Skocz do zawartości

Shimano Stella 2018 (FJ)

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie nic nie ociera, do stelli FJ 4000 zakładam z powodzeniem szpulki od TP SW nowego Vanquisha i właśnie stelli 4000sfe wszystkie pasują, wszystkie maja taką samą wysokość dlatego wydaje mi się że nie mogą ocierać. Szpulę od nowego Vanquisha i Stelli są minimalnie większej średnicy dlatego mogą nie mieścić się w rotor starszych modeli stelli ale już szpula od Stelli FJ pasuje bez problemu z odpowiednim pokrętłem do TP SW 15.

Edytowane przez 19john92
  • Like 2

U mnie nic nie ociera, do stelli FJ 4000 zakładam z powodzeniem szpulki od TP SW nowego Vanquisha i właśnie stelli 4000sfe wszystkie pasują, wszystkie maja taką samą wysokość dlatego wydaje mi się że nie mogą ocierać. Szpulę od nowego Vanquisha i Stelli są minimalnie większej średnicy dlatego mogą nie mieścić się w rotor starszych modeli stelli ale już szpula od Stelli FJ pasuje bez problemu z odpowiednim pokrętłem do TP SW 15.

To znaczy odwrotnie,od fj ociera w sfe jest za szeroka a odwrotnie niby pasuje.

Edytowane przez byku121

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Ale pytanie jest o szpule c3000s do kołowrotka rozmiaru 2500/c3000 czy też 3000s do kołowrotka rozmiaru 3000/4000 ?

W pierwszym i drugim scenariuszu możesz kupić samemu w sieci.

Na eBay

U Mefisto

W sklepach w jp ( plat, digitaka...)

Ceny to na stronach www.

W europejskiej dystrybucji szpula najbardziej zbliżona do c3000s do Stelli 2500/c3000 fj to szpula zapasowa dostępna do vanquish 19 oznaczona c3000mhg.

Edytowane przez Guzu

Chodzi o szpule do kołowrotka z body od 2500/c3000. Gdzieś obiło mi się o oczy na jb, że Guzu taką c3000s fj posiadasz ;) Liczyłem na Twoją wypowiedź w tej kwestii. Jak wygląda sposób zakupu z plata do PL?

Nie, takiej oznaczonej c3000s nie posiadam

Posiadam kilka Shimano yumeya - czyli tuningowych. Różnią się kolorem , pojemnością od tych oryginalnych Shimano stella.

Możesz choćby w tym sklepie zamówić sobie oryginalna c3000s...

https://www.hedgehog-studio.co.jp/phone/product/3916

W sklepie Plat musisz wyszukać taka szpule jako część zamienna do kołowrotka po numerze na schemacie, które w plat są do wglądu na stronie sklepu.

Pozdrawiam

• 5 tygodni później...

Gwiazda czyli  Stella 4000 FJ :)  :) .

Pytanie do użytkowników o wrażenia z użytkowania, jak  maszyna się sprawdza pod przynętami.

O ząbkowanie nie pytam, tą przypadłość pozostawiam dla maszynek pod znaku D :P  :P  .

Z góry dziękuję za opinie.

Kręci u mnie od 2 sezonów (50 wypadów na ryby), do przynęt 50 g (cięższych nie używałem) pod obciążeniem pracuję bardzo płynnie, nie czuć żadnego ząbkowania, stuków, puków.

Ogólnie pracuje jak dobrze spasowana Stella, a w niej nie ma wyjątku.

Nie wyczuwam w niej zużycia w jakimkolwiek aspekcie użytkowania. Oby tak dalej.

Ps. Model 2500 też sobie świetnie radzi po 2 sezonach, jestem mega zadowolony.

Edytowane przez maniak
  • Like 1

Kręci u mnie od 2 sezonów (50 wypadów na ryby), do przynęt 50 g (cięższych nie używałem) pod obciążeniem pracuję bardzo płynnie, nie czuć żadnego ząbkowania, stuków, puków.

Ogólnie pracuje jak dobrze spasowana Stella, a w niej nie ma wyjątku.

Nie wyczuwam w niej zużycia w jakimkolwiek aspekcie użytkowania. Oby tak dalej.

Ps. Model 2500 też sobie świetnie radzi po 2 sezonach, jestem mega zadowolony.

Dzięki Maciek za opinie :) .

Czyli można maszynę brać w ciemno, bez obawy jak przy produktach znaku D :)  :) .

Mam zamiar zakupić 4000 FJ a z racji szerszej szpuli sparować z boronem (również ze względu na startową 30-kę), natomiast poczciwą 4000 FD ( szpula o średnicy 49mm ) 

przypiąć do Talona 90 MLXF2.

Z racji wieku i wysługi lat należy się jej lżejsza praca,  spokojnie powinna  dawać sobie radę z lekkimi woblerami przy boleniowaniu.

Jeszcze muszę temat przemyśleć.

Edytowane przez Jozi
  • Like 1

Szczęśliwy człowiek z Ciebie :) :) .

Jozek,

takich szczęśliwców jak JA jest w Japonii cała masa :)

A tak przy okazji się zastanawiam jak można ufać firmie Shimano, której topowe wyroby wybiera się w sklepie na zasadzie "gorszy" bądź "lepszy" egzemplarz danego modelu :)

Edytowane przez rolen

Jozek,

takich szczęśliwców jak JA jest w Japonii cała masa :)

A tak przy okazji się zastanawiam jak można ufać firmie Shimano, której topowe wyroby wybiera się w sklepie na zasadzie "gorszy" bądź "lepszy" egzemplarz danego modelu :)

Myślisz, że daiwa jest taka powtarzalna?

Mimo tego jakoś mam większe zaufanie do shimano.

Wcale nie uważam, że jestem nieomylny, może czas uwierzyć w daiwę ale te mag seale i jakieś durne klucze o mdłości mnie przyprawiają.

• Like 1

Jozi mam 5000 hula jak zla z przynentami 120g w prądzie jak by złożyć wszystkie Polskie duże rzeki do kupy razem wzięte a może i więcej, wydarlem na nią może z 500 ryb w przedziale od .5 kg do 20kg chodzi dalej jak z pudełka wyjęta . Kupiłem ja jakieś półtora miesiąca po premierze więc już trochę temu zastąpiła mi 6000swb i daj rade na wedce o mocy pe3. Fi 4K też dawała radę ale miała zamiennika chyli 6K . Fj dzielnie walczy sama i daję radę

Edytowane przez sharkfishing
  • Like 2

Jozi mam 5000 hula jak zla z przynentami 120g w prądzie jak by złożyć wszystkie Polskie duże rzeki do kupy razem wzięte a może i więcej, wydarlem na nią może z 500 ryb w przedziale od .5 kg do 20kg chodzi dalej jak z pudełka wyjęta . Kupiłem ja jakieś półtora miesiąca po premierze więc już trochę temu zastąpiła mi 6000swb i daj rade na wedce o mocy pe3. Fi 4K też dawała radę ale miała zamiennika chyli 6K . Fj dzielnie walczy sama i daję radę

No popatrz taka sprawdzona super maszyna a  Nasz kolega Rolen-Robert dalej w shimano nie wierzy :)  :)

Może pechowo trafiał na takie egzemplarze z przypadłościami, ale to byłby straszny pech.

Mam ostatnio zakupionego vańka u Mefisto, ale ten delikatny szumek to akceptowalny- najprawdopodobniej oporówka.

Tylko ten szum by usłyszeć to trzeba dobrze ucho wytężać , natomiast nad wodą śpiew ptaków zagłusza :)  :) .

Czy 5000 ma flaczki takie jak 4000?

Edytowane przez Jozi