Skocz do zawartości
  • 0

Problem z silnikiem Minn Kota Maxxum 55lbs

pejta

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Szczotki lub tak jak pisze godski , puścił oring , zajrzyj do środka bo jak woda to każda chwila zwłoki może być dla niego zabojcza

Żeby szczotki zajechać to pewnie kilkanaście tysięcy kilometrów trzeba przepłynąć.

Edytowane przez godski

• 0

Odwracałem silnik tak jak proponował jeden z kolegów, nie zauważyłem żeby gdzieś woda wyciekała ( to ma wylecieć z obudowy tam gdzie jest moduł sterowania czy na łączeniu kolumny z samą częścią napędową?). Pierwsze co zrobiłem to odkręciłem śrubę na wodzie bo myślałem że się wpakowałęm w siatę lub złapałem jakąś odciętą żyłkę lub plecionkę - nic nie było. Wczoraj po kolejnym dniu problemów odkręciłem ponownie śrubę ale już w domu. Jedyna niepokojąca rzecz to korozja chyba na łożysku (jak na foto), może to jest jakiś problem?

post-62096-0-64633000-1513581672_thumb.jpg

• 0

Przy problemie ze szczotkami i komutatorem stawałby na amen, a ruszał po mocnym wstrząśnięciu wstrząśnięciu. Ja bym stawiał na problem z potencjometrem

Niekoniecznie potencjometr...

U mnie miałem podobny problem co autor tematu.

Potrząchnięcie lub puknięcie mocne w kolumnę silnika powodowało że łapał  i szedł.

Okazało się że jedna ze szczotek skleiła się ze szczotkotrzymaczem. Nie dało się odkleić, trzeba było wymienić szczotki i szczotkotrzymacz.

Edytowane przez Pietruk

• 0

Sprawa jest prosta. Dzwonisz do miłej Pani pracującej dla Tomka Duera, prosisz o przesłanie kuriera, kurier bierze silnik do serwisu gdzie chłopaki ogarną temat nie dłużej niż w tydzień i po serwisie kurier przywiezie silnik z powrotem, płacisz przy odbiorze. Jak coś to priv.

• 0

A ja obstawiam zły styk na kablach, zbyt duży pobór prądu i odcięcie elektroniki sterowania silnikiem zapobiegające spaleniu Maximizera.

W Traxxis 55Lbs miałem podobnie gdy pseudo automatyczny bezpiecznik 60A tak skorodował i się przepalił w środku że prawie styków nie było. Po wsadzeniu innego rodzaju (blaszkowe) bezpiecznika i wstawieniu solidnego włącznika typu "hebel" problem nie istnieje.

• 0

Witam

Problem polega na tym że silnik płynie normalnie i nagle śruba prawie staje. Jak go wtedy wyciągnę z wody i wprowadzę na pełne obroty po czym zanurzę to płynie normalnie. Dzieje się to nagle i od czapy, by od czapy znowu normalnie płyną. Może ktoś pomóc?

Hej, odkopię trochę wątek. Pejta, czy udało Ci się znaleźć rozwiązanie problemu?

Pozdr!

• 0

Pojawił się pierwszy problem , co smuci mnie niezmiernie  :( . Minn Kota Endura Max 55 lbs. Od kilku wypłynięć momentami pojawiała się jakaś dziwna anomalia przy przyspieszaniu . W okolicach połowy manetki do przodu chwilowe jakby przytrzymanie , zwolnienie . Do tego dziwne dźwięki z okolic plastikowej czapy silnika . Kładłem to na karb nieustającej ostatnio wichury nie wsłuchując się zbytnio dlaczego coś tam się odzywa . Dzisiaj już obadałem temat . W pozycji "zero" manetki od czasu do czasu pojawia się samoistne , metaliczne klikanie/cykanie , idące w parze z powolnym obracaniem się śruby . Trzeba wtedy poruszać lekko manetką na prawo i lewo ( nadal w pozycji "zero" w ramach istniejącego minimalnego luzu ) aby efekt ustał . Do tego dochodzi dosyć gwałtowne przydławienie mocy przy przyspieszaniu , trwające chwilę i puszczające dosyć gwałtownie . Nie zawsze występuje , ale po każdym praktycznie postoju dzisiaj się chyba odezwało . Gdy silnik idzie ze stałą prędkością wszystko jest OK . Obroty maksymalne osiąga i utrzymuje również bez problemu . Odkręciłem śrubę i sprawdziłem ewentualne żyłki i inne paskudztwa. Czysto . Jakieś sugestie ?

• 0