Skocz do zawartości

offtop z wątku boleniowego

ziom7

Rekomendowane odpowiedzi

Ja natomiast przeliczyłem to inaczej. Nie wiemy tak naprawdę jakiej długości jest wobler...

Ale wiemy że szerokość palca dorosłej osoby ma ok 18mm, wyszło mi 45 przełożeń= 81cm Nie że bym się czepiał, ot tak sobie to policzyłem, dla samego siebie :D

Uogólnianie typu wiemy że wysokość dorosłej osoby to ok 178cm jest fundamentalnym elementem rozumowania homo sapiens, jednak stosowanie go do obliczeń może być obarczone dużym błędem. Ja mam większe łapska :lol:

Nie wiem ile ma ten bolek ale na moje oko jest większy niż moja tegoroczna życiówka którą Sebastian Kalkowski ocenił na 75cm a ja będę się upierał że miała 77cm. No bo miał 77cm, miał miał miał.

Ocenianie wielkości ryb ma chyba duże tradycje wśród wędkarzy, zwłaszcza w zimnym sezonie gdy niektórzy odkładają wędki i wtedy jest się czym zająć. Gdyby nie moja 11 miesięczna córeczka mimo chłodu byłbym pewnie nad wodą co drugi dzień, ale życie nie zawsze drapie nas po jajkach :D Wielkość ryb zawsze wzbudzała emocje i nic w tym dziwnego gdy jest to nasze hobby. Każdy chce złowić większą rybę i poprawiać życiowe rekordy.

W tym wątku jest naprawdę mnóstwo przepięknych ryb, rapa @Dyzmannn trzyma się zdecydowanie w ścisłej czołówce i trzeba mu szczerze gratulować bo jest czego. Są piękniejsze fotki bo wielu jerkbaitowców robi z fotek złowionych i wypuszczanych ryb prawdziwe majstersztyki i ci co je robią doskonale wiedzą o kim mówię. Ale ta ryba jest naprawdę piękna i zgodnie z obecną modą popularnych pism kolorowych, szczupła :o

@Dyzmannn ma w głowie i pamięci swój rekord i tak zostanie. Z jego sympatycznych postów nie wynika że ma problem z całą dyskusją. Jak ktoś chce oceniać to niech ocenia wielkość ryby, doświadczeni łowcy rap na bazie bogatych doświadczeń mają prawo mieć swoje zdanie.

@Dyzmannn wrzucaj kolejne fotki ryb.

A ja sobie poczytam dalej ten wątek, fajnie że jerkbaitowcy łowią tak dużo wspaniałych ryb.

P.S. gdy pisałem ten post @wujek wstawił kolejną fotę. Piękna rapa!!!

Ja oprócz samych fotek , chętnie bym widział opis:

- warunki połowu

- charakterystyka miejscówki

- przynęta

- sposób prezentacji przynęty

- sprzęt, na który złowiono rybę

- inne ciekawe informacje

Watek by się stał ciekawszy.

Ja oprócz samych fotek , chętnie bym widział opis:

- warunki połowu

- charakterystyka miejscówki

- przynęta

- sposób prezentacji przynęty

- sprzęt, na który złowiono rybę

- inne ciekawe informacje

Watek by się stał ciekawszy.

Też bym wiele rzeczy chętnie widział, chociażby polskich wędkarzy wypuszczających ryby :lol:

Prędzej się doczekasz tego o czym pisałem powyżej.

.

Tak to chyba juz bedzie z tymi naszymi rybami,ze sporo ryb ma tzw:swoje max wymiary,a jak ktos juz trafi sporo ponad wymiar to potrzeba wielu swiadków,i to godnych rzetelnych,w jednym numerze WW a bodajrze z połowy lat 90 był artykuł o rybach wielkich które nie trafiły do tabel i do wiekszej publicznosci,był sum 220cm wisiał na drzewie nad jakaś wodą,kolejne było leszcza 84cm,lecz nikt tego nie zgłosił nigdzie i nie wiadomo w jaki sposób zostały złowione,a w tamtych latach to byłyby rekordy polski,sam widziałem zdjecie pstrąga,na stoliku zobok drewnianej metrówki i dł jego(pstraga )wynosiła 67cm,a niestety skłusował go w styczniu wiejski malinowy nas na robokanoa ale cóż jak tu wyskoczy ktos nagle i walnie ni z gruszki ni z pietruszki o jakims wilkim rybie,wie niema sie co dziwic ze niewiernych w tym zacnym gronie tak wielu,lecz sa naprawde wilkie ryby co sie nawet fizjologom nie sniły.

Przecież pisałem, że nie czytałem dochodzenia. Zobaczyłem Twoje zdjęcie i pytanie. Dalej nie śledziłem. Zgaduję, że ok 70 bo mam podobne zdjęcia z rybami. Ile miał mój bolek to na razie nie powiem bo ciekaw jestm co powiedzą inni. Chyba, że się nikomu nie chce to napiszę jutro

Na tym forum trzeba sie przyzwyczaic do pewnych idotyzmow... mnie kiedys oskarzano o uzywanie siaty na podstawie zdjecia na ktorym byl widoczny kawalek przenosnego podbieraka :mellow:.

Dobra rada, trzeba teraz robic zdjecia z ryba , ryba i miarka oraz wynik wazenia z waga + (oczywiscie swiadectwo legalizacji miary i wagi wydana przez urzad miar i wag tez trzeba udowodnic) no i moze, moze nikt nie podwazy pomiarow.... Najzabawniejsze jest to wrozenie wymiaru ze zdjecia na podstawie srednich pomiarow czesci ciala czlowieka, bez obrazy ale kon by sie usmial :mellow:.

Powinna byc zasada jesli juz ktos podaje wymiar ryby rekordowych wymiarow to wraz z pomiarem na zdjeciu coby bajkopisarzom pomiarowym uciac pola do popisu.

Konczac chyba liczy sie najbardziej sam fakt zlowienia i walki z ryba ,a nie jej rozmiar. Pozdrawiam serdecznie

Trochę nie kumasz Ziom Seb. Pomiary nie są wyssane z palca. Metody wymyślili ludzie siedzący w komisjach pism wędkarskich. Ich zadaniem jest odsiewanie ściem zgłaszanych okazów. Stąd się takie metody biorą a kolega z którego koń by się uśmiał czyli Robert(ten od pomiaru z kropkami) zjadł zęby na boleniach i może to dla Ciebie przykre ale ma rację.

Bynajmniej ja tez nikogo nie chce obrazac i szanuje wiedze, umiejetnosci i doswiadczenie Roberta. Ale fakt faktem jak Robert sam napisal najbardziej liczy sie zlapanie rybki i emocje zwiazane z jej holem. Dlamnie sam wynik pomiaru w watku boleniowym ma najmniejsze znaczenie. Zdjecie ryby podczas pomiaru ucielo by spekulacje i nikt nie podwazalby wyniku ani mierzacego ani metod ktore zaprezentowal Robert. Zeby byla zgodnosc jesli sa to metody pomiaru z dosyc maly zakresem bledu to jestem za ale zdecydowane przeciw mowie pomiarom na oko.Pozatym nieumiejetnie zrobione zdjecie potrafi platac figle wizualne co przy bledzie pomiaru prezentowanym przez Roberta tez trzeba wziasc pod uwage. Dyplomatycznie konczac moje dywagacje :D.