Skocz do zawartości

Kołowrotek Daiwa Fuego LT 2018 - informacje i opinie

Bolo8888

Rekomendowane odpowiedzi

Są nawet trzy bodajrze. Nie czepiam się tego minimalnego stożka. Po prostu nawój nie jest równy, pojawiają się jakieś niewielkie wybrzuszenia, szczególnie przy dolnym i górnym rancie(zdjęcie kiepskie, słabo widać), ale jakiegoś dramatu nie ma, da się z tym żyć. Dodanie podkładki w tym wypadku chyba wiele nie pomoże.

A ja zadam z pozoru proste pytanie :-)

W jakiej pozycji był młynek jak nawijałeś linkę?

Widziałeś instrukcje?

Stożek w Daiwie to nie nowość.

A w instrukcji jest napisane i narysowane jak nawijać.

Zrób tak jak jest tam pokazane bez dokładania podkładek i wtedy wrzuć fotki :-)

• Like 1

A ja zadam z pozoru proste pytanie :-)

W jakiej pozycji był młynek jak nawijałeś linkę?

Widziałeś instrukcje?

Stożek w Daiwie to nie nowość.

A w instrukcji jest napisane i narysowane jak nawijać.

Zrób tak jak jest tam pokazane bez dokładania podkładek i wtedy wrzuć fotki :-)

To Daiwa ma teraz jakiś specjalny system nawijania linki?

Wrzuccie rysunek na jerka plis!

No to teraz mnie Przemek zaskoczyłeś  :blink: ! Instrukcji oczywiście nie czytałem, a nawijałem po kątem tak między 45, a nawet 70 stopni od poziomu. 

W życiu bym nie pomyślał, że może mieć to jakikolwiek wpływ. Popatrzę na instrukcję i spróbuję tak jak piszesz. Aczkolwiek jak wcześniej pisałem nie ma tragedii i w czasie łowienia nie powinno to w niczym przeszkadzać. Dzięki za sugestię. Pozdrawiam.

Tak samo mi nawinęła pierwszym razem.

Delikatny rowek na dole szpuli.

Drugim razem nawinąłem trzymając młynek prosto i jest bajka.

Ps. Gdybyś jednak dokładał podkładki to uważaj na tą podkładkę nad łożyskiem.

To jeden z głupszych pomysłów ta podkładka.

Edytowane przez przemo_w

Tak samo mi nawinęła pierwszym razem.

Delikatny rowek na dole szpuli.

Drugim razem nawinąłem trzymając młynek prosto i jest bajka.

Ps. Gdybyś jednak dokładał podkładki to uważaj na tą podkładkę nad łożyskiem.

To jeden z głupszych pomysłów ta podkładka.

Dokładać na chwilę obecną nic nie zamierzam, spróbuję tylko przewinąć. A jeszcze tak zapytam, bo widziałem, że kupiłeś wielkość 3000. Twój w czasie nawijania linki wydawał jakieś odgłosy odbiegające od "normy"?

Dałem normę w cudzysłów, bo sam w sumie nie wiem, tak jak pisałem niewiele młynków przeszło przez moje ręce  :) .

Przewinąłem zgodnie z zaleceniem i rzeczywiście nawój się wyraźnie poprawił, jest dobrze :)

A po drugie tym razem nie zanotowałem żadnych "nienormalnych" dźwięków. Było cicho, gładko i bez żadnego zmęczenia nawinąłem pewnie ponad 300 m żyłki. Póki co jestem zadowolony. Dzięki za dobre rady.

Oj Radek Radek :-) nie masz pojęcia w jakich pozycjach ludzie nieraz nawijają linke :-).

Podkładki zapasowe są za grube i nic nimi nie wyreguluje a tylko będzie gorzej.

Wystarczy młynek trzymać równolegle do ziemi.

Cholowanie ryby.....młynek w poziomie???? Edytowane przez Tom Rob

WITAM

widze że fuego występuje w dwóch wersjach CXH przełożenie 6,2,1(nawój 93cm) oraz D-C przełożenie 5,3,1(nawój 80cm) mowa o wielkości kołowrotka 3000.prosiłbym o inf od ewentualnych użytkowników w/w kołowrotków . oczywiście najlepiej byłoby po teście na wodzie.pozdrawiam

tak patrzę na tą Daiwe Fuego i za cholerę mi ta nazwa nie pasuje do młynka za 350-400 pln.

A stare Fuego to bym chetnie przytulił

Zgoda. Tylko patrzeć a wypuszczą Tournamenta DD (Do D..) z trzema łożyskami :rolleyes:.

Shimano to już przerabiało (wersje BB niektórych kołowrotków) .

A "starego" czerwonaka mam :).

• Like 2

Gość EdekZfabrykiKredek

Ciekaw jestem kiedy nastąpi punkt zwrotny z wagą kołowrotków bo raczej nie zmierza to w dobrym kierunku.

Ja się nie dziwie, wystarczy zerknąć np. u nas w dział kupie i bardzo często jest poszukiwany sprzęt do nie wiem szczelam 200 czy 250 g bo cieższy np. 270 czy 300 g już nie podejdzie.

Producenci to widzą i idą w tym kierunku.

Edytowane przez FlyFisherman
  • Like 1

170 gram wagi i moc hamulca 10kg a do tego mały rozmiar nic tylko brać , juz chciałem sprzedawcy powiedzieć żeby schował do stycznia go , ale niby jeszcze będą mieli balastica lt więc jeszcze go zobaczę ;p

Ciekawe - turki 2500, 3000, force, Saltiga game 3000/3500 ważą znacząco więcej, a moc hamulca mają 7kg...