janusz.walaszewski Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Znalazłem ciekawa tabelkę w necie, największe pstrągi złowione w latach 1960 - 2001, dane z tabel rekordów czasopism wędkarskich. Jest w tabeli kilka nazwisk znanych z naszego Forum http://www.fario.pl/Main/ClubTrout/Main/Variety/TroutRecords.html Rekordowe pstrągi 1960 - 2001.pdf 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Znalazłem ciekawa tabelkę w necie, największe pstrągi złowione w latach 1960 - 2001, dane z tabel rekordów czasopism wędkarskich. Jest w tabeli kilka nazwisk znanych z naszego Forum http://www.fario.pl/Main/ClubTrout/Main/Variety/TroutRecords.html Rekordowe pstrągi 1960 - 2001.pdfZważone = zjedzone ? Z ciekawości pytam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Patrząc na lata - 99% tak ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Ale wielu Łowców też już nie żyje, pewnie za karę 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefaspirit Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Pierwsza pozycja 88cm- z Regi ciekawe czy to nie była troć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pakul1206 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Jakby ktoś chciał jakąś fotkę z WW to mam prawie wszystkie od 75r., Wędkarza Polskiego też bardzo dużo numerów 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bootleg Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Pierwsza pozycja 88cm- z Regi ciekawe czy to nie była troć? Na jakieś 90% to była troć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Na jakieś 90% to była troć. Mogła być troć, bo to w końcu ten sam gatunek. Obstawiam jednak pstrąga, trzeba przeanalizować trzy podane parametry;długość - 88 cmwaga - 6 kgdata połowu - 11 kwietnia srebrniak to nie był bo raczej trudno pomylić, poza tym przy tej długości ważyłby co najmniej o 2 kg więcejkelt, nawet w kwietniu, przy tej długości ważyłby ok 4 kg"czarnuch" o tej porze roku w tym rejonie - bardzo mało prawdopodobne 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Jesli w 1971 r .były już te dwa zbiornik zaporowe na Redze jest nie możliwe aby była to troć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Fana tabelka ,nawet nie wiedziałem ,że na Pilicy są pstrągi ,a w zasadzie były .......patrząc na lata . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Właśnie calkiem niedawno wspominałem z kumplem stronę Pawła. Jak milo że jeszcze zaglądają.Jest taka fajna ciekawostka z naszych stron. Otóż jest tam 77 cm śp. Latawca. Podane ze Tanew ale gościu złapał ja na Wieprzu przed Szczebrzeszynem. By nie zdradzić rzeki(wtedy jeszcze niewielu wiedzialo ze są tam taaaakie ryby) podał że złapał na Tanwi. Zapomniał jednak że mamy styczeń a tam nie wolno jeszcze spinningowac. No i się wydało. W sumie to złapał kilka podobnych, ponoć to nie był najwiekszy. Raz się spotkaliśmy nawet nad rzeką. W okolicy wlasnie gdzie go złapał. Do dziś jest tam miejscowka na dużą rybę, choc nie jest tam tak ladnie jak bylo 20 lat temu. Zawsze jak wrzucam przynętę mam przed oczami tamtą rybę. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Nie tylko ten zgłoszony jako z Tanwi, to ściema. Znam historię jeszcze jednego pstrąga z tej listy, który podany jest z innej rzeki niż był rzeczywiście złowiony (info od łowcy).I niech tak zostanie Edytowane 19 Grudnia 2017 przez Kokosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Myślę, ze zdecydowana większość ryb z tej listy była złowiona gdzie indziej niż podano Tak to już drzewiej bywało 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byku95 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Każdy poleca te pstrągi,ale mnie do nich coś nie ciągnie. Co w nich takiego jest,żeby mnie przekonać do spróbowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Każdy poleca te pstrągi,ale mnie do nich coś nie ciągnie. Co w nich takiego jest,żeby mnie przekonać do spróbowania?Mają mało ości. 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Każdy poleca te pstrągi,ale mnie do nich coś nie ciągnie. Co w nich takiego jest,żeby mnie przekonać do spróbowania?Kompletna padakaOlejSandacz/ szczupak nie mówiąc o sumachTo jest TO! 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byku95 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Chodziło mi o sam sposób łowienia. 95% ryb wraca do wody. Nie biorę ryb praktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byku95 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Kompletna padakaOlejSandacz/ szczupak nie mówiąc o sumachTo jest TO! No właśnie jestem "szczupakowcem" . Zaczynam z sandałami.A suma jeszcze nie ustrzeliłem,ale się nie nastawiałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 No właśnie jestem "szczupakowcem" . Zaczynam z sandałami.A suma jeszcze nie ustrzeliłem,ale się nie nastawiałem.I tak trzymaj 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byku95 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 I tak trzymaj zaopatrzyłem się w lepsze gumki do lekkiego spiningu.ale takze zakupilem multika i pare jerków. Chcę te metode ogarnać, coś mnie w niej zaciekawiło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Ciekawe ile tak naprawdę zostało zlapanych ryb grubo powyżej 70 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Ciekawe ile tak naprawdę zostało zlapanych ryb grubo powyżej 70 cm?W skali kraju na przestrzeni tych lat ? To można tylko spekulować. Ale na pewno niemalo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Nie każdy ma parcie na publikowanie czy chwalenie się wynikami, choć oczywiście obecnie jest to bardzo ułatwione i nie musi się wiązać z ukatrupieniem okazu. Wbrew temu co niektórzy sądzą, 40 lat temu było całkiem sporo wędkarzy, którzy wypuszczali okazy i nie tylko. Nie złowiłem w Polskich wodach pstrąga (myślę o potokowym) na ponad 70 cm, ale z kilkoma takimi miałem kontakt i to z niektórymi całkiem niedawno. Największy złowiony i zmierzony miał 68 cm ... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Myślę, ze zdecydowana większość ryb z tej listy była złowiona gdzie indziej niż podano Tak to już drzewiej bywało Obecnie też tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 (edytowane) W skali kraju na przestrzeni tych lat ? To można tylko spekulować.Ale na pewno niemaloDokładnie.Kiedyś sporo jeździłem na ryby autobusem i wysiadałem w Szczebrzeszynie lub wsiadałem w drodze powrotnej. Za każdym prawie razem spotykałem kogoś kto miał do czynienia z Pstrągami, czasem wędkarzy(miejscowi) czasem kłusownicy, którzy opowiadali jakie to w październiku czy listopadzie (tarło) sztuki wyciągali widłami. Wszystko to było w czasach kiedy o Wieprzu prawie nikt nie słyszał. Sam zresztą pamiętam jak zaczynałem łapać pstrągi to były tak że przez 2- 3 tygodnie poza moimi śladami na śniegu były tylko zwierząt. Teraz to na drugi dzień moje są już zadeptane.Fajnie by było tą listę uaktualnić i powiększyć. Edytowane 20 Grudnia 2017 przez Andru77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi