Skocz do zawartości

Shimano Stella 2018 (FJ)

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

Mam TP 4000 PG '15 i łowiłem tym Avidem z tym kołowrotkiem. Miałem odczucie jakby był jednak lekko za duży/ciężki do AVS90MF2. Dlatego jest teraz przy cięższej Elicie LES90MHF2 , ale... skoro Stella 4000 jest lżejsza (TP 295 g, Stella 255 g) to pewnie będzie zestaw w sam raz. Bo wielkościowo to TP 4000 PG '15 i Stella 4000 FJ to pewnie to samo ?

3000mhg hybryda 4000 z 3000 napewno bedzie mocniejsza 20lb linka i dpowiedni fc wyjmujesz kazda rybe w polsce

No nie wiem nie wiem... Rzeka, zwalone drzewo i sum na końcu to nie morze i luzik że masz czasu od c...pyty... A jeszcze z brzegu..

• Like 1

No nie wiem nie wiem... Rzeka, zwalone drzewo i sum na końcu to nie morze i luzik że masz czasu od c...pyty... A jeszcze z brzegu..

W takich warunkach i wąsik tak ze 150 to kij z 30 lb nie będzie za dużo a kręcioł 4000 to raczej odleci...

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Jozi
  • Like 1

Mam TP 4000 PG '15 i łowiłem tym Avidem z tym kołowrotkiem. Miałem odczucie jakby był jednak lekko za duży/ciężki do AVS90MF2. Dlatego jest teraz przy cięższej Elicie LES90MHF2 , ale... skoro Stella 4000 jest lżejsza (TP 295 g, Stella 255 g) to pewnie będzie zestaw w sam raz. Bo wielkościowo to TP 4000 PG '15 i Stella 4000 FJ to pewnie to samo ?

11TPC3000 waży zdaje się 265 gramów, tak więc lżejsza Stellka 4000 to same plusy, postęp......wersja 4000PG do AVS90MF2 to trochę z armatą na wróble, ale 'cywilne' przełożenie przy tej wielkości kołowrotka Shimano już jak najbardziej pasuje......czy to będzie Stradic, Twin Power czy właśnie Stella......o ile nie zamierzasz wykorzystywać tego kołowrotka do łowienia okoni czy pstrągów, będziesz łowił w warunkach i z zastosowaniem przynęt, o których wspomniałeś, kup Stellę 4000 ;)

3000mhg hybryda 4000 z 3000 napewno bedzie mocniejsza 20lb linka i dpowiedni fc wyjmujesz kazda rybe w polsce

hybrydy są super, sam posiadam 'starego' Exsence.....posiadam i nie używam.....duże przełożenie, kupiłem z myślą o boleniach......okazało się, że przy długim kiju boleniowym lepiej mi się sprawdza TP XD 4000 (który ma właściwie to samo body, co Exsence 3000MHG), fajniej wypada wizualnie i większa szpula.....a przy krótszym kiju z mniejszymi przelotkami wygrywa zazwyczaj 11TPC3000.....jednak wolniejsze przełożenie bardziej mi odpowiada i o ile nie zamierzam 'boleniować' czy łowić 'na grubo', stawiam na kołowrotki z normalnym napędem, ani wolnym, ani szybkim B)

a właśnie, ten mój boleniowy kij to Elitka 90MF2......optycznie podobna do Avida 90MF2......kawał kija, nie ma co oszczędzać na kołowrotku, Shimano 4000 to idealna wielkość do takiego patyka.....i łatwiej z tym sumem, co czeka przy drzewie i ma metr pięćdziesiąt, będzie :)

Edytowane przez cristovo
  • Like 3

• 4 miesiące temu...
  • 2 lata później...

Panowie może ktoś mi powie bo jakoś nie mogę nigdzie odkopać informacji o różnicy między kołowrotkami stella fj 4000xg a c5000xg , różnią się tylko pojemnością  czy też średnicą szpuli i rozmiarem rotora ? Będę bardzo wdzięczy za cenną informację .