Skocz do zawartości
  • 0

Mapy rastrowe na echosondach

hlehle

Pytanie

Wiem ze niewiele osob uzywa a tym bardziej tworzy mapy rastrowe na sondy.

Pytanie, wiec ktore modele obsluguja taki format i czy tylko bedzie to Lowrance.

Nastepnie, ktore modele w rodzinie Lowrance obsluza mapy AT5?

Wiem , ze chyba wszystkie HDS daja rade, aczkolwiek moga wystapic problemy przy wczytywaniu, ale jak juz sie uda to potem juz smiga.

Stare Elitki nie dawaly rady - wieszaly sie lub restartowaly. Jak jest z nowymi TI?

No i Hook. Niby najslabszy model, ale nie powiedziane, ze map rastrowych nie pociagna. Ktos probowal?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A tak ogolnie sprawdza sie ten Hook? Moze w takim razie nie ma co inwestowac w TI?

Mam Hook 7 CHIRP, wcześniej miałem Elite 7 i nie widzę różnicy. Ale przyznaję że nie jestem super zaawansowanym użytkownikiem wędkarskiej elektroniki, jeno sonar, gps, tworzenie map.

• 0

Mapy czyta bardzo płynnie, zarówno małych kałuż jak i akwenów po 2000 ha. Gps nigdy mi się nie zawiesił, sonar i owszem ale muszę przyznać, że Elitka zwieszała się chyba częściej. Po kilkunastu sekundach odwiesza się i przewija dalej. W menu lubi czasami chwilę pomyśleć jak to Lowrance. Być może to kwestia softu, nie wiem, nie chce mi się w to bawić bo przywykłem :)

Edytowane przez Pumba

• 0

Widzisz, wychodzi mój brak zaawansowania :) Nie zrozumiałem o co biega, miałem na myśli zwykłe mapy wygenerowane przez Insight Genesis na podstawie zapisanych logów, nic bardziej skomplikowanego. Mapy zrobione poprzez IG, nawet dużych akwenów ważą niewiele, największa mapa której zrobienie zajęło mi tydzień ma około 2 mb.

Edytowane przez Pumba

• 0

Myślę w takim razie , że przy typowych rastrowych zrobionych przez DR lub RM będzie to samo co na starych Elitkach. Zresztą przypuszczam, że mają dokładnie te same bebechy. Po prostu przechrzcili stare Elite na Hook i wprowadzili model po środku (nowe Elite TI) bazujące na skastrowanych HDS.

• 0

Z tego co pamiętam, to mapy rastrowe obsługuje tylko Elite 7/Hook 7.

5" i mniej sobie nie radzą.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Trochę dziwne co piszesz ... to raczej kwestia jednostki pod spodem a nie wielkości wyświetlacza. O ile jeszcze sensowne wydaje się, że Elite 7 ma mocniejsze bebechy niż 5, to Hook 7 od Elite 5? :/

• 0

Trochę dziwne co piszesz ... to raczej kwestia jednostki pod spodem a nie wielkości wyświetlacza. O ile jeszcze sensowne wydaje się, że Elite 7 ma mocniejsze bebechy niż 5, to Hook 7 od Elite 5? :/

7" mają trochę inne bebechy niż 5 i widać to też w specyfikacji - chociażby po dużo szerszej palecie kolorów - 16bit vs. 8bit w 5". Hook 7 to to samo co Elite 7 CHIRP. Skoro kolega @Pumba się zdradził, to można go poprosić o weryfikację.

• 0

One sporo zajmują, więc po prostu wrzuce na jakis "drive" i Ci udostępnię.

Może zestawimy jakiś test online, np. przez Skype? Chciałbym zobaczyć jak to chodzi na tym Hook.

Niestety to może nie dać 100% pewności, bo np na sterej Elitce potrafi jakiś czas dzialac i po prostu zawieszac sondę co kilka minut.