Skocz do zawartości

Pstrągi w Jemielnicy

Łukasz B.

Rekomendowane odpowiedzi

Rok temu przez rzeczkę przeszły kopary i z rzeki zrobił się kanał melioracyjny. Wiosną woda mocno ciśnie, a latem niżówki po kostki. Nie ma dołków, nie ma bystrzyn, nie ma rynienek.

Latem można trafić klenika i okonka, a te pstrągi to już tylko legenda.

Lepiej poszukaj go na południu województwa, bliżej gór, warto.

post-45924-0-58940900-1513501536_thumb.jpg

Edytowane przez Darecki

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Trochę czasu minęło więc podbijam temat.jak z pstrągiem w jemielnicy,odcinek od zawady do luboszyc mamy aktualnie no kill.Jeszcze tam nie byłem a mam zamiar się wybrać,tylko nie wiem czy warto.Kilka dni temu byłem na odcinku między mostkiem na drodze rowerowej do turawy a zawadą przyłowiłem szczupaczka ok 50,ale pstrąga nie widziałem.załączam filmik z wypadu.

https://youtu.be/RR5KPd5C-UU.

• Like 1

Byłem raz, rzekę rozjechali,brak kryjówek. W Zawadzie przyłowiłem 2 szczupaczki. W Chrzastowicach przy mostku stoi tabliczka Obszar Natura 2000. Rzeka w tym miejscu również rozjechana, drzewa, krzaki powycinane. Dojście jak na plażę. Tam również kropków nie było, szczupaczki owszem. Dziś z kolei odwiedziłem Budkowiczanke poniżej Murowa. Woda piękna, dzika, lecz pusta.

Opolanin.No właśnie co ta tabliczka oznacza?Skoro wiem że było kopane i to po 2000? Wiem że było też zarybiane pstrągiem po roku 2000.Tak samo nie wiem co znaczy no kill na odcinku rzeki gdzie ryb brak.

Darecki.Przykre jest to co pokazujesz.A więc działania takie jak przebudowa rzeki która miała na celu ochronę okolicznych łąk i pól przed powodzią,pozbawił ich tej wody.A nas wędkarzy ryb.????