antilag Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Hej! szukam ciuchów do ganiania troci po plaży. Jak wiadomo stanie z baltyku po pachy o tej porze roku nie jest najmilszym przeżyciem bez odpowiednich ciuchów. I tu pojawia sie moje pytanie czego używacie żeby wam tylki nie marzły? chciał bym uniknąć neoprenowych spodniobutów ze względu na komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 http://jerkbait.pl/topic/54996-co-ubra%C4%87-pod-%C5%9Bpiochy-spodniobuty/http://jerkbait.pl/topic/66003-jakie-gacie-do-brodzenia-w-bardzo-zimnej-wodzie/http://jerkbait.pl/topic/34032-bielizna-termoaktywna-do-woder%C3%B3w/http://jerkbait.pl/topic/9823-ocieplacz-do-spodniobut%C3%B3w/http://jerkbait.pl/topic/62604-jak-si%C4%99-ubra%C4%87-na-p%C5%82ywade%C5%82ko/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Nie dość, że ryb nie ma to i chęci do szukania ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Jak ma być tanio to spodniobuty pros pod to spodnie polarowe 500 , bielizna termoaktywna i solankę,a i kurtka by się przydała może Decathlon jak się gdzieś znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Ja zajeżdżam już 5 parę neoprenów i nie uważam, żeby ograniczały komfort łowienia, no chyba, że kupisz bardzo ciasne na to co wkładasz pod spód. W niskiej temperaturze wody wytrzymasz dużo dłużej niż przy innych rozwiązaniach. Możesz próbować też w sposób jak proponuje kolega z postu powyżej. Przejrzyj pozostałe wątki zaproponowane przez @Jano i spróbuj wyciągnąć wnioski. Najprawdopodobniej po pierwszym zakupie i wypróbowaniu stwierdzisz, że i tak mogłeś inaczej podejść do tematu. Co ważne to nie uprzedzać się do wypróbowanych rozwiązań albo szukać najtańszego wariantu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Założysz "nie_neopreny" i trzeba będzie tyle warstw izolujących założyć, że efekt będzie taki sam, jak nie gorszy.Prawda jest taka, że trudno wybrać rozwiązanie, które zapewni super komfort w poruszaniu się,to nie lato, woda ma tylko nieco powyżej zera, wychładza natychmiast...w tym przypadku dla mnie komfort = ciepło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 mam jakieś tam neopreny, no i z nimi sie wyjątkowo nie polubiłem cięzkie to to nie wygodne... zajechałem 3 pary oddychaczy od takich za 350zł do simmsów za 2300zł i nikt mnie nie przekona do tego ze neopren jest wygodny. A to dla mnie jest najważniejsze , bo pod neopren też trzeba zakladac 2 warstwy Do tej pory uzywalem bielizny termo z decathlonu i dodatkowej warstwy polarowej również z decathlonu, na ten sezon chciał bym cos zmienić bo bywało chłodno. W tym sezonie stawiam na :pierwsza warstwa merino góra i dół druga warstwa bibs heavy cos tam od taimienia 2500g/m2 takie gacie połączone z górą do tego lvl2 polipropylen lub ocieplacze lemingo i na góre polartec tez od taimenia ostatnia warstwa to gacie tu mam dylemat albo taimen menza alb shishkid + kórtka zaleznie od warunków jak wieje i chlapie to klasyczna do brodzenia w moim przypadku to tez taimen , a jak nie wieje to thermo ball na stopy skarpety z merynosa, i solognac butów jeszcze nie wybralem, visiony umarły simmsy za drogie... pewnie tez skoncze na taimeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Założysz "nie_neopreny" i trzeba będzie tyle warstw izolujących założyć, że efekt będzie taki sam, jak nie gorszy.Prawda jest taka, że trudno wybrać rozwiązanie, które zapewni super komfort w poruszaniu się,to nie lato, woda ma tylko nieco powyżej zera, wychładza natychmiast...w tym przypadku dla mnie komfort = ciepłoMam to samo zdanie.Był czas, kiedy próbowałem w "oddychaczach" łowić.Da się. Na krótko. Względnie majowe belonki kusić.2h non stop, w solance, w połowie listopada, skutecznie leczyło z takich pomysłów.Tylko neporen 4,5-5 mm.W miarę swobodny by upchać pod niego kalesony, ocieplacz lub polarowe dresy z "pięćsetki" a na grzbiet grubszy sweter/polar zarzucić bo nie tylko solanka studzi zapał.Nie zapominaj o stopach. Uganianie się, jak to określasz, za trociąy, to zasadniczo dreptanie wodą, na niewielkie odległości.Stopy odczuwają to zwykle , jako pierwsze.Dopiero na to wszystko wypasiona kurtka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Uprzedziłeś się do rozwiązania i próbujesz wyważać otwarte drzwi. Powodzenia w poszukiwaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) w moim przypadku to troche inne łowisko (bornholm) i tam jednak pokonuje się troszeczkę większe odległosci niż u nasz na wybrzeżu, macie jakiś sprawdzony modele neoprenów ? Edytowane 18 Grudnia 2017 przez Tu nie ma ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Ja bynajmniej nie kierowałem się sentymentem do marki lub modelu. Najlepiej minimum 5 mm grubości, choć używałem i 4 mm. