sharkfishing Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 Jak znam zycie koledze Zbigniewowi tez chodzilo o hg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Dzien dobry Koledzy. Tak mialem na mysli ta HG wersje. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Proszę o pomoc dla chwilowo zagubionego. Jakie będą optymalne przynęty do modelu 2500? Jakie Wy stosujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Ja dla tego rozmiaru staram się nie przekraczać 20g łącznej masy przynęty. Ale przeważnie używam go do łowienia małych ryb rzecznych (pstrągi, klenie, jazie) z kijem ml i nie przekraczam 10g. Łowie na woblery do 7cm, jakieś smużaki, czasem jakaś mała boleniówka, twiche, małe gumy. Mam wprawdzie doświadczenie tylko ze starymi generacjami w rozmiarze 2500 (FE, FI) ale uważam że FJ ogarnia podobne przynęty. Kołowrotek myśle ze powinien wytrzymać łowienie na cięższe przynęty ale ja do cięższego łowienia wybieram rozmiar 4000. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Wg mnie i bardzo z grubsza to jeśli chodzi o całkowita masę przynęt to jest tak: -1000/c2000 od zero-nic do 5g-2500/c3000 do 20g-4000/3000MHG do 40g Edytowane 1 Października 2020 przez saitt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Mam podobne zdanie do kolegów powyżej, dorzuciłbym jeszcze łowienie okoni do przykręconej ciut mocniejszej okoniówki w moim przypadku.Przynęty do 10-12g , więcej u mnie ten konkretny model nie dostaje.Do innych, mocniejszych zastosowań model 3000 HGM (bolenie) lub odpowiednio 4000 do cięższej pracy przy sandaczach lub szczupakach. Edytowane 1 Października 2020 przez maniak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Używam 2500 do podobnych zastosowań, jak opisano powyżej. 25g w rzadkich porywach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 2509 smialo do 30g a 3000mhg jaki I 4000/5000 do 90-100g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 2509 smialo do 30g a 3000mhg jaki I 4000/5000 do 90-100gNa to czekałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 A SW do 1000! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Homax bywalo ze 2500-3000gram (3kg!)sie rzucalo i 20/30k chodza do dzisiaj jak zloto nie wszystkich bawia wedki ul Edytowane 1 Października 2020 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 W Polsce chcemy mieć kołowrotek na więcej niż 1 sezon. Szczególnie wydając na niedo takie siano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Homax bywalo ze 2500-3000gram (3kg!)sie rzucalo i 20/30k chodza do dzisiaj jak zloto nie wszystkich bawia wedki ul... chyba ręką , a nie kołowrotkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Kolowrotkiem zakladasz 5lb live Jack i rzuczasz4w nurt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 ... bez komentarza , szkoda tej dyskusji dalej na ten temat ciągnąć ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Miramar ja ci ani nikomu nie kaze tak robic tylko stwiwrdzam co osobiscie sam robilem setki razy tak jak 3000 hybryda lub 4000/5000 notorycznie urzywam 2-3 oz jiggow i nic sie im nie dzieje ostatnio wyslalem moje jdm fj do Polski w jednej z pracowni tryby cale lozyska cale kolowroti przesmarowane wrocily do mnie na dalsze,,tortury" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 No no.. wiadomo że wszystko można.. My tu w Polsce jednak bardziej widzę szanujemy narzędzia a takimi są też kołowrotki.. To zdaje się nazywa "kultura techniczna"..Oczywiście nie ma sugeruję absolutnie żadnej korelacji z kulturą osobistą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Przeciez nie ma nic prostszego jak wejsc na japonskie shimano w dzial wedek dedykowanch do kolowrotkow wielkosci 4000-5000 czyli stella twin power exsence vanquish i popatrzec na ciezary wrzutowe tzn woblery do 70g jigs 100-120g ,czyli znowu japonscy inzymierowie cos poplatali bo jerkbait wie lepiej ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 (edytowane) Akurat to nie japońscy inżynierowie są winni tylko ich księgowi. Już od dawna trwa proceder celowego obniżania żywotności produktu. Podpinazsz zatem taka stelle (nie SW) wielkości 4/5k do miotania przynetami po 120g i za sezon do