Skocz do zawartości

Shimano Stella 2018 (FJ)

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Ja dla tego rozmiaru staram się nie przekraczać 20g łącznej masy przynęty. Ale przeważnie używam go do łowienia małych ryb rzecznych (pstrągi, klenie, jazie) z kijem ml i nie przekraczam 10g. Łowie na woblery do 7cm, jakieś smużaki, czasem jakaś mała boleniówka, twiche, małe gumy. Mam wprawdzie doświadczenie tylko ze starymi generacjami w rozmiarze 2500 (FE, FI) ale uważam że FJ ogarnia podobne przynęty. Kołowrotek myśle ze powinien wytrzymać łowienie na cięższe przynęty ale ja do cięższego łowienia wybieram rozmiar 4000.

• Like 2

Mam podobne zdanie do kolegów powyżej, dorzuciłbym jeszcze łowienie okoni do przykręconej ciut mocniejszej okoniówki w moim przypadku.

Przynęty do 10-12g , więcej u mnie ten konkretny model nie dostaje.

Do innych, mocniejszych zastosowań model 3000 HGM (bolenie) lub odpowiednio 4000 do cięższej pracy przy sandaczach lub szczupakach.

Edytowane przez maniak
  • Like 1

Miramar ja ci ani nikomu nie kaze tak robic tylko stwiwrdzam co osobiscie sam robilem setki razy tak jak 3000 hybryda lub 4000/5000 notorycznie urzywam 2-3 oz jiggow i nic sie im nie dzieje ostatnio wyslalem moje jdm fj do Polski w jednej z pracowni tryby cale lozyska cale kolowroti przesmarowane wrocily do mnie na dalsze,,tortury"

No no.. wiadomo że wszystko można.. My tu w Polsce jednak bardziej widzę szanujemy narzędzia a takimi są też kołowrotki..  To zdaje się nazywa "kultura techniczna"..

Oczywiście nie ma sugeruję absolutnie żadnej korelacji z kulturą osobistą!

Przeciez nie ma nic prostszego jak wejsc na japonskie shimano w dzial wedek dedykowanch do kolowrotkow wielkosci 4000-5000 czyli stella twin power exsence vanquish i popatrzec na ciezary wrzutowe tzn woblery do 70g jigs 100-120g ,czyli znowu japonscy inzymierowie cos poplatali bo jerkbait wie lepiej ????

• Like 2

Akurat to nie japońscy inżynierowie są winni tylko ich księgowi. Już od dawna trwa proceder celowego obniżania żywotności produktu. Podpinazsz zatem taka stelle (nie SW) wielkości 4/5k do miotania przynetami po 120g i za sezon do serwisu jak będzie w ogóle co ratować a po 2 sezonach nowy model. Tak to zaprojektowali i tak ma dla nich działać.

Edytowane przez saitt
  • Like 1

Ok tylko patrzysz z Polskiego punktu widzenia niestety bo ja moge stelle zajezdzic wyslac do serwisu i w ciagu 48h musza mi odeslac kolowrotek zpowrotem w stanie technicznym(nie kosmetycznym)jak z fabryki jezeli nie maja czesci ich problem musza wyslac nowke sztuke teraz zastanow sie ile jest stelli w rekach wedkarzy gdzies a ile na polskim rynku ,to samo zrobila daiwa np z modelem exist tak sie sklada ze bylem na premierze tego kolowrotka i tez najwieksze modele byly promowane jako kolowrotki do shore jigging(lift time gwarancja 48h servis)czyli daiwa i shimano z topowymi kolowrotkami celowo zawyzaja ciezary przynet po to zeby strzelic sobie w kolano a jerkbait ich mogl oswiecic i uratowac przed bakructwem?

Edytowane przez sharkfishing
  • Like 3

Sharku. Ale ilu  w Usa jest takich jak ty że łowią Stellami i je zajeżdżają i bez szemrania im wymieniają na nowe..?

Bodajże w 98 roku zapragnąłem mieć Systaina XT - odpowiednik europejskiego TP XT.. Miałem taką możliwość ze ktoś znajomy jechał do Stanów i mógł przywieźć..

Na miejscu w sklepie okazało się że na stanie nie mają i trzeba zamówić. Przy odbiorze sprzedawca zauważył że tan Polak co to kupuje to jakiś bogaty człowiek musi być(cena wtedy wynosiła 249$).. Dodał że amerykanie na takie drogie nie łowią...

Nie wiem jak jest dziś, nie interesowałem się, ale nie zdziwiłbym się gdyby w przeliczeniu na 1000 mieszkańców  w Polsce było więcej Stelli niż w Usa.

Były doniesienia że jak wyszedł Daiwa Tournament Z - Kanciak w 1996, w Polsce sprzedało się ich więcej niż we Francji..

Wniosek taki mi się nasuwa że łowimy drogim sprzętem więcej niż gdzie indziej na świecie. Ale że relatywnie więcej nas on kosztuje w stosunku do dochodów, to go

bardziej szanujemy! I raczej mało kto założy Stellę 2500 do nasuwania kogutami 30g. Bo by się długo nie nacieszył jej finezją.

• Like 3

Procentowo moze i masz racje tylko procenty nie przemawiaja do ksiegowych i dystrybotorow tylko ilosc sprzedanych sztuk. Teraz wracajac do zajerzdzania moja odpiwiedz jest kazdy piniewarz kazdy ma platinum warranty a co do ilosci to mysle ze na samej south Florida jest wiecej wiecej stelli jak bylo i jest w Polsce razem w sztukach nie procentach

... zejdź na ziemię , do naszej rzeczywistości .... tu jest inna polityka cenowa i gwarancyjna itd...

Mogę teraz tylko przypuszczać dlaczego za serwis w PL/Europie lub paru innych miejscach ludzie muszą płacić tyle !!!! .... chyba po to by Shimano pokrywało sobie koszty takich postępowań jakie mam tu serwujesz .... , a pewnie muszą tak robić by utrzymać się na tamtejszym rynku ...

poza tym nawet w PL czasy "demoludów" już dawno mineły , ale jednak widzę , że nie u wszystkich ....  ;)

• Like 3

Wg mnie i bardzo z grubsza to jeśli chodzi o całkowita masę przynęt to jest tak:

-1000/c2000 od zero-nic do 5g

-2500/c3000 do 20g

-4000/3000MHG do 40g

2509 smialo do 30g a 3000mhg jaki I 4000/5000 do 90-100g

A nie jest tak Panowie, że sama waga przynęty nie mówi nic (lub bardzo niewiele)? Przecież można mieć stosunkowo lekki wobler SDR, którym będziemy łowić w silnym nurcie kilkumetrowej rynny. Można też jednostajnie zwijać na stojącej wodzie gumę o takiej samej gramaturze, jak wobler z poprzedniego zdania...

Rzuca się kijem, a nie kołowrotkiem. Ważniejsze są warunki łowiska, praca przynęty oraz ryby, jakie spodziewamy się złowić - to brałbym pod uwagę wybierając kołowrotek (i wędkę).

Edytowane przez psd27
  • Like 4