Skocz do zawartości

Otwory w ołowiu w kształcie fasolki

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Ma ktoś może jakiś pomysł jak zrobić otwory w ciężarkach w kształcie fasolki. Ciężarki są widoczne na fotkach, a na drugim zdjęciu jest orginalny ciężarek z takim otworem. Oczywiście nie chce mi się od nowa przetapiać. Próbowałem wiercić ale otwór ma być w kształcie fasolki. Wiertło 1,5 mm. Może jakiś frez, a może ma ktoś inny pomysł?

post-62377-0-06669600-1513539155_thumb.jpg

post-62377-0-67293700-1513539166_thumb.jpg

Hej

Ma ktoś może jakiś pomysł jak zrobić otwory w ciężarkach w kształcie fasolki. Ciężarki są widoczne na fotkach, a na drugim zdjęciu jest orginalny ciężarek z takim otworem. Oczywiście nie chce mi się od nowa przetapiać. Próbowałem wiercić ale otwór ma być w kształcie fasolki. Wiertło 1,5 mm. Może jakiś frez, a może ma ktoś inny pomysł?

W/g mnie najprościej jest zrobić formę gipsową (na kilka sztuk "fasolek"do odlewów z ołowiu z wkładem,płaskownikiem na otwory - jak w oryginale i problem będzie rozwiązany. Te prezentowane na zdj. nr 1 do przetopienia, wiercenie i inna metoda wykonania otworów odpada.

Trzeba taką formę żeby wkładać blaszkę przed zalaniem. później ją wybijać. Blaszka ma za zadanie zrobienie przelotu. Poniżej masz ten patent w robieniu ciężarków 30g do jerków zaciskam na stelaż, bardzo wygodny ciężarek. Zrobiłem sobie w formie wybranie gdzie wkładam blaszkę w zamknięta formę, stawiam do pionu i od góry zalewam
64776cf7ab3f0.jpg