Skocz do zawartości

Shimano Stella 2018 (FJ)

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

Kręciłem i ja, 18 ma mniejszy bezwład niż 10 i 14 ,dzięki tym"bloczkom modułowym" kręci płynnie i zapewne będzie moc.ja generalnie czekam jeszcze na Exista,w stelli myślę zostanę przy moich ulubionych 10 w czerni.ta 18 mnie ne uwiodła,no i ten jej kolor,jednak lusterka nie dla mnie.

• Like 1

Byłem i ja. Też sobie obejrzałem wszystkie 4. Tak na marginesie, wielu obawiało się o jakość powłoki w '18, że będzie łatwo ulegać zarysowaniu. Nic podobnego. 3 dni jazdy na uwięzi (stalowe linki) nie spowodowało żadnych uszkodzeń. A przez wiele rąk były molestowane. Z ust osoby z obsługi stoiska usłyszałem, że temat wymiany szpul z '14 cieszył się dużym powodzeniem:-). Niestety nie można było sprawdzić z powodu braku '14 na wyposażeniu. Nie mniej temat jest aktualny, bo na spodzie rotora jest kołnierz, który może wadzić(acz nie musi). Praca jak pisali przedmówcy maślana podobała mi się. Nowe knoby wygodne ale czas pokaże czy nie będą się kleić. Nadal zagadką dla mnie jest fakt jak rozwiązali temat szumiącej rolki. Jest nowa inna. Póki co konstrukcja i praca owiana jest mgiełką tajemnicy.  Z minusów, które dostrzegłem jest to, że żyłka lub plecionka może podłazić pod osłonę śruby mocującej kabłąk do ramienia rotora i  powodować jej uszkadzanie. co może być bolesne w przypadku cienkich i drogich plecionek(np: Avani Saltwater Finesse PE X8). Nie było w ofercie modelu o wielkości 4000.(Ponoć najwięcej zamówień jest na ten gabaryt). No i poza tym się błyszczy.

Generalnie po teście fotelowym ocena pozytywna z małym minusem.

Edytowane przez vako
  • Like 2

Niespodziewany cios przychodzi z boku.

A moze jednak nie jest to cios ?

Weryfikacja nastapi, jak dotrze kolowrotek...

O co chodzi ?

O korbke w Stelli 2018. Przegladajac katalog Shimano JDM 2018 daje sie zauwazyc, ze korbki od Stelli 18 maja oznaczenie H10 (do najmniejszego modelu) i H11 do tych pozostalych (C2500, 2500, C3000, 4000 i C5000).

Czy to tylko chwyt marketingowy i mimo wszystko beda pasowac?

Czy jednak moze nie beda pasowac i korbki od 10tek i 14tek nie podejda do nowej Stelli ? 

:o

Ponizej link do strony Shimano JP Yumeya z informacjami o korbkach / szpulkach do danych modeli JDM

http://fishing.shimano.co.jp/product/s/yumeya_series/attachment_01.html#link06twinpower_mg

Edytowane przez Guzu

Gość EdekZfabrykiKredek

Niespodziewany cios przychodzi z boku.

A moze jednak nie jest to cios ?

Weryfikacja nastapi, jak dotrze kolowrotek...

O co chodzi ?

O korbke w Stelli 2018. Przegladajac katalog Shimano JDM 2018 daje sie zauwazyc, ze korbki od Stelli 18 maja oznaczenie H10 (do najmniejszego modelu) i H11 do tych pozostalych (C2500, 2500, C3000, 4000 i C5000).

Czy to tylko chwyt marketingowy i mimo wszystko beda pasowac?

Czy jednak moze nie beda pasowac i korbki od 10tek i 14tek nie podejda do nowej Stelli ? 

:o

Ponizej link do strony Shimano JP Yumeya z informacjami o korbkach / szpulkach do danych modeli JDM

http://fishing.shimano.co.jp/product/s/yumeya_series/attachment_01.html#link06twinpower_mg

Spokojnie Daniel w twoich ulubionych 2500 pasują stare rączki, właśnie sobie usiadłem i spradziłem.

• Like 1

Gość EdekZfabrykiKredek

W sumie jak tak sobie teraz patrze to rączki pasują tylko jest większa przerwa pomiędzy body a handle shaft cover tak o dobry 1mm więcej niż jest zwykle.

Edytowane przez SIEMANO
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Pobawiłem się trochę tą stella i szczerze mam porównanie do 14' hmm i co... rozczarowanie. Nie twierdzę że zła ale praca 14' wzgledem 18' i na odwrót nie ustępuje niczym. Szczerze po tym zdecydowanie wybrał bym 14 ze względu na obecną cenę.

• Like 3