Skocz do zawartości

Shimano Stella 2018 (FJ)

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Czy w Stelli FJ 4000 możliwa byłaby instalacja przekładni i innych koniecznych elementów z Twin Powera 2020, celem uzyskania przełożenia 4,4:1? No i czy działałoby to jak należy:)? Na YT widzę u jakiegoś kolegi z Rosji Stellę 2014 4000 PG, a jeżeli dobrze rozumiem to takowa seryjnie nie występowała, więc zakładam, że przełożył bebechy z Twina 15

Cześć

Podaj link do tego filmu. Bo mnie to zaciekawiło.

Edytowane przez bubas

Złożenie dobrze przekładni działającej gładko na miarę TP/Stelli wymaga chyba zastosowania kompletu. O ile koło TP PG da się może jakoś obstalować w Stelli, to z pewnością piniony są inne rozmiarami, rotora Stelli nie da się obsadzić na pinionie od TP, bo jest za krótki. W generacji 14 S/15 TP była różnica w skoku szpuli. Nie bardzo to widzę.

Jeżeli istnieje możliwość zrobienia Stelli PG to na moje tylko w generacji 18 S/20 TP

• Like 1

Złożenie dobrze przekładni działającej gładko na miarę TP/Stelli wymaga chyba zastosowania kompletu. O ile koło TP PG da się może jakoś obstalować w Stelli, to z pewnością piniony są inne rozmiarami, rotora Stelli nie da się obsadzić na pinionie od TP, bo jest za krótki. W generacji 14 S/15 TP była różnica w skoku szpuli. Nie bardzo to widzę.

Jeżeli istnieje możliwość zrobienia Stelli PG to na moje tylko w generacji 18 S/20 TP

I tyle w temacie ruskich patentow i filmów z YT i tamtejszych innowacji wyprowadzenia członka z ramienia na czoło.

Tak jak kolega wyzej napisał z tą różnicą że pinion o tp 15 jest za długi a nie za krotki.w druga strone, gdy osadzimy rotor od tp15 na stelle 14 to pinion kończy się na równo z rotorem i nie ma możliwości przykrecenia. Korpusy stelli 14,vanquisa 16 i tp 15 są takie same i graty zamiennie się mieszczą. Natomiast Rosjanin z filmu przełożył moim zdaniem 3 części od pg 15.drive gear, idlle gear i pinion z tym że musiał go obciąć i od nowa nagwintowac lewym gwintem żeby grało do rotora stelli 14. Tak że jest trochę zabawy.

• Like 3

Dokładnie. I to taka sama rzeźba jak wiercenie otworu na łożysko na przedniej części obudowy Emblema czy np Twinka Sw.

Ruscy tak robią. Jak to działa ? Jak to zrobić dokładnie?

Zlecjąc to komuś to raczej gra nie warta świeczki a w warunkach domowych raczej ciężko to ogarnąć.

• Like 1

Dokładnie. I to taka sama rzeźba jak wiercenie otworu na łożysko na przedniej części obudowy Emblema czy np Twinka Sw.

Ruscy tak robią. Jak to działa ? Jak to zrobić dokładnie?

Zlecjąc to komuś to raczej gra nie warta świeczki a w warunkach domowych raczej ciężko to ogarnąć.

To już łatwiej na ryby pojechac ;)

• Like 1

Dzięki.

Znalazłem tabelkę, w której 2500S ma 50 mm, 2500shg 55 mm.

Natomiast nie ma w niej żadnych informacji o modelu 2500 FJ

Stąd moje pytanie

Bo fj2500 nie istnieje na jdm.

A to tamtejsze tabelki podają długość ramienia korbki.

Poza nimi mało kto się fatyguje

Jakiś czas temu pytałem Was o Stellę, kasa uzbierana, w przyszłym tygodniu zamawiam 4000fj plus szpulka. Zastanawia mnie sposób mocowania korbki a dokładniej chodzi mi o sposób przechowywania kołowrotka. Czy można złożyć korbkę w jakiś sposób czy trzeba wykręcić zupełnie - jak w takim przypadku zabezpieczyć miejsce na korbkę, żeby nie dostawał się syf? Obecnie w kołowrotku nasci 3000 po odkręceniu pokrętełka z prawej strony mogę lekko złożyć korbkę, schować do woreczka i do usztywnionego hippacka. Zastanawiam się jak zadbać i transportować stellę. Z góry dzięki za poradę.

Trzeba wykrecic korbke i wlozyc do osobnej kieszeni w pokrowcu. Zaden syf sie nie dostaje trzymam juz tak stelle ponad 20 lat i wszystko jest w jak najwiekszym przadku.W fj korbka sie nie sklada, nawet kiedy sie skladala z reguly ja wykrecalem calkowicie

• Like 1