Skocz do zawartości

Shimano Stella 2018 (FJ)

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

Gość EdekZfabrykiKredek

Pomiędzy obudową a łożyskiem są ...taka zmiana.

Widać wykonanie samej budy jest dokładniejsze.

Dokładnie, podkładka regulująca jest pomiędzy łożyskiem a budą ( podkładki są inne niż standardowe )

Szanowni Koledzy, z góry przepraszam jesli moje pytanie uznacie za głupie, ale gubię się i sam tego rozkminię. Jaka jest różnica pomiędzy najnowszymi (2018) modelami kołowrotka Stella FI i Stella FJ ?

Z tego co czytam są jakieś drobne różnice w przełożeniu, a inne......?????

Chodzi mi o modele z wolniejszymi przełożeniami 5,1-5,3.

Z góry przepraszam za ewentualną naiwność pytania, ale już niemal 5 lat temu wziąłem całkowity rozbrat ze spinningiem na korzyść muchy. Niestety wyprzedałem trochę sprzętu spinningowego, co z perspektywy czasu oceniam jako błąd. Możliwość świetnego wyjazdu powoduje, że zaczynam myśleć o uzupełnieni braków, ale widzę, że 5 lat to dużo i trochę błądzę po omacku.

Edytowane przez robert.bednarczyk

Szanowni Koledzy, z góry przepraszam jesli moje pytanie uznacie za głupie, ale gubię się i sam tego rozkminię. Jaka jest różnica pomiędzy najnowszymi (2018) modelami kołowrotka Stella FI i Stella FJ ?

Z tego co czytam są jakieś drobne różnice w przełożeniu, a inne......?????

Chodzi mi o modele z wolniejszymi przełożeniami 5,1-5,3.

Z góry przepraszam za ewentualną naiwność pytania, ale już niemal 5 lat temu wziąłem całkowity rozbrat ze spinningiem na korzyść muchy. Niestety wyprzedałem trochę sprzętu spinningowego, co z perspektywy czasu oceniam jako błąd. Możliwość świetnego wyjazdu powoduje, że zaczynam myśleć o uzupełnieni braków, ale widzę, że 5 lat to dużo i trochę błądzę po omacku.

FI to rocznik 2014 a FJ to 2018. Jeśli masz zamiar wydawać hajs na stelle to kupuj 14' zdecydowanie. Jest tańsza teraz. Bawiłem się 18' a posiadam 14' praktycznie nie ma różnicy w kulturze pracy. 18 ma inny moduł posuwu i parę innych rozwiązań.

• Like 1

Dzięki serdeczne.

Czyli jesli na stronie Fishing Mart piszą w odniesieniu do Stelli FI „prawie każdy element nowej Stelli został przekonstruowany i ulepszony” to, delikatnie rzecz ujmując lekko mijają się z prawdą ......, czy też produkcja modelu FI jest kontynuowana i została podana modyfikacji ?

https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/shimano-stella-fi/s/10658

Gość EdekZfabrykiKredek
Bo to są jeszcze stare opisy do poprzedniej wersji, najzwyczajniej nie dodali jeszcze na sklepie pozycji FJ

W opisie modelu FI (2014) tyczy się on modyfikacji w stosunku do FE (2010) i tam wszystko zostało przeprojektowane, zresztą model FI przez chyba wszystkich na tym forum był oceniany że konsrukcyjnie jest do bani itp. a jakoś kręcą bardzo dobrze.

Edytowane przez SIEMANO
  • Like 1

Ok. Panowie, teraz pełna jasność.

Co rusz nowy wypust ma być bardziej dla firmy jak konsumenta.Księgowi zawładnęli procesami produkcji, jednym słowem ma być taniej w produkcji, drożej w sprzedaży.Tak jest praktycznie w każdej branży...

Niestety, ale mam podobne odczucia i dotyczy to wszystkich, no prawie wszystkich produktów. Są jednak producenci, którzy trzymają fason i miejmy nadzieję, że Shimano do nich należy. W wędkarstwie muchowym są tacy producenci kołowrotków jak Hatch czy Nautilus, cenią się fakt, ale trzymają poziom, czego życzę Shimano z okazji premiery FJ.

To jeszcze jedno pytanie jesli wolno - Stella czy Vanquish ? Czy istota różnicy pomiędzy nimi z grubsza rzecz biorąc polega na różnicy w materiale, z którego wykonano rotor, czy też sięga to głębiej ? Chodzi mi o zestawienie porównawcze Vanquisha odpowiadającego modelowi Stella FJ.

Co rusz nowy wypust ma być bardziej dla firmy jak konsumenta.Księgowi zawładnęli procesami produkcji, jednym słowem ma być taniej w produkcji, drożej w sprzedaży.Tak jest praktycznie w każdej branży...

Pełna zgoda tylko idąc tym tropem za lat kilka nikogo na flagowe modele nie będzie stać .

Zabierając głos co do nowego modelu mi Się ta nowa stella baaaaaaardzo wizualnie podoba i z niecierpliwością czekam na model 4000 a co do wytrzymałości i walorów użytkowych ,myśle że będziemy mogli się wypowiedzieć za jakieś 2-3 lata.:)

Tapatalkniete z iPhone 7

Ok. Panowie, teraz pełna jasność.

Niestety, ale mam podobne odczucia i dotyczy to wszystkich, no prawie wszystkich produktów. Są jednak producenci, którzy trzymają fason i miejmy nadzieję, że Shimano do nich należy. W wędkarstwie muchowym są tacy producenci kołowrotków jak Hatch czy Nautilus, cenią się fakt, ale trzymają poziom, czego życzę Shimano z okazji premiery FJ.

To jeszcze jedno pytanie jesli wolno - Stella czy Vanquish ? Czy istota różnicy pomiędzy nimi z grubsza rzecz biorąc polega na różnicy w materiale, z którego wykonano rotor, czy też sięga to głębiej ? Chodzi mi o zestawienie porównawcze Vanquisha odpowiadającego modelowi Stella FJ.wiesz po co jest Hatch czy Nautilus,

Wiesz po co jest Hutch czy Nautilus, więc nie prowadź dywagacji stella czy vaniek. To tak jakbyś rozważał Nautilus a Lamson-  z całym szacunkiem o Lamsonie złego słowa......

• Like 1