Guzu Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Danielu jak wiadomo do końca sezonu jeszcze troszkę... Też muszę pomyśleć nad płytki szpulami do moich... BTW, ciekawie wyglądające rozwiązanie Akurat ta szpulka ma do siebie to, ze wazy 28 g, a oryginalna C3000 wazy 34... Do konca sezonu jeszcze troszke, to prawda. Ale na horyzoncie brak nowych puzzli do zastosowania w tej czy innej ukladance 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gondor Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Danielu ta szpulka w stelli wymiata Nie masz takiej do wygonienia ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 (edytowane) Danielu ta szpulka w stelli wymiata Nie masz takiej do wygonienia ?Bede pamiętał Edytowane 10 Czerwca 2019 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wichu79 Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 To prawda????Tak jest z kabłąkiem czy poprawili już to? https://youtu.be/Hii-TZE8WNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 (edytowane) Gorzej jest Jak naladujesz podkladek pod szpule to i w FI i w innych modelach tez to jest ... a i w TP 15 PG mi sie udalo Edytowane 11 Czerwca 2019 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wichu79 Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Ja w FI tego nie zauważyłem.Podkładek akurat nie musiałem dodawać.Ale fabrycznie bez dodawania już w FJ tak jest czy dopiero jak się doda (no chyba nie jedną a więcej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Guzu ma racje jak nawalisz podkladek to tak bedzie mam 3000 3000 hybrid 4000 i 5000 ktora kupilem zaraz jak sie pokazala uzywam stelli od ponad 20 lat i jedyna jaka miala bledy w design to swb 30000 na poczontku wypustu potem poprawili 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Ten film juz byl na forum chyba 3 razyI pewnie jest 6 razy wroci W necie nic nie ginie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Tak jak ja katuje 4000 i 5000 to moze 1% wedkarzy ma mozliwosc katowac swoje w Polsce moze 0.01% smigaja jak ta lala juz drugi rok bez serwisu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackstarpro Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 (edytowane) W stelli bardzo łatwo troszkę wygiąć kabłąk w lewo lub prawo i zaczyna delikatnie haczyć. Łatwo to nastawić. Ten koleś na filmie pewnie usiadł na kołowrotku tak jak ja, ale za ociężały jest, żeby po sobie posprzątać. Żenada jakaś. Dłonią delikatnie trzeba wycentrować, a nie jęczeć na cały internet. ps kabłąk może się też zrobić trochę szerszy i przez to niższy, zależy jak się przygniecie Edytowane 11 Czerwca 2019 przez Blackstarpro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 W kazdym kolowrotku latwo wygiac bail mi sie zdarzylo wygionc w okuma makaira 30000 gdzie ma prawie 4 milimetry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wichu79 Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 (edytowane) Nie ma to jak 30 lat temu.Miałem taki radziecki wynalazek....betoniarkę bezkabłąkową.Nic nie haczyło.....ale rzuty z tego były gówniane????Łożysk prawie tyle co w Stelli???? Edytowane 11 Czerwca 2019 przez wichu79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Guzu ma racje jak nawalisz podkladek to tak bedzie mam 3000 3000 hybrid 4000 i 5000 ktora kupilem zaraz jak sie pokazala uzywam stelli od ponad 20 lat i jedyna jaka miala bledy w design to swb 30000 na poczontku wypustu potem poprawili Na poczontku był chaos. