Skocz do zawartości

Kołowrotek Daiwa Fuego LT 2018 - informacje i opinie

Bolo8888

Rekomendowane odpowiedzi

Pod szpula już jedno łożysko jest, drugie nic nie zmieni - mimo ze się zmieści.

Knob nie rozbieralny ale za kilka zł można kupić ośkę z Alli - starą rozwiercić i zamontować knob na łożyskach

Łatwiej będzie kupić korbe od wyższego modelu.

• 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...

Z tego co ja widziałem i jakieś filmiki oglądałem to korpus jest z innego tworzywa-wytrzymalszego, bo w 18się dosyć uginał pod obciążeniem, knob na korbce jest w rozmiarze 4000 mniejszy i nie rozbieralny, szpula wizualnie inna 18ma przecincia pionowe a 20pod skosem. Części pasują zamiennie korbką jak i szpula

• 3 miesiące temu...

Podobno nie podoła, 30-35g to już dla tego młynka za dużo, nie mówiąc o 55g. Po mimo rozmiaru 4000 Fuego to niewielki młynek. Do takiego łowienia, to raczej chyba min Ballistic LT bo od Balistica w górę są już inne przekładnie, a jak taniej, to słyszałem, ze Ultegra 4000 daje radę do 45-50g ale nie próbowałem. Ja do gramatur powyżej 30g używam Slammera 260ki. Swoje waży, to fakt i „kulturę” pracy ma, jaką ma ale przynajmniej nie ma obawy, ze się rozleci.

Edytowane przez PatLove
  • Like 2

A ile za taką korbkęAsobie życzą? np od caldii? Bo jak za excellera czy fuego trzeba dac 350 - 450zł a za taką roczkę z 200zł to się chyba mało kalkuluje...

na Ali są całe korby Gomexusa z aluminiowym knobem na 2 łożyskach za około 130PLN. Za knoba z ośką około 85-90PLN Edytowane przez Darek_W

Porównywanie plastikowego kołowrotka do tych z metalu jest trochę nietrafione. Poza tym jak wspominaliście Fuego jest dedykowana do lekkich połowów. Daiwa BG w tym samym rozmiarze jest już naprawdę mocnym sprzętem do cięższego operowania.

Ciekawe jak wypadają na tym polu odpowiedniki z Shimano, np. Vanford?