Skocz do zawartości

Shimano Stella 2018 (FJ)

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie wersji 3000mhg ona różni się od 2500s tylko wielkością rotora czy jak? korpus ten sam w 2500 i 3000 a rotor większy, czy na odwrót korpus od 3000/4000 a rotor 2500?

Akurat rotorem sie nie rozni.

Rozni sie wszystkim innym :D

3000 MHG ma korpus i przekladnie od 4000 HG. Czyli przelozenie HG.

Do tego ma rotor jak 2500S.

Ale szpule ma glebosza (M) a nie (S) i wieksza moc hamulca.

Do tego ma inna korbke - dluzsze ramie i inny uchwyt.

Ale rotor ma taki sam jak 2500 S .

• Like 1

Akurat rotorem sie nie rozni.

Rozni sie wszystkim innym :D

3000 MHG ma korpus i przekladnie od 4000 HG. Czyli przelozenie HG.

Do tego ma rotor jak 2500S.

Ale szpule ma glebosza (M) a nie (S) i wieksza moc hamulca.

Do tego ma inna korbke - dluzsze ramie i inny uchwyt.

Ale rotor ma taki sam jak 2500 S .

A co byś polecił pod obrotówki rozmiar 2 oraz woblerki do 5-6cm woda górska jak i nizinna (Dunajec Odra i mniejsze rzeczki).Chciał bym 2500s ale czy nie będzie się męczyła w mocniejszym uciągu przy tych przynętach?(piszę o FJ bo się na nią nastawiam)

Edytowane przez woblery L.E.

W moich 2500 i 4000 fj nic takiego nie występuje kabłąk otwiera się normalnie , ale kupiłem je 2 miesiące temu wiec może coś poprawili . Bo jeśli był taki feler to raczej występował w każdym młynku . Po prostu wada konstrukcji i niedopatrzenie „dżapanów „ . Bo chyba nie mogli czegoś źle zamontować w jakiejś partii ?

Tapatalkniete z iPhone 7

Taki numer jak na tym filmie może się stać wówczas, gdy ktoś "nieopatrznie przegnie(przepchnie) kabłąk" w jedną stronę bliżej rolki. Takiego "cuś" i ja doświadczyłem w wyniku nieprzemyślanego zapakowania kołowrotka. Torba ze sprzętem(a wraz z nią kołowrotek) nie chciała się zmieścić w bagażniku i kumpel na silę pomógł jej się zapakować, jednocześnie przeginając kabłąk młynka.

Z tej opresji można w 5 minut wybrnąć wykręcając kabłąk i przeginając go w palcach z powrotem do pierwotnego kształtu.

Oczywiście jest to możliwe jak się ma drugi egzemplarz na wzór.

Pozdrawia M.

PS. kabłąki w Stellach(FI i FJ) są tytanowe.

Edytowane przez vako
  • Like 1

Najnowsza Stella szumi bardziej niż poprzedniczka. Identycznie szumi Daiwa Caldia.

Jak ktoś lubi trzymać wędzisko w ten sposób:

post-56640-0-50634500-1539663545_thumb.jpg

może spotkać niespodzianka w postaci licznych spotkań kabłąka z palcem wskazującym...

Taka sytuacja ma miejsce w rozm 4000, nie wiem jak jest z mniejszymi.

Najnowsza Stella szumi bardziej niż poprzedniczka. Identycznie szumi Daiwa Caldia.

attachicon.gif IMG_20181014_083645.jpg

może spotkać niespodzianka w postaci licznych spotkań kabłąka z palcem wskazującym...

Mam 14' stelle z rozmiaru 4000 z przełożeniem 5:0:1 i nic w niej nie szumi.Dodam że nie kręcę w fotelu. Jestem z 14 zadowolony dla tego się waham między 14' a 18'. Jedyne co mnie kusi to chęć wypróbowania nowej  jak już mam wydawać hajs.

Pod pstrągi,klenie,jazie polecacie rozmiar 2500 czy lepiej 3000mhg? Obrotówki rozm 2,woblery 4-6cm  niekiedy mocny uciąg rzeki innym razem mniejszy. Skłaniał bym się ku rozmiarowi 2500 ale nie wiem jak w praktyce czy nie będzie ciężko kręcić jak pójdę na mocniejszy uciąg z taką obrotówką czy woblerem SDR 4cm? Ktoś podpowie jak w praktyce to wygląda z rozmiarem 2500?

