psd27 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Drobne różnice w wadze to sprawa mniej znacząca - moc hamulca już dla mnie znaczenie ma. Model 2500 to już konkretne 9 kg.Tak Kolego, 9kg... Ciekawe czemu Saltiga game, czy Turek force mają 7kg, a są kolowrotkami SW... :-) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Tak Kolego, 9kg... Ciekawe czemu Saltiga game, czy Turek force mają 7kg, a są kolowrotkami SW... :-)Nie wiem, nie znam się, nie mam pojęcia, ale z przjemnścią się dowiem. Pięć lat przerwy w spinningu powoduje, że trochę się gubię. Ten parametr w istocie mnie zaskakuje w modelu FJ, ale w FI deklarują tyle samo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 (edytowane) Robert jeśli będziesz miał możliwość zakręcenie 18' to kręć! nie kupuj w ciemno! zakręć 18' po czym jak masz możliwość 14' i sam zdecydujesz która. Ja już pisałem u mnie wygrywa 14' ze względu na koszta jak i nie odbiegającą pracą względem 18' Reszta to tylko wygląd,mnie osobiście 14 podoba się ale tylko i wyłącznie ze srebrną korbą co by złota za dużo nie było:D Edytowane 2 Kwietnia 2018 przez woblery L.E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Nie wiem, nie znam się, nie mam pojęcia, ale z przjemnścią się dowiem. Pięć lat przerwy w spinningu powoduje, że trochę się gubię. Ten parametr w istocie mnie zaskakuje w modelu FJ, ale w FI deklarują tyle samo.Robert, ja uważam, że to jest tak, jak ze spalaniem w nowych samochodach - być może w laboratorium się zgadzało Dla porównania, żeby nie mieszać w to Daiwy: moja ulubiona Stella 2008, wielkość 4000, moc hamulca 7kg: http://www.hottackle.com/stella-4000xg-p-9096.html?ht=en I tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Robert jeśli będziesz miał możliwość zakręcenie 18' to kręć! nie kupuj w ciemno! zakręć 18' po czym jak masz możliwość 14' i sam zdecydujesz która. Ja już pisałem u mnie wygrywa 14' ze względu na koszta jak i nie odbiegającą pracą względem 18' Reszta to tylko wygląd,mnie osobiście 14 podoba się ale tylko i wyłącznie ze srebrną korbą co by złota za dużo nie było:DSerdeczne dzięki za pomoc. Rozumiem, ze 2014 to model oznaczony jako FI. Mnie on się wizualnie podoba bardziej niż nowy FJ. Z drugiej jednak strony, paradoksalnie te FI mocno trzymają cenę, a ja znalazłem opcję na zamówienie FJ na połowę kwietnia w cenie niższej niż w większości naszych sklepów występują FI. Póki co to tylko info ze strony sklepu, jutro do nich pojadę i zobaczymy jak to ma wyglądać w realu. Sklep dla mnie znany i zaufany, w okresie gdy spinningowalem był moim podstawowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Robert, ja uważam, że to jest tak, jak ze spalaniem w nowych samochodach - być może w laboratorium się zgadzało Dla porównania, żeby nie mieszać w to Daiwy: moja ulubiona Stella 2008, wielkość 4000, moc hamulca 7kg: http://www.hottackle.com/stella-4000xg-p-9096.html?ht=en I tyle w temacie No tak, w istocie to zastanawiające. Nie dziwię się Twojemu sceptycyzmowi. Przyznam, że nie jestem miłośnikiem najnowszych trendów technologicznych, mimo, iż lubię nowiści. Posługując się przykładem samochodów uważam, że są one coraz gorszej jakości, choć oczywiście coraz lepiej wyposażone. Problem w tym, że owo bogactwo wyposażenia generuje awaryjność, a my jesteśmy traktowani jak testerzy. Oczywiście istnieje ryzyko, że podobny trend może dotyczyć Stelli ....., oby nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Stelle 14 były w promocji u mefistofishing.Ponad to w niemieckim moritz były za 399eu nie wiem jak teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 W „Mefisto” ceny znam. Można znaleźć nowego FJ w cenach zbliżonych. W tym sklepie im wyższe przełożenia tym niższe ceny FI. Niestety mnie interesuje przełożenie najniższe. Ten niemiecki Moritz coś mi nie wchodzi, ale jeszcze popróbuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 W „Mefisto” ceny znam. Można znaleźć nowego FJ w cenach zbliżonych. W tym sklepie im wyższe przełożenia tym niższe ceny FI. Niestety mnie interesuje przełożenie najniższe. Ten niemiecki Moritz coś mi nie wchodzi, ale jeszcze popróbuje.W moritzu miesiac temu zwykle Fi bez xg i hg byly tylko w rozmiarze 2500. Teraz pewnie nie ma juz w ogole Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Mam ostatnią 3000HG to nieznacznie jeno wyższe przełożenie...nie wiem czy ma to jakieś wymierne znaczenie poza teoriami jerkbaitowymi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Czy miał już ktoś możliwość organoleptycznie potwierdzić kompatybilność szpulek i pokrętła hamulca pomiędzy 14 i 18? Niby tylko 0.5 mm różnicy w szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Czy miał już ktoś możliwość organoleptycznie potwierdzić kompatybilność szpulek i pokrętła hamulca pomiędzy 14 i 18? Niby tylko 0.5 mm różnicy w szerokości.Jak się nie mylę to już gdzieś chyba było coś o