Skocz do zawartości

Shimano Stella 2018 (FJ)

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

Ma hamulec o mocy 3kg. Co pozwala bardzo precyzyjnie wyregulować hamulec. Bo pokrętło regulacji wykonuje tyle samo obrotów na gwincie osi szpuli co w szpuli z zakresem 9kg (c3000 czy szpule PE).

Milego krecenia !

No i tu mam problem, jak to zrobić. Waga do ważenia walizek? Za każdym razem? Może jest lepszy patent?

Również miłego ... :)

Po pierwsze Primo.

Porównując Exista do Stelli w aspekcie mnie najbardziej interesującym, to w moim wędkowaniu Stella kręci lepiej. Równiej. Niezmiennie na przestrzeni czasu.

Po drugie Primo

Jak widać na załączonych obrazkach to części jak korbka / pokrętło/ szpula pasują do kilku generacji Stelli.

A mają do siebie to, że sie nie zużywają praktycznie.

Więc nie wymagają wymiany , a tylko założenia do kolejnego korpusu kolowrotka.

Po trzecie primo, ultimo.

Mi nie zależy na cenie, tylko na przyjemności dopasowania kołowrotka do moich potrzeb w maksymalnym stopniu.

A że łowię żyłka 0.25 i potrzebuje większą pojemność szpuli niż standardowa 2500s, sięgam po szpule ciut głębsza. Jest to szpula 2500F6, która to dodatkowo ma dwie dobre cechy. Jest lekka. Jedna z najlepszych dostępnych. Ma hamulec o mocy 3kg. Co pozwala bardzo precyzyjnie wyregulować hamulec. Bo pokrętło regulacji wykonuje tyle samo obrotów na gwincie osi szpuli co w szpuli z zakresem 9kg (c3000 czy szpule PE).

A, że sprowadzenie takiej szpuli z opłatami celnymi wynosi niemal 700 PLN...

To się płaci ile trzeba :)

Milego krecenia !

I tak bez carbontexu?

Nie idziesz z duchem czasu :-)

• Like 1

Nie neguję ani nie podważam Waszych przeróbek, nie odbierajcie tego w ten sposób. I nie chcę też wywołać żadnej gównoburzy co lepsze daiwa czy shimano. Po prostu sam stojąc przed dylematem wyboru pomiędzy tymi dwoma chciałbym zrobić zwykły rachunek opłacalności nie kierując się wyglądem czy opiniami. Sam żadnej stellki ani exista nie miałem więc temat przekładania części miedzy generacjami bez ich dokupowania w moim przypadku odpada. I jeśli chciałbym pójść w stronę stellki zastanawiam się ile miałbym mniej więcej dopłacić by zejść z wagą do porównywalnej z wymienionym existem. Na razie pomijam pozostałe parametry.

Rachunek opłacalności nie ma nic wspólnego z hobby.

Jestem teraz w temacie hobby motocyklowego więc to nie cena korbki czy pokręcajki :) .

Żbiku jaki to konkretnie model korby avail ? ta 45mm pasuje gwintem pod c3000 czy zmieniałeś ośkę?

Taka 45mm https://www.hedgehog-studio.co.jp/phone/product/2583

Standard H2, wiec pasuje do wielu modeli Shimano. Z taka korbka można zrobić Vanquisha ’19 2500S o masie 159g ;)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 3

Popieram. Mam takowe obecnie w kilku młynkach oprócz samego vqc3000sdh. Kiedys były u artura bodaj po 2 stówki, obecnie chyba 3.

Ładnie wygląda też z korbą od tp11c3000sdh. Takowa hula z 10stl4000 i jest git. Lekka nie jest ale tam gdzie to nie robi to jest super. Można uchwyty zmienić na stellowe (są u mefiego po 50), które są trwałe i bardzo przyjazne w dotyku, albo od małych vańków, co z kolei wygląda lepiej i lżej optycznie.

Edytowane przez smokwelski

• 4 tygodnie później...

A tak krotko, wracajac do wymiennosci szpul....

Pisaliscie ze do nowej FJ pasuja szpulki ze Stelli FE i to jest dla mnie  dobra wiadomosc, ale po moich doswiadczeniach z "wymienoscia teoretyczna" pomiedzy Sephia i Exense chcialbym zapytac czy moze ktos juz nawinal jakas linke z wymienionymi szpulami FE-FJ lub odwrotnie? 

Pytam o jakosc nawoju?

Teza z praktyki :)

Chcialem kiedys pojscc na skroty i dokupilem sobie szpule od FE...

Nawoj zmienil sie zasadniczo i potrzebna byla regulacja podkladkami.

Do tego samego kolowrotka zalozylem tez szpule od starszej wersji 07' z rynku japonskiego i nawoj wrocil do idealu.

• Like 2