serwisu jak będzie w ogóle co ratować a po 2 sezonach nowy model. Tak to zaprojektowali i tak ma dla nich działać. Edytowane 2 Października 2020 przez saitt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 (edytowane) Ok tylko patrzysz z Polskiego punktu widzenia niestety bo ja moge stelle zajezdzic wyslac do serwisu i w ciagu 48h musza mi odeslac kolowrotek zpowrotem w stanie technicznym(nie kosmetycznym)jak z fabryki jezeli nie maja czesci ich problem musza wyslac nowke sztuke teraz zastanow sie ile jest stelli w rekach wedkarzy gdzies a ile na polskim rynku ,to samo zrobila daiwa np z modelem exist tak sie sklada ze bylem na premierze tego kolowrotka i tez najwieksze modele byly promowane jako kolowrotki do shore jigging(lift time gwarancja 48h servis)czyli daiwa i shimano z topowymi kolowrotkami celowo zawyzaja ciezary przynet po to zeby strzelic sobie w kolano a jerkbait ich mogl oswiecic i uratowac przed bakructwem? Edytowane 2 Października 2020 przez sharkfishing 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Sharku. Ale ilu w Usa jest takich jak ty że łowią Stellami i je zajeżdżają i bez szemrania im wymieniają na nowe..? Bodajże w 98 roku zapragnąłem mieć Systaina XT - odpowiednik europejskiego TP XT.. Miałem taką możliwość ze ktoś znajomy jechał do Stanów i mógł przywieźć..Na miejscu w sklepie okazało się że na stanie nie mają i trzeba zamówić. Przy odbiorze sprzedawca zauważył że tan Polak co to kupuje to jakiś bogaty człowiek musi być(cena wtedy wynosiła 249$).. Dodał że amerykanie na takie drogie nie łowią...Nie wiem jak jest dziś, nie interesowałem się, ale nie zdziwiłbym się gdyby w przeliczeniu na 1000 mieszkańców w Polsce było więcej Stelli niż w Usa.Były doniesienia że jak wyszedł Daiwa Tournament Z - Kanciak w 1996, w Polsce sprzedało się ich więcej niż we Francji..Wniosek taki mi się nasuwa że łowimy drogim sprzętem więcej niż gdzie indziej na świecie. Ale że relatywnie więcej nas on kosztuje w stosunku do dochodów, to gobardziej szanujemy! I raczej mało kto założy Stellę 2500 do nasuwania kogutami 30g. Bo by się długo nie nacieszył jej finezją. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Procentowo moze i masz racje tylko procenty nie przemawiaja do ksiegowych i dystrybotorow tylko ilosc sprzedanych sztuk. Teraz wracajac do zajerzdzania moja odpiwiedz jest kazdy piniewarz kazdy ma platinum warranty a co do ilosci to mysle ze na samej south Florida jest wiecej wiecej stelli jak bylo i jest w Polsce razem w sztukach nie procentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 ... zejdź na ziemię , do naszej rzeczywistości .... tu jest inna polityka cenowa i gwarancyjna itd...Mogę teraz tylko przypuszczać dlaczego za serwis w PL/Europie lub paru innych miejscach ludzie muszą płacić tyle !!!! .... chyba po to by Shimano pokrywało sobie koszty takich postępowań jakie mam tu serwujesz .... , a pewnie muszą tak robić by utrzymać się na tamtejszym rynku ... poza tym nawet w PL czasy "demoludów" już dawno mineły , ale jednak widzę , że nie u wszystkich .... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Ale skaczmy ta bezsensowna rozmowe shimano rekomeduje jedno wspierajac gwarancja Ty twierdzisz ze jest inaczej inaczej niech Ci bedzie Twoja racja moj spokoj 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 3 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2020 (edytowane) Wg mnie i bardzo z grubsza to jeśli chodzi o całkowita masę przynęt to jest tak: -1000/c2000 od zero-nic do 5g-2500/c3000 do 20g-4000/3000MHG do 40g 2509 smialo do 30g a 3000mhg jaki I 4000/5000 do 90-100gA nie jest tak Panowie, że sama waga przynęty nie mówi nic (lub bardzo niewiele)? Przecież można mieć stosunkowo lekki wobler SDR, którym będziemy łowić w silnym nurcie kilkumetrowej rynny. Można też jednostajnie zwijać na stojącej wodzie gumę o takiej samej gramaturze, jak wobler z poprzedniego zdania...Rzuca się kijem, a nie kołowrotkiem. Ważniejsze są warunki łowiska, praca przynęty oraz ryby, jakie spodziewamy się złowić - to brałbym pod uwagę wybierając kołowrotek (i wędkę). Edytowane 3 Października 2020 przez psd27 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi