Skocz do zawartości

Shimano Stella 2018 (FJ)

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł.. Tak myślałem o czymś z topu do XUL ale jak zobaczyłem ten nawój to mina mi zrzedła że się tak wyrażę... :(

Kolega jakoś też doszedł do "świadomości" że za 2,5 K PLNów nie wypada robić wstępnego nawoju ręką na środku szpuli żeby skorygować błąd posuwu.. Zobaczę jaki będzie finał sprawy.. Może swoje Luviasy i Certaty 2000 wymienię. Bo z kolei praca tej 1000FJ genialna.. Bez porównania do R4.

Ciekawe studium przypadku może być z tą Stellą. Jakim cudem młynek z wormem robi garby... Że niedowija, stożki robi, to ok, zdarza się. Ale garby? Zakładam, że grubość linki była adekwatna do rozmiaru młynka i że nawinięto ją prawidłowo w sensie np. odpowiedniego naciągnięcia. Nie podejrzewam przeciętnego użytkownika Stelli o to, że nie umie nawinąć linki, ale... Chętnie poznam opinię serwisu o sprawie.

Nie ma co gdybać, jak jest problem z nawojem w Stelli to albo był od początku albo kołowrotek ma jakąś historię za sobą.Tu raczej Shimano bubla na rynek nie wypuściło w to nie uwierzę.Bardziej wierzę, że pierdyknął z rączek na podłoże.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Ciekawe studium przypadku może być z tą Stellą. Jakim cudem młynek z wormem robi garby... Że niedowija, stożki robi, to ok, zdarza się. Ale garby? Zakładam, że grubość linki była adekwatna do rozmiaru młynka i że nawinięto ją prawidłowo w sensie np. odpowiedniego naciągnięcia. Nie podejrzewam przeciętnego użytkownika Stelli o to, że nie umie nawinąć linki, ale... Chętnie poznam opinię serwisu o sprawie.

Nie nie..nie robił garbu tylko talię... która w zgoła innych przypadkach jest nawet mile widziana to w kołowrotku już średnio  ;)

Po prostu jakby za dużo nawijał na brzegach szpuli. Kołowrotek nowy .. dziewicze nawinięcie.

Panowie. Widziałem wczoraj egzemplarz w rozmiarze 1000. Nowy. Z nawiniętą plecionką pe0.6 Varivasa. Przyznam że nawój mnie rozczarował bardzo. Duża wklęsłość po środku ...tzw efekt klepsydry  :(

Miałem plany zakupowe co do tego rozmiaru ale ostygłem....

Może to tylko ten egzemplarz..?  Może ktoś ma ten rozmiar i mógłby wrzucić zdjęcie nawoju plisss...

Ja poproszę fotkę. Szczerze to jestem wręcz pewny że to tylko jerkbaitowy wytwór wyobraźni ta kleosydra, przeniesiony z tematu większych młynków.

1000 ma jak na rozmiar mega głęboką szpulę . Dołączając machanie młynkiem góra -dół przy nawijaniu i mega ścisłym nawoju plus przewinięcie ponad załamanie szpuli bez kombinacji z podkładkami z kompletu daje taki efekt o którym piszesz. Ale jest to naprawdę ledwo widoczna! klepsydra.

Chętnie zobaczę 1000czkę która nawija tak jak młynki w większym rozmiarze.

Gdybym z takimi akcjami nie miał do czynienia wcześniej to nawet bym japy nie otworzył.

Czekam na fotkę .

• Like 1

Udało mi się zdobyć zdjęcia jakie poszły do serwisu z kołowrotkiem. Jedna szpulka to od rzeczonej Stelli druga od Stradika  ale linka nawijana Stellą. Żeby nie robić tumultu proponuję szpulki od Stradika nie brać pod uwagę. Skupcie Panowie uwagę na szpuli od Stelli!

Pozdrawiam.

shpost-50778-0-24281300-1589914696_thumb.jpg

Panowie, taka delikatna prośba z mojej strony, bo tez wyczuwam ten ton niedowierzania, a znam się z kilkoma z Was telefonicznie, a ze Sławkiem nawet osobiście ???? Prosiłbym, aby jednak zmienić nastawienie, bo Slawek nie urodził się wczoraj, kołowrotków ma więcej od niejednego „kolekcjonera” z jerka, a i sprzętu używa głównie nad woda, a nie w fotelu i zanim stwierdzi, ze jest źle, długo kombinuje, aby samemu poprawić.

Dla mnie tez nie jest oczywiste, czemu dopiero po kilku rzutach przy dużym naprężeniu linki nawoj się poprawia....? Do tej pory we wszystkich stellach udawało mi się to osiągnąć w warunkach domowych za pomocą podkładek. W tym toku nasikałem nawet plecionkę PE0.4 na Szpulę 4000SS i było cacy...

Kolego psd27 nikt nie jest wrogo nastawiony do kolegu Slawka, zaczynajac od poczatku niedowierzam czasami swoim osondom a co dopiero innym,urodzilem sie niestety dawno temu ryby lowie juz tez juz albo ze 40 lat kolowrotkow nie wiem ile mialem ale w shimano samych I tylko stelli bo na nic innego od shimano spinningowych nie urzywam mam lub mialem pewnie jak kilku,,kolekcjonerow" a sprzet testuje tylko nad woda. Wiem jedno 95% nawoju linki mozna skorygowac podkladkami nie przecze ze kolowrotek byl popsuty jeszcze w sklepie sam pare popsulem bawiac sie na ladzie, mi osobiscie nie trafil sie zadny popsuty out of box ale ze dwa polegly na pierwszych rybach. Stella procz pierwszego wypustu swb30k I swc14k nie miala problemu z design. Kazdy kolowrotek przed wejsciem do produkcji jest miesiacami testowany przez kilkaset osob na w roznych warunkach cos na ten temat wiem. Wiec dalej trzymam sie teori ze 95% to zabawa z shims na rybach oczywiscie zostawiam margines bledu ze jest poprostu wadliwa choc z wlasnego doswiadczenia jakos trudno mi w to uwierzyc