Mycha23 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Tak źle to chyba nie jest.Może kolega ma tzw.życiowego pecha przez te ostatnie dwa lata. Ale przyjdzie okres "żniw" i piękne kropki znowu uwieszą się na końcu kija.Tego życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Każda przesada nieodwołalnie kończy się przesytem. Zresztą łowienie pstrągów przeszło w fazę masowego nap....nia bez najmniejszego zmiłowania Trocie są daleko od miasta Łodzi - można sobie idealizować.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Wczesna lata osiemdziesiąte.Z góry przepraszam za jakość zdjęć. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Coś więcej o rybach z foto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Zdjęcie pierwsze ; pięćdziesiątaki z roku bodajże 84r.Zdjęcie drugie : sześćdziesiątak złowiony podczas testowania zrobionych przez mnie woblerów. uderzył w łamańca ala rapalka.Była to Wielka Sobota 89 r.Miałem narwać borówek i przy okazji sprawdzić woblerki , oczywiście wróciłem bez borówek. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Jak to Moderator zobaczy... ojjjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Ojjjjj widzi, widzi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Ta szerokość ryby jest niesamowita. Tym bardziej na początku sezonu.Rzeka z jakimś jeziorem/zbiornikiem na trasie?W pierwszej chwili obstawiałem srebrniaka na drugim zdjeciu albo samiczkę z jesieni przed tarłem.Piękne ryby, gratulacje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Niesamowicie nazarte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalroy Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Dołożyłbym i to ogólnie nie służące rybom:- niebywaly wręcz skok technologiczny sprzętu (kijki mega czułe, plecioneczulki zero-zero nic, sztuczne przynęty "identyczne z naturalnymi"- dostępna wiedza dla każdego i to bez wysiłku w internecie , typu " sandacz z opadu : kliknij" To są może nawet ważniejsze czynniki niż presja wędkarska i czapowanie pstrągów, w tym sensie, że to jest spora zmiana na gorsze (dla rybostanu) w porównaniu do minionych czasów. C&R jest chyba dzisiaj znacznie bardziej rozpowszechniony niż 20 lat temu. Niestety, postęp technologiczny jest w tym przypadku wrogiem zasobnych wód. Nie byłoby to aż tak wielkim problemem, gdyby presja była limitowana, ale nie jest... Ostatnio na jednej z muszkarskich na facebooku wyraziłem, w raczej kulturalnej formie, przekonanie, że być może należało ograniczyć stosowanie "postępowych" metod w muszkarstwie, np. metody żyłkowej (albo używania superczułych wędek połączonych z "linką muchową" w klasie 00) i stosowania niektórych nowoczesnych materiałów (muchy typu parkinson itp.). Nie ze względu na jakieś tradycjonalistyczne przekonania, ale po prostu ich piorunującą skuteczność i troskę o stan łowisk. W odpowiedzi dostałem wiązankę bluzgów, zarzut, że nie łowię ryb tylko się naczytałem różnych rzeczy w internecie i stwierdzenie, że (ta osoba) nie będzie się ograniczać do mokrej i suchej muchy, bo chce złowić rybę, a nie się bawić w rekonstrukcję historyczną, a na sztuczną glizdę jest łatwiej niż na klasyczną mokrą. Tymczasem w wielu krajach funkcjonują różnego rodzaju ograniczenia, takie jak znacznie krótszy niż u nas sezon, zakazy brodzenia, tylko sucha mucha itp., bez których wody nigdy nie byłyby tak rybne, nawet przy 100% C&R. Wędkarze rozumieją, że to dla ich dobra, u nas funkcjonuje dalej podejście roszczeniowe i niechęć do ograniczania się. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Lata osiemdziesiąte. W miejscowości P. siedzimy z kolegą R. w schronisku. Przyjezdny wędkarz wypytuje: "Koledzy powiedzcie gdzie takie ryby łowicie ?(akurat łowił kolega nie ja ) Ja chodzę i chodzę i nic, same króciaki".Po dłuższym "molestowaniu" na odpieprz kolega powiada: "Wisz Pan pan co, jedź pan powyżej miejscowości S. Tam rzeczka malutka jest mostek na szosie, pod mostkiem ogromy pstrąg. Spróbuj, pan nam się nie udało!" Byla to oczywiście wierutna bzdura wody tam było może ze 20 cm, ale mieliśmy dość namolnego petenta. Na drugi dzień spotykamy uradowanego kolesia: Och dziękuje bardzo. Naprawdę jestem wdzięczny zapraszam na wódeczkę i pokazuje pięćdziesiątaka z pod mostku. Z letka nas zatkało. No cóz, kłamstwo widać nie popłaca 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivar Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Brakuje w tym wykazie pstrąga złowionego w Szreniawie przez mojego śp. wujka, pstrąg potokowy o dl 78 cm i wadze 4,15kg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esioslaw Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Witam, takie ryby w tamtych czasach to coś normalnego, piękne okazy zapewne często padały takie wyniki gorzej było zrobić zdj. nie każdy miał przy Sobie aparat fotograficzny. Pewnie, że brakuje tego pstrąga ze Szreniawy o dł 78cm wpisany do rekordu polski złowiony w parku w Proszowicach w latach 2000/1 jak się nie mylę.W 2011 też padła okazała Ryba Pstrąg potokowy 76 cm złowiony okolic Niegardowa Ta rzeka nie jednego wędkarza obdarowała takimi Rybami i emocjami które nie zostały opublikowane tylko zostają pomiędzy grupami wtajemniczonych. Budzi się nadzieja, żeby spróbować sił, rzeka jest zawsze tajemnica;) Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Ze Szreniawy kilka bardzo dużych ryb było zgłoszonych. Jest jeszcze chyba 80 cm Bogdana Miki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kon Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Ze Szreniawy kilka bardzo dużych ryb było zgłoszonych. Jest jeszcze chyba 80 cm Bogdana Miki.Ta ryba akurat Szraniawy nie widziala...;-) Inna rzeka w promieniu 50km... Taka zmyłka, zeby najazdu nie wygenerować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 2 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2024 W skali kraju na przestrzeni tych lat ? To można tylko spekulować.Ale na pewno niemaloGuzu Mentorze sądzisz że nadal są w naszym Pięknym kraju wody które kryją ryby 70+...Ba gdzie co roku zdarzają się ryby około 65 cm? Bardzo mało tego widać w czasach FB-kowy, może i dobrze.Sądzę ,że teraz ryba 70+ to na palcach jednej ręki można pewnie by policzyć które w ciągu roku gdzieś zostały złowione w PL. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 2 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2024 Znalazłem ciekawa tabelkę w necie, największe pstrągi złowione w latach 1960 - 2001, dane z tabel rekordów czasopism wędkarskich. Jest w tabeli kilka nazwisk znanych z naszego Forum http://www.fario.pl/Main/ClubTrout/Main/Variety/TroutRecords.html Rekordowe pstrągi 1960 - 2001.pdfSą takie tabele, ale dot. innych gatunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi