tu dużo mówić, wystarczy rozkręcić jakąkolwiek daiwę LT i zobaczyć bebechy. Skrót LT zobowiązuje

,, Lekka Tandeta "

Cerata i Exist również? Bo napisałeś „jakąkolwiek”, a to daleko idące uogólnienie... Akurat Fuego nigdy nie było topem daiwy. Inna sprawa, ze model z czasów Torunamentowatych nie był taki badziewny, no ale tu wszyscy za „nowym, 5gr lżejszym i z gwarancją” gonią, a potem się dziwią, że kołowrotek jest gówniany. Ano jest ???? Można zamiast kupować nowe plastikowe kołowrotki kupić starszy, zadbany model z wyższej półki i nie narzekać, ze ciagle się rolka zapycha. No tylko ze będą 30gr cięższe, co, jak wiadomo powszechnie na jerku, bardzo razi w fotelu - bo kilogram przynęt w kamizelce problemem na rybach nie jest ???? Swoją drogą to niezłe szmaciarstwo ze strony producentów, aby kilkadziesiąt groszy na durnym łożysku oszczędzić... Gdyby tak wszyscy solidarnie odsyłali te kołowrotki do czyszczenia co drugi miesiąc w ciągu całej gwarancji, to może przestałoby się kalkulować wkładać gówno do środka.

Co Wy się czepiliście tego tworzywa z jakiego jest wykonany.Komuś się rozpadł w rękach.Mi osobiście on pasuje bo jak już wcześniej pisałem jest odpowiedni podczas łowienia w grudniu. Jest "cieplejszy" nisz aluminiowe body. Łowiłem w grudniu caldią i Red arctem- mróz niesamowicie wdawał się w znaki, fuego jak wspomniałem lepiej trzymał temp.ręki

• Like 2

Cerata i Exist również? Bo napisałeś „jakąkolwiek”, a to daleko idące uogólnienie... Akurat Fuego nigdy nie było topem daiwy. Inna sprawa, ze model z czasów Torunamentowatych nie był taki badziewny, no ale tu wszyscy za „nowym, 5gr lżejszym i z gwarancją” gonią, a potem się dziwią, że kołowrotek jest gówniany. Ano jest Można zamiast kupować nowe plastikowe kołowrotki kupić starszy, zadbany model z wyższej półki i nie narzekać, ze ciagle się rolka zapycha. No tylko ze będą 30gr cięższe, co, jak wiadomo powszechnie na jerku, bardzo razi w fotelu - bo kilogram przynęt w kamizelce problemem na rybach nie jest Swoją drogą to niezłe szmaciarstwo ze strony producentów, aby kilkadziesiąt groszy na durnym łożysku oszczędzić... Gdyby tak wszyscy solidarnie odsyłali te kołowrotki do czyszczenia co drugi miesiąc w ciągu całej gwarancji, to może przestałoby się kalkulować wkładać gówno do środka.

Paweł hierarchia musi być zachowana.

Gdyby to łożysko tam było to wielu stwierdziłoby że nie warto kupować Ceraty bo ma tyle samo łożysk :-)

Jedno łożysko jest tanie ale w wielkoseryjnej produkcji cały wagon takich łożysk to już oszczędność :-)

Macałem swój egzemplarz, jakiś plastikowy w dotyku ????

Znalazłem taki opis:

Daiwa Exist 15, high-tech spinning reel, Mag Sealed technology (roll on body, crank axle 2 and Line Roller), 12 Ball Bearings (10 Salt Water Resistant Ball Bearings and 2 mag Sealed Ball Bearings), infinite back stop, Zaion reel body Zaion Air rotor, Digigear transmission, gyro spin

Real Four concept

? Mag Sealed construction

? 12, CRBB 'ball bearing

? Zaion Reel body

? Zaion Air rotor

? Infinite anti reverse

Backstop

? Milled Digigear II gear

? GyroSpin

? UTD braking system

? Silent Oscillation System

? CNC milled Aluminium crank