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez Delbanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 brzegiem zdecydowanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Jeśli tak, to może i warto popróbować rozwiązań alternatywnych przez Ciebie zaproponowanych. Kolega, który lubi dużo spacerować wybrał wariant podgumowanych spodniobutów, bodajże pros, pod które zakłada neopren (z obciętymi butami) a na stopy zakłada 2 pary merynosów. Wersja tania, bo wykorzystał już to co miał Edytowane 18 Grudnia 2017 przez Delbanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Łukasz jeśli zamierzasz łowić w zimnych porach roku to zdecydowanie neopreny... stosując oddychacze lub inne spodniobuty ilość warstw wkładanych pod spód jest dość spora i jest mało komfortowe... bardziej krępuje ruchy i słabiej to odprowadza wilgoć na zewnątrz niż w przypadku neoprenu gdzie wystarczająco pod spód zakładasz bieliznę termo i lekki polar.Ja osobiście przerobiłem na własnej skórze wszystkie opcje i zdecydowanie polecam neopreny.Sam używam Vision Subzero II model 5 mm ...Jest jeszcze jedna ważna sprawa... Transportujesz je i zakładasz dopiero na plaży ... Zdecydowanie większy komfort niż dreptanie w całym rynsztunku po plaży na łowisko... No i zdecydowanie wydłuża się żywotność !!! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 a widzisz Karol, to by miało sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 To może neopreny na zamówienie u producenta, nawet 7 mm dostępne ... http://andrzej.blauciak.w.interiowo.pl/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 już któraś osoba sugeruje mi tego Pana, chyba zadzwonię pogadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpiu08 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Stopy: skarpety trekkingowe bez ociepliny (letnie) --> skarpety długie z wełny merino --> skarpety airprene visionCałość; bielizna merino --> ocieplacz vision thermal proDół dodatkowo spodnie z primaloftu Góra polar plus ewentualnie jak zimno to zwykła cienka kurtka puchowa z targu nie żaden primaloftNa to oddychacze i jakoś idzie wytrzymać, ale co pewien czas tak czy siak trzeba wyjść z wody bo nie wytrzyma człowiek cały czas. Edytowane 19 Grudnia 2017 przez karpiu08 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
comen Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Mam neopreny od Błauciaka 7 mm.Kosztowały mnie tyle co dwie pary seryjnych neoprenów, ale za to jaki komfort.No i potrzymają zapewne dłużej niż seryjne, które już niejedne wykończyłemPod spodem dwie pary bielizny termoaktywnej i oczywiście buty do brodzenia, bo p.Błauciak nie robi spodniobutów tylko śpiochy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Decathlon/gwarancja i wymiana,6 par już zajechałem/ spodniobuty 4mm do tego 2mm spodnie narciarskie/neopren/a na wiosnę już luźniej Skarpety to 100% wełna +neopren,jest w miarę ciepło/woda-4stopnie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Jak zapewne wiesz Pawle, gdybym ja planował bym wchodzić do tej wody to trzeba doliczyć minimum dwie pary polarnych kaleson ... i piersiówkę okowity 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Proponuję zaopatrzyć się jeszcze w grzałkę jak w linku, nosić ją na piersi w okolicy serca. Na prawdę warto wypróbować, będziecie zaskoczenie efektami ... http://allegro.pl/ogrzewacz-benzynowy-katalityczny-do-rak-i6963119920.html Edytowane 20 Grudnia 2017 przez janusz.walaszewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2017 Jak zapewne wiesz Pawle, gdybym ja planował bym wchodzić do tej wody to trzeba doliczyć minimum dwie pary polarnych kaleson ... i piersiówkę okowityPrzyjedziesz na morskie Bolenie /będzie castowe Spotkanko /To w gaciach lub bez będziesz do solanki wchodził 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Ooo panie, w ciuchach plażowych chcesz łowić w zimie ? To lepiej na morsa chyba, różnica niewielka, a brania miał będziesz nie tylko w wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Proponuję zaopatrzyć się jeszcze w grzałkę jak w linku, nosić ją na piersi w okolicy serca. Na prawdę warto wypróbować, będziecie zaskoczenie efektami ... http://allegro.pl/ogrzewacz-benzynowy-katalityczny-do-rak-i6963119920.htmlJedzie do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi