Skocz do zawartości

Shimano Stella 2018 (FJ)

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

Liczba podkładek zależy od indywidualnego egzemplarza. Na schemacie o tym też piszą. Jak było ok to po co było ładować podkładkę. A czasem są nawet 3 czy 4. Jak było ok, bez zbytniego luzu, to przy ponownym montażu też nie dawaj.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Cześć. Czy w Stelli FJ 4000 możliwa byłaby instalacja przekładni i innych koniecznych elementów z Twin Powera 2020, celem uzyskania przełożenia 4,4:1? No i czy działałoby to jak należy:)? Na YT widzę u jakiegoś kolegi z Rosji Stellę 2014 4000 PG, a jeżeli dobrze rozumiem to takowa seryjnie nie występowała, więc zakładam, że przełożył bebechy z Twina 15 PG.

Cześć. Czy w Stelli FJ 4000 możliwa byłaby instalacja przekładni i innych koniecznych elementów z Twin Powera 2020, celem uzyskania przełożenia 4,4:1? No i czy działałoby to jak należy:)? Na YT widzę u jakiegoś kolegi z Rosji Stellę 2014 4000 PG, a jeżeli dobrze rozumiem to takowa seryjnie nie występowała, więc zakładam, że przełożył bebechy z Twina 15 PG.

Najbliżej PG byłaby Stella 3000 hgm ze zwykłą przekładnia 4000

W generacji Stella 14 robiłem takie próby i to działało.

Jak chodzi o przeszczepy między tp a Stella to nie mam doświadczenia, a lektura schematów mówi, że to nie zagra.

Moim zdaniem

Ale chciałbym się mylić, bo byłaby to ciekawa propozycja

• Like 1

Ale mówisz konkretnie o schematach Stelli 18 i TP 20? Bo ten ziomek z Rassiji jakoś TP 15 do Stelli 14 przeszczepił.

Niestety więcej niż napisałem nie wiem, jeśli ktoś się podjął prób i podzieli się wiedzą, może coś się dowiemy.

Inaczej pozostaje wypróbować samemu, od tego typu prób się przecież nie umiera :)

• Like 1

Chlopaki zadziwiacie mnie po co przekladac mechanizm od tp do stelli ?

To mniej wiecej tak jak by wsadzil do golfa 1 silnik od poloneza. Rozumiem mhg z przekladnia od zwyklej 4000 ale od tp ???? cala wyjatkowosc stelli polega na tym ze tylko tam wystepuje ten mechanizm

• Like 5

Chlopaki zadziwiacie mnie po co przekladac mechanizm od tp do stelli ?

To mniej wiecej tak jak by wsadzil do golfa 1 silnik od poloneza. Rozumiem mhg z przekladnia od zwyklej 4000 ale od tp cala wyjatkowosc stelli polega na tym ze tylko tam wystepuje ten mechanizm

Np. po to żeby mieć Stellę z niższym przełożeniem, która będzie lepiej zwijać przynęty stawiające większy opór. Wątpię, że różnica między przekładnią TP, a Stelli to przepaść materiałowo-technologiczna, ale to moje zdanie. Po za tym pytanie nie brzmiało czy na pewno bym chciał, tylko czy się da.

Kiedyś oglądałem jakiś film ale nie pamietam gdzie, w filmie gość określał Stellę FI 4000 z przełożeniem 5,1:1 jako pg... może o to chodziło

Gadałem z chłopem - przełożył przekładnię z TP 15 4000 PG.

Jakiś czas temu rozmawiałem z serwisantem Shimano na temat podmiany przekładni w Stelli 3000 MHG na taką z niskim przełożeniem jak w modelu 4000. Z tego co pamiętam to mówił że taka przekładka nie jest w 100% możliwa. Niby któryś z przeszczepianych elementów od 4000 nie jest kompatybilny z MHG. Będzie działać ale to taki półśrodek.

Np. po to żeby mieć Stellę z niższym przełożeniem, która będzie lepiej zwijać przynęty stawiające większy opór. Wątpię, że różnica między przekładnią TP, a Stelli to przepaść materiałowo-technologiczna, ale to moje zdanie. Po za tym pytanie nie brzmiało czy na pewno bym chciał, tylko czy się da.

Gadałem z chłopem - przełożył przekładnię z TP 15 4000 PG.

A, to nie prościej w dalszym ciągu zawijać przynęty wolniej TP PG (rozumiem, że go ma/miał) i nie degradować nowej Stelli, do roli "składaka"???

• Like 3

Kolejnym etapem będzie wsadzenie do Stelli bebechów z Zaubera :-)

ooo yeah!

@Maciek. nie obrażaj się ale Ty chyba zgłupiałeś?

Ja rozumiem innowacyjność ale to raczej nie w tą stronę powinno ìść.

Jak bardzo chcesz mieć Stelle Indywidual to wsadź jeszcze jedno łożysko w wózek wodzika :-)

Choć w sumie już takie Stelle są w PL :-)

• Like 1