tym i chyba kolega Guzu sprawdzał kompatybilność szpulek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Powiem ci w poniedzialek tez mi nikt nie byl wstanie odpowiedziec to stwierdzilem ze sam to musze zbadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Teoretycznie to tylko w rozmiarze 2500 kompatybilnosc jest zachowana (szpule S-20).Drag knob - nie jest opisany na stronie Shimano, więc trudno ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Ok szpola z 18 4000/5000 nie pasuje na 14 4000 za duza ale odwrotnie juz tak z pokretlem wloncznie.Powiem tak jesli komus nie jest potrzebny kolowrotek wielkosci 5000 zmiana 14 na 18 to nieporozumienie wszczegolnosci w Europie ,w USA ma to jeszcze sens ze wzglendu gwarancji .Wziolem dwie nowki z pudelka 4k 14 i 5k 18 roznica zadna a 18 brzydsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 A jak byś porównał ich pracę? Co do kompatybilności szpulek to już ktoś wcześniej napisał że tylko w rozmiarze 2500/c3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Nie widze roznicy mam obie nowkiw pudelku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Ale ja moge byc nie dokonca obiektywny poniewaz moj swiat to 14k do 30k???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Nie ma różnicy pod względem pracy 14' a 18'. Zostaje tylko kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Ja dzisiaj pierwszy raz macałem 18 w rozmiarze 2500 a i na miejscu w sklepie mogłem ja porównać z 14. Pod względem pracy, płynności i wyważennia to model 18 zdecydowanie zrobił na mnie lepsze wrażenie. Może 14 za długo już leżała w sklepie i wyschła w środku... :-) pod względem wyglądu to 18 jest trochę taka armaturowa i dosyć mocno się palcuje. Ogólnie rzecz ujmując, gdybym miał wybierać nie patrząc na cenę to 18 była by faworytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 A ja jutro odbireram moją Stellę FJ 2500. Nic o niej nie wiem, bo nie dane mi było choćby dotknąć przed zakupem. Zaufany, znany od lat, właściciel sklepu mówi, że rewelacja ..., oby miał rację. O wrażeniach z kręcenia na sucho pisać nie będę, bo to bez znaczenia, o,wrażeniach z pierwszych testów 27 kwietnia napiszę z pewnością. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Ja ze swojej 18tki zrezygnowalem, nadwyrężając dobrą wolę sprzedawcy.Zdecydowały pozawedkarskie wydatki.A łowić mam zdecydowanie na co Pewnie przy okazji kiedyś pokręcę na sucho. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Stella FJ jest już u mnie. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Płynna praca w kompletnej ciszy. Nigdy nie miałem kołowrotka spinningowego tej klasy. Ale nie służy on do kręcenia w fotelu. Ile jest rzeczywiście wart pokażą testy nad wodą. Wbrew wielu krytykom uważam jego design za bardzo ładny. Elegancki, choć prosty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) Po dokładniejszych, porannych oględzinach mogę napisać coś więcej o nowej zabaweczce - Stelli FJ 2500. Wykonanie jest bardzo ładne i wbrew obawom wielu kolegów wykończenie nie wali po oczach, bo nie jest to lustro, a raczej bardziej satyna. Odciski paluchów nie pozostają widoczne chyba, że wnikliwie ich szukać ....., tylko po co ? Już w sklepie nawinąłem bardzo fajną plecionkę 0,13 mm DAM Effzet. Nawoj jak widać, chyba ciężko się czegoś czepić. Weszło jej 240 metrów i nie pytajcie dlaczego aż tyle wziąłem ...., bo nie bardzo umiałbym to racjonalnie wytłumaczyć. Kupowałem na metry z dużej rolki, początkowo miało być z podkładem, do późniejszego przewinięcia, ale ostatecznie poszło po całości. W sklepie porównywałem ten kołowrotek z modelem 3000 i choć nie eksperymentowałem, to jednak mam wrażenie, że szpulka z 3000 do 2500 pasować nie będzie, bo ta większa jest nie tylko głębsza, ale i dłuższa o kilka milimetrów. Pewności nie mam, ale wg mnie logika wskazuje, że nawet jesli szpulkę 3000 da się założyć to nawój linki byłby zakłócony. Nie wykluczam, że błądzę, bo jak pisałem nie bardzo chciałem kombinować z modelem 3000, którego nie kupowałem. Dziś rano byłem lekko skonsternowany, bo „wykryłem” lekki wzdłużny luz na szpuli - ciężko mi go zmierzyć, ale „na oko” to jakiś ułamek milimetra - może 0,5 mm. Jednak sięgnąłem do licznych źródeł, bo temat był wielokrotnie omawiany i oczywiście spłynął na mnie błogi spokój, bo tak ma być - specyfika mechaniki konstrukcji. Sam się na tym nie znam więc ufam temu co przeczytałem. Luzy poprzeczne na szpuli nie występują. Stella z wędziskiem St.Croix Legend Elite długości 6’6” (ok.198 cm) c.w. do 7 g. ładnie się prezentuje i tworzy lekki, dobrze wyważony zestaw. Nie mogę się odczekać praktycznych testów.Serdeczności. Robert. Edytowane 14 Kwietnia 2018 przez robert.bednarczyk 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Badanie luzow na szpuli to juz niestety za wysoki poziom dla mnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi