Skocz do zawartości

Shimano Stella 2018 (FJ)

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

Ok w inny sposób masz korpus od 5000 a rotor od 3000 czyli masz tak jakby przekładnie za duża do rotoru co automatycznie przekłada się na mocniejszą konstrukcje mniejsze sily a za tym zużycie

Edytowane przez sharkfishing
  • Like 2

Czym niższe przełożenie tym lżej się kręci przy przynętach bardziej stawiających opór (trocie) , większa szpula też dalsze rzuty . Nie bardzo rozumiem , co kolega chce osiągnąć. Przy tak zróżnicowanym użytkowaniu 4000 będzie zdecydowanie lepsza . Różnica wagi niewielka , a na trocie w rzece to nie widzę w ogóle argumentów [emoji53]

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Like 3

Ja jestem wypaczony morskim łowieniem te parę gram w wadze nie gra dla mnie roli o sile kręcenia nawet nie wspomnę żadna jakiekolwiek słodkowodna stella a napewno kolosalna różnica w trwałości a na tym zależy większości wędkarzy

czyli rozumiem, że jeśli chodzi o europejską dystrybucję to klasyczny 4000fj bardziej się sprawdzi i dłużej posłuży niż klasyczny 3000fj

Dzięki

Klasyczny FJ 3000 to 2500 tylko z głębszą szpulą mocniejszym hamulcem innym knobem i dłuższym ramieniem korby.

• Like 2

Klasyczny FJ 3000 to 2500 tylko z głębszą szpulą mocniejszym hamulcem innym knobem i dłuższym ramieniem korby.

Nie wiem skąd informacja że c3000 FJ jet w jakimkolwiek stopniu mocniejsza od 2500 FJ.

Za sprawą głębszej szpuli i T-Knoba? ????????

Jak jesteś takim wielkim znawcą to czemu nie napisałeś wcześniej koledze jak pytał bo miał dylemat co wybrać ,nawet jak się pomyliłem co do mocy hamulca to nie zmienia faktu że nie napisałem że 3000 jest mocniejszym kołowrotkiem

124ba52ef02d42689b51a876993a9a83.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MARIUSZ 69

Moim praktycznie jedynym dylematem jest: czy klasyczna 4000 w porównaniu do klasycznej 3000 to już krowa czy różnica w wielkości jest niewielka. Mam do porównania nasci 3000, moim zdaniem na oko i do ręki to w sumie niewielki kołowrotek. Na pstrągi spoko, ale na Wisłę bym go nie tyrał. No i z kolei czy rozmiar 4000 w stelce-jeśli podepnę go do wędki pstrągowej 86 stopy to będzie betoniara czy będzie ok. To tak po krótce, jeśli chodzi o moje rozterki????

No tak, z tym że nie ma "klasycznej" wersji 3000

Ale jest wersja C 3000 i tą domniemam miał na myśli,skoro nie ma innej, wiele osób myśli że Shimano 3000 to odpowiednik Daiwy w tym rozmiarze , wersja hmg raczej nie jest wersją klasyczną i nie dostępną na naszym rynku

Najpierw piszesz że nie ma klasycznej wersji 3000 a teraz że wersja 3000 to całkiem inny kołowrotek niż C3000 ,mi nie musisz tłumaczyć ja wiem jaka jest różnica, 2500 i C 3000 maja taką samą przekładnię i body ,a 3000 MHG to jest wersja z przekładnią i body z 4000 a szpulą i rotorem z 2500 ,C 3000, 2500 s,miałem taką hybrydę w TP ,ktoś kto nie interesuje się bardzo niuansami technicznymi a po prostu chce sobie kupić kołowrotek może o tym nie wiedziec .

Sait na papierze 2500 nie jest mocniejsze od głębokiej 3000 ale w praktyce tak jest mocniejszym kolowrotkiem prosta matematyka ,jeżeli na końcu szpuli do wyciągnięcia 1 metra 2500 musi się obrócić teoretycznie 5 razy a 3000 6 to który jest mocniejszy?

• Like 1