Derrek Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Bez przesady....A ja sobie już nie wyobrażam kija za 157 zł ponieważ wszystkie za 300-400 zł(daiwy,dragon) połamały mi się .. co najmniej część szczytowa a raczej mojemu ojcu któremu sprzedałem , obecnie mam 2 kije 1 to avid a drugi to legend ze stajni st-croix i porównując trwałość tych kijów z tamtymi , legend wydaje się nie do zajechania kijem .I dopiero będziesz żałował że kupiłeś kija tak taniego jak ci ryba życia weźmie rozdupczy wędkę i zerwie się przy okazji ;p Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Derrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Low ST. C ciesz się długowiecznościa, ja będę lowil kijem za 157zeta, byłem już kilka razy z nim nad wodą i tu zapewne mocno się zdziwisz... Nie złamał się na zaczepie, nie złamał się na rybie.... Kurcze jest szansa że wytrzyma kolejny wypad.... Wariacja co? Jak czytam takie posty nawet się nie irytuje, kiedyś byłem taki jak Ty.... Kiedyś najważniejszym w wędkarstwo był dla mnie dobry kołowrotek, dobry kij.... Teraz już wiem że jest coś znacznie bardziej ważnego... Jest to czas spędzony nad wodą... Zapewniam Cię że nie sprzęt łowi Natomiast jest to temat rzeka.... Mogli byśmy dluuuuuugo polemizować na tej temat Nawiązując do Fuego lt. Kurcze łowię nim już jakiś czas i jeszcze się nie rozlecial Polecam wersję z oznaczeniem C. Na 19 rok dodali wersję z płytka szpulka... Odpada nawijanie podkładu... Co dla mniej zamożnych wyszła chyba nawet ninja LT. Też może być fajna :)Dodali lepszy hamulec, zmiejszyli wagę i dodali jakieś łożyska. Może pójdzie w ślady swojego poprzednika... Z WEDKARSKIM POZDROWIENIEM.!PS. Przyznam się bez bicia, że zostawiłem sobie te "lepsze kije" i łowię teraz tymi za 157zeta,powiedzmy testowo... żeby niebylo że jestem całkiem na nie:) Matagi ss ll zostaje na dożywocie, i tu też pewnie zdziwko... Kije za ponad klocka też się łamią bez powodu Natomiast szczerze uczciwie bez nutki szydery, życzę łowienia st. C przez długie lata. Moje przemyślenia odnośnie tańszego sprzętu są jak najbardziej potwierdzone kilkoma latami łowienia na topowe sprzęty...Sa tanie rzeczy, które są shitem totalnym, ale w przypadku sprzętu wędkarskiego, są i fajne sprzeciki za grosze, które posłużą nam lata. Wędki dawiy powermash, kołowrotki zauber, redarc itp. Fajne i tanie Edytowane 13 Grudnia 2018 przez "Paweł" 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Etam gadacie.... "JEST GWIAZDA JEST JAZDAAA" Bez gwiazdy nawet jak biorą to co to za łowienie. STC to było dobre kulka lat temu, teraz only JDM innego nie tykam :-D :-D ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Etam gadacie.... "JEST GWIAZDA JEST JAZDAAA" Bez gwiazdy nawet jak biorą to co to za łowienie. STC to było dobre kulka lat temu, teraz only JDM innego nie tykam :-D :-D ;-)Coś w tym jest Zaufalem matagiemu, ale i on poległ w boju... Gwarancja uznana więc złego słowa na japan construkcion nie powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Ja z przymrużeniem oka piszę. Miałem sprzęty za 100zł i łowiłem, teraz mam za 1-3tys sztukę i czasu brakuje. Chętnie wrócę wstecz te 15 lat do kolowrotka za 100zł i wędki za kolejne 100zł byle ryb było jak kiedyś. Trochę dziwi, ludzie jeszcze myślą że kijem za 100 zł nie da się wycholowac ryby życia, eeee gdzieś się pogubiliśmy po drodze. Lubię dobry sprzęt więc mam, jednak Yamaga ze Stella nad Wisłą nie sprawiają że klenie same z wody wyłażą. Muszę zrobić to samo co zrobiłbym kijem za 100zł. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 CZas ,tylko czas wolny - co ja bym za to oddał Dokładnie imienniku ,żeby bylo jak kiedyś ....Kurde ,ale my starzy jesteśmy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Sprzęt wędkarski mogę porównać do narzędzi, bez względu na rodzaj ich przeznaczenia. Lepsze, zwykle droższe od gorszych, narzędzia wpływają na komfort, precyzję i tempo pracy, wykonanej przy ich użyciu. Biorąc pod uwagę, wskaźnik dotyczący ograniczeń czasowych, wolę spożytkować czas przeznaczony na łowienie, korzystając z najlepszych narzędzi na jakie mogę sobie pozwolić a mieszczących się w granicach zdrowego rozsądku. Nigdy nie dopuszczę aby chęć posiadania precjozów stanęła ponad kwintesencją mojej pasji ale przyznaję, że ma ona w niej swój nieodzowny udział. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Sprzęt wędkarski mogę porównać do narzędzi, bez względu na rodzaj ich przeznaczenia. Lepsze, zwykle droższe od gorszych, narzędzia wpływają na komfort, precyzję i tempo pracy, wykonanej przy ich użyciu. Biorąc pod uwagę, wskaźnik dotyczący ograniczeń czasowych, wolę spożytkować czas przeznaczony na łowienie, korzystając z najlepszych narzędzi na jakie mogę sobie pozwolić a mieszczących się w granicach zdrowego rozsądku. Nigdy nie dopuszczę aby chęć posiadania precjozów stanęła ponad kwintesencją mojej pasji ale przyznaję, że ma ona w niej swój nieodzowny udział.I to są bardzo mądre słowa. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 (edytowane) Generalnie to Gucio Ty chłopie masz rację.... Tylko nie bardzo wydaje mi się porównywanie sprzętu na narzędzi i pracy :)Nie wszyscy jesteśmy zawodnikami i zbieramy fame na emeryturę Fakt jak wezmę do łapy matagiego ss ll i porównuję go z mikroflex em jest różnica... I to spora, komfort łowienia o niebo lepszy od kija seryjnego, ale i tym i tym zlowie i wyholuje rybę. Natomiast fajne jest to że producenci co roku idą do przodu i dają nam więcej za mniej... Edytowane 22 Grudnia 2018 przez "Paweł" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mohave Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Oczywiście, że różnica jest spora. Jednak nie jest to moim zdaniem kwestia seryjności tego "mikroflexa" lecz poziomu cenowego, z którego pochodzi, a co za tym idzie materiałów użytych do jego produkcji, aktualnego poziomu produkującej go firmy itp. Matagi z pracowni trzeba porównywać z seryjnym Evergreenem, Graphiteleaderem, Megabassem itp., a wtedy już nie będzie tak wesoło. Jak się ktoś uprze, co często czytam, to oczywiście powie, że dzięki zamówieniu w pracowni ma dolnik 1,5 cm krótszy lub dłuższy. No i niech mu będzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Czy ktos tu cos o plytkich szpulach do Fuego wspomniał? Cos wiecej mozna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 (edytowane) A co chcesz wiedzieć? Z natury płytka szpula jest płytka i mieści mniej linki niż głęboka, czasami różnią się mocą hamulca, trzeba na tabelę zerknąć. Płytkie są w szybszych modelach, ale jeżeli komuś zależny szczególnie gdy planuje łowić cieńszymi linkami można dokupić zapasową od szybszego modelu w tym samym rozmiarze pasują zamiennie. Nie trzeba będzie nawijać kilometrów podkładu pod cienką żyłkę czy plecionkę. Edytowane 23 Grudnia 2018 przez gajosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Myślę że koledze chodziło o dostępność i możliwość dokupienia. Bo na razie to nigdzie ich nie widać. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 (edytowane) Jakiś czas temu widziałem na allegro jak sprawdzałem z ciekawości ile będzie kosztować. Google pokazywali jeszcze dwa sklepy internetowe ale jakie nie pamiętam. Kosztowała ok 80-90zl jak mnie pamięć nie myli. Płytkie miały końcówki oznaczenia XH. Np. 3000CXH Może na olx albo w sklepach internetowych jeszcze je mają. Trzeba poszukać ew zapytać tych co sprzedają szpule do Exceler i niższych modeli, problemu z zakupem nie powinno być. Edytowane 23 Grudnia 2018 przez gajosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 O to chodziło. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Ale są szpule jeszcze plytsze... Oznaczone po prostu C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 W katalogu na 2019 nie występuje fuego w rozmiarze 2500 z inną szpulą niż głęboką. Nadzieja że będzie coś pasować z innego modelu. Ktoś coś wie? Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Widziałem że z tą najplytsza jest tylko 4000C...i taki też nabylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mhc1983 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Używam tego kołowrotka od marca w rozmiarze 4000. Wyciągnąłem na niego grubo ponad 100 szczupaków. Największy + 100 cm, sporo pomiędzy 80 a 95 cm. Łowię na duże gumy i woblery. Zakres przynęt 40-100g. Używam go najczęściej na kiju Svartzonker Signature 8"6 40-140g. Jestem mega zadowolony. Po dość intensywnym łowieniu nic w nim nie trzeszczy i działa płynnie. Za taką kasę moim zdaniem jest to dobry sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Co do płytkich szpul.Sprawdziłem katalog Daiwa na 2019 (PL) i jedyna płytka szpula jest w Fuego 2000S-XH@gajosikXH to oznaczenie przełożenia , C to compact body poprawcie mnie jeśli się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Nie wiem jak w 2019 ale w tym roku płytkie szpule miały tylko modele z wyższym przełożeniem, wolne miały głębokie szpuli. Może się coś zmieniło, nie wiem, nie szukałem aktualnych informacji bo już mnie ten temat nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 W katalogu jest wyjaśnienie. D do głębokie (i tylko takie ma fuego 2500) bez litery to płytsze sporo. A z S to takie typowe płyciaki Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kulu Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Mhc1983 - jak Ty łowisz, że tak delikatny młynek to wytrzymuje? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mhc1983 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Mhc1983 - jak Ty łowisz, że tak delikatny młynek to wytrzymuje? Normalnie. Myślę, że był ze mną na rybach z 40 razy. W tym sporo wypadów od rana do wieczora. Więc nie wiem w czym problem? Mam napisać, że zły jak mi się sprawdził i jestem zadowolony z niego? Delikatny w jakim sensie? Wagowym? A do czego rozmiar 4000 używać? Na lekko pod okonia? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kulu Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 No mi się nawet do wobków pod sandacza nie sprawdził. A nie mam w zwyczaju katować sprzętu bo dbam o swoje zabawki. I ta daiwa do okoni nada się świetnie. Podobnie jak ostatni stradic. Do niczego więcej. Ale jak Tobie daje radę to szacun. Serio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi