Skocz do zawartości

Shimano Stella 2018 (FJ)

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem dokladnie taką samą sytuacje w modelu FE. Wygiął sie po prostu drut kabłąka ..... Kolowrotek podczas jakiegos wyjazdu lezal bez pokrowca gdzieś w torbie, zgnieciony Bog jeden raczy wiedziec czym i „sie wygło”

Wszystkie psy na Shimano powiesilem. Dopiero po jakims czasie dotarlo do mnie, ze to moja wina.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 3

Najpierw dał ciała składający ,potem kontrola jakości. Duperel który jest napewno odsiewany w produkcji. Niedopatrzenie ,a zasiało ziarno niepewności w umysłach potencjalnych klientów.ale w Ferrari tez coś kiedyś zj...ali i zapalały się w czasie jazdy...

• Like 1

Miałem właśnie napisać to, o czym wspomniał Kruz. Sprawdziłem swój nowy nabytek Shimano, przy skrajnie wysokim położeniu szpuli kabłąk przechodzi nad szpulą dosłownie o milimetr z ogonkiem, delikatne odgięcie i mam to, co na zamieszczonym filmiku. Taka konstrukcja, trzeba uważać.

Nie wiem czy to złudzenie optyczne, ale mam wrażenie, że rotor w tych nowszych konstrukcjach jest jakby delikatnie nachylony w stronę stopki, ich osie nie są równoległe do siebie. Jeśli tak, kabłąk musi posiadać możliwie najmniejszą....hmmmm.......eliptykę :rolleyes: A może głupoty piszę, hahahaha.

Aż musiałem swoją stelke wykopać. U mnie tego problemu nie ma, gdy szpula osiągnie max. górne położenie, to jest jeszcze sporo miejsca.

Jeśli chodzi o moją zabawkę, tego problemu nie ma. Ok. +3 mm obustronnego luzu...

Miałem właśnie napisać to, o czym wspomniał Kruz. Sprawdziłem swój nowy nabytek Shimano, przy skrajnie wysokim położeniu szpuli kabłąk przechodzi nad szpulą dosłownie o milimetr z ogonkiem...

Ciekawe czy różnica tej odległości występuje tylko pomiędzy poszczególnymi wielkościami Stelli, czy w ramach jednej wielkości też  :) Tylko jak by to wtedy pasowali? Na oko? :) Chciałem sprawić sobie taką Stelkę, a teraz się zastanawiam :unsure:

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Najlepsza jest mina właściciela felernego modelu w tle :-D wygląda jakby mu ktoś zamiast lego drewniane klocki kupił :-)

Właściciel (Alan Hawk) jeśli dobrze pamiętam zjechał w sieci już niejedną Stellę, często też modele SW. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby z braku argumentów sam ten kabłąk spłaszczył żeby tylko coś na najnowszą generację wymyślić... nudne to się już robi. Chyba że ma człowiek faktycznie takiego pecha w życiu (wnioskując po minie może faktycznie) że co generację trafia niedoróbki :)

• Like 4

A przypadkiem szpula z 18 nie jest wyższa i dlatego do 14 nie podpasuje?

A przypadkiem szpula z 18 nie jest wyższa i dlatego do 14 nie podpasuje?

W rozmiarze 2500/c3000 pasują zamiennie między sobą szpulki między Stella 10/14/18

Żeby to działało trzeba mieć szpulki i dwa pokrętła.

Jedno od 10, drugie od 14 lub 18.

Te między 14 i 18 są zamienne.

W 2014 pokrętło od Stelli 2500 i Stelli 4000 jest identyczne i pasuje zamiennie.

Pokrętło od 18 pasuje do 10tki jeśli się chce używać szpulki od 14 lub 18 z korpusem od 10.

Pozdrawiam

• Like 3

To samo z 4000 14/18, wszystko pasuje tylko korby caps drag knob tylko 5000 nie wchodzi na 4000/14 nie wiem jak 4000/18 bo nie mialem mozliwosci sprawdzic

Mat jeszcze fajniej wygląda 14 z wszystkim przełożonym od 18

Edytowane przez Jano