Pod pstrągi,klenie,jazie polecacie rozmiar 2500 czy lepiej 3000mhg? Obrotówki rozm 2,woblery 4-6cm  niekiedy mocny uciąg rzeki innym razem mniejszy. Skłaniał bym się ku rozmiarowi 2500 ale nie wiem jak w praktyce czy nie będzie ciężko kręcić jak pójdę na mocniejszy uciąg z taką obrotówką czy woblerem SDR 4cm? Ktoś podpowie jak w praktyce to wygląda z rozmiarem 2500?

Nie wiem czy planujesz miec 2 rozne, czy moze 3.

Czy jeszcze nie wiesz ile planujesz ich miec :)

Stella 2500 bez problemu obsluguje 4 cm ostro pracujace woblery typu hornet czy bonito przy oblawaniu nurtowych przemialow Odrzanskich glowek.

Osobiscie, dla wlasnej wygody, stostuje wtedy korbke 55 mm z T knobem (taka jak masz do Stelli 4000 - pasuje).

Nie ma obowiazku tak robic, to moje osobiste preferencje.

Po prostu, gdy lowie zwijajac wolno lepiej lowi mi sie dluga korbka . Ponadto opor przy zwijaniu jest mniejszy.

Odnosnie szumien/nieszumien/palcow/kablakow sie nie wypowiem.

Problematyka ta nie jest mi znana.

Stella 3000 MHG z racji korpusu / rotora ma przesuniety bardziej ku tylowi srodek ciezkosci. Pewnie dla wielu osob jest to pomijalny aspekt. Ale przy wedkach 210-230 cm w 1 kawalku takie niuanse sie wylapuje i to czuc...a moze przynajmniej ja czuje i robi mi to roznice.

Zastrzegam, to moze byc tak jak z tymi korbkami :)

• Like 1

W tej chwili planuje zakupić pośredni model 2500 FJ (zależy mi na wadze) po prostu tylko nie wiedziałem czy podoła takim przynętą w nurcie.4000 FI rozmiar przy tych przynętach nie zająknie a wręcz nawet lepiej pracuje pod większym obciążeniem dla tego go zostawiam do innych zadań. Z kolei rozmiar 1000 to tylko i wyłącznie do lżejszych zastosowań. Nie chciał bym brać 3000mhg tylko i wyłącznie z tego powodu iż jest ciut cięższy oraz ponad to ma bebechy z 4000 który z kolei lepiej pracuje pod cięższymi przynętami. Myślę iż przy takim łowieniu jakim pisałem wystarczy 2500.

attachicon.gif IMG_20181014_083645.jpg

Nic nie szumi. I nie ma żadnych spotkań kabłąka z palcami. ........no chyba, że ktoś ma grabie jak Fred Flinstone, to całkiem możliwe.

Jakoś ostatnio wielu węszy spisek przeciwko Stelli FJ. To szumi, to kabłąk haczy o szpulę, to o palce. Lepiej idźcie na ryby.

• Like 2

Ja jestem baaardzo zadowolony . Mam i 4000 i 2500 - dokupiłem do niej płytka szpulę jeszcze . I w żadnej konfiguracji nic się nie dzieje . Kręcą lekko . Są bardzo dobrze spasowane . Najlepsze kołowrotki , które do tej pory miałem .

Mogę polecić fj każdemu . A szczególnie model 4000 ma u mnie co robić i jest często używany .

Chyba ze ja jestem jedyny , który miał szczęście i trafiłem przypadkiem na 2 modele z dobrego sortu . [emoji12]

Ps . Kołowrotki używane nad woda - w domu w ogóle ich nie słuchałem a ponoć w domu najbardziej słychać jak głośno szumią [emoji23]

Tapatalkniete z iPhone 7

• Like 3

Zgodze sie z kolega puszkiem jedne z najlepszych stelli jakie byly. Ja lowie ryby co tydzien a bywa tak ze i dzien krece w fotelu o tak traktuje jak fidget spinner ???? a co do warunkow w jakich lowie to powiem tak ze 17' skiff z 50hp outboard na pelnym gazie potrafi wplywac zaledwie pare metrow na minute. Co do stelli 2 go sortu to chyba Polska jest jedynym krajem zbytu a tak serio to mysle ze zeby bylo taniej to kupuja prywatnie sklepy open box, rep samples, store displays itp...plus jakis procent jest zawsze z wada nie wylapana przez QC dochodzi do tego ze powstaja legendy o drugiej jakosci. Mercedesy za 120K$ tez londuja po miesiacu u dilera z rozebranym silnikiem ,dlatego ja jezdze samochodowa stella ????

• Like 1