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Kiedys w tym watku, a i w tym o Exist 18, napisalem, ze z roku na rok, o ile sie komus chce, to mozna ta przewage wagi Exista 2500 vs Stella 2500 coraz lepiej zniwelowac. Recepta, ktora wdrozylem u siebie to : Body Stella C3000FJ plus & szpula Yumeya 2500F6 & drag knob Ci4+ & Zpi Funnel 51.5 mm & Daiwa RCS Knob. Efekt, jak na zdjeciu. Pod moje zastosowania pstragowe nie wymysle nic lepszego w tym sezonie... chyba Daniel, a jakby użyć tej korby i szpuli z body od 10-tki to jaka wyjdzie waga ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Daniel, a jakby użyć tej korby i szpuli z body od 10-tki to jaka wyjdzie waga ? Taka kombinacja waży 200g.Z body fi (14) waży 195g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Stella 10 C3000 + Avail + Pokretlo Vanquish 16+ Guzowa szpulka 28g = 199g Edytowane 12 Czerwca 2019 przez Żbiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Żbiku, To co wygrywasz na lżejszej korbce, gubisz na pokrętle hamulca Swoją drogą bardzo zacny zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Żbiku, To co wygrywasz na lżejszej korbce, gubisz na pokrętle hamulca A ile waży pokrętło z CI4+ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 A ile waży pokrętło z CI4+ ? To od V19 waży 7 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Oryginalna korbka 50mm z oryginalnym I-knob od S10 wazy 28g. Tak wiec największa różnica w masie jest na korbce (16g). Pokrętło S10 i V16 to różnice 1-2g raptem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Czy stella c3000 to wielkościowy odpowiednik exista lt 2500?Jeśli tak to ten drugi w podstawowej konfiguracji waży 180g. https://www.mefistofishing.pl/daiwa-exist-lt-2500-xh-new-2018-p-2004.html Porównując tegoż exista ze stellką C3000FJ jest cenowa różnica około 430zł na korzyść Stelli, w wadze 30g na korzyść exista. https://www.mefistofishing.pl/shimano-stella-c3000-fj-new-2018-p-1911.html Ciekawi mnie ile wyniosły Wasze modyfikacje tak mniej więcej odliczając cenę części oryginalnej od tuningującej i pomijając czas spędzany na przekładkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Po pierwsze Primo.Porównując Exista do Stelli w aspekcie mnie najbardziej interesującym, to w moim wędkowaniu Stella kręci lepiej. Równiej. Niezmiennie na przestrzeni czasu.Po drugie PrimoJak widać na załączonych obrazkach to części jak korbka / pokrętło/ szpula pasują do kilku generacji Stelli.A mają do siebie to, że sie nie zużywają praktycznie.Więc nie wymagają wymiany , a tylko założenia do kolejnego korpusu kolowrotka.Po trzecie primo, ultimo.Mi nie zależy na cenie, tylko na przyjemności dopasowania kołowrotka do moich potrzeb w maksymalnym stopniu.A że łowię żyłka 0.25 i potrzebuje większą pojemność szpuli niż standardowa 2500s, sięgam po szpule ciut głębsza. Jest to szpula 2500F6, która to dodatkowo ma dwie dobre cechy. Jest lekka. Jedna z najlepszych dostępnych. Ma hamulec o mocy 3kg. Co pozwala bardzo precyzyjnie wyregulować hamulec. Bo pokrętło regulacji wykonuje tyle samo obrotów na gwincie osi szpuli co w szpuli z zakresem 9kg (c3000 czy szpule PE).A, że sprowadzenie takiej szpuli z opłatami celnymi wynosi niemal 700 PLN...To się płaci ile trzeba Milego krecenia ! Edytowane 12 Czerwca 2019 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Nie neguję ani nie podważam Waszych przeróbek, nie odbierajcie tego w ten sposób. I nie chcę też wywołać żadnej gównoburzy co lepsze daiwa czy shimano. Po prostu sam stojąc przed dylematem wyboru pomiędzy tymi dwoma chciałbym zrobić zwykły rachunek opłacalności nie kierując się wyglądem czy opiniami. Sam żadnej stellki ani exista nie miałem więc temat przekładania części miedzy generacjami bez ich dokupowania w moim przypadku odpada. I jeśli chciałbym pójść w stronę stellki zastanawiam się ile miałbym mniej więcej dopłacić by zejść z wagą do porównywalnej z wymienionym existem. Na razie pomijam pozostałe parametry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Oryginalna korbka 50mm z oryginalnym I-knob od S10 wazy 28g. Tak wiec największa różnica w masie jest na korbce (16g). Pokrętło S10 i V16 to różnice 1-2g raptem.Tylko że rozmiarówka tej korby od availa kończy się na 45mm. Dla niektórych może okazać się za krótka zwłaszcza do szybkich przełożeń w 2500. Edytowane 12 Czerwca 2019 przez dreadknight 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Żbiku jaki to konkretnie model korby avail ? ta 45mm pasuje gwintem pod c3000 czy zmieniałeś ośkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi