Skocz do zawartości

offtop z wątku boleniowego

ziom7

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, ktoś wcześńiej napisał, że ryby ok 65 cm + to już bardzo ładne ryby, zgodze się z tym w 100 %, powiem nawet inaczej, dla mnie ryba powyżej 50 cm to już jest piękna ryba, która wiosną i latem potrafi na kiju ładnie powalczyć, i nawet takim rybom nalezy się szacunek. Najlepsi polscy boleniarze, do których można zaliczyć kilku z Was, w sezonie łowią nie tylko kumate 80 i 90, ale też sporo bolkow w granicach 50 cm. Szanujmy wszystkie ryby, bo one również muszą sporo przejść, żeby osiągąc rozmiary 50 cm, nie mówie już o tych olbrzymich. Mi udało się wygrać zawody boleniem 54 cm i od tamtej pory na serio takie ryby też bardzo cieszą. Oczywiście nie tak jak te większe :mellow:. Wg mnie nie ma co się rozwodzić nad każdym cm, dla mnie w miarę systematyczne łowienie boleni to już jest sztuka, mniejszych - większych, jak ktoś łowi mniejsze tzn , że jest na dobrym tropie i nie ma lipy.

Łowimy te ryby bo sa piękne, wymagające, trudne - nieosiągalne dla wielu wędkarzy oraz dają sporo frajdy.

Reasumując ten mój dupny wywód - liczy się systematyczność i także szacun dla mniejszych ryb :mellow:

Zgodzę się że najważniejsza jest ryba, a nie cm, ale widać to najlepiej gdy ktoś wstawi zdjęcie bez podawania długości. Ja swoich ryb nie mierzę, szczerze to nawet nie wiem ile miał dokładnie boleń którego wstawiłem w wątku boleniowym, wiem mniej więcej, możecie się pokusić o podanie jego rozmiaru.

Jeśli ktoś podaje rozmiar ryby to inni użytkownicy wg mnie mają prawo wypowiedzieć się i wtedy istnieje szansa że wątpliwości zostaną wyjaśnione.

pozdrawiam

wujek