Skocz do zawartości

Shimano Stella 2018 (FJ)

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

Panie Robercie jak moge cos doradzic nie widze ryby 100-130 cm z ktora 3000 sobie nie poradzi a w przypadku lowienia z lodki oczywiscie zywotnosc nie bedzie taka jak 4000swb ale do wedki 3/4 oz jest ot a model 3000 z 4000 korpusem to wiecej jak potrzeba.

Jezeli mowa o modelu fi polecal bym zmiane drag washers na karbonowe .Na 6000 czyli ten sam korpus co 4000 lowilismy juz YFT po 50 kg co w porownaniu do slotkowodnych ryb nie ma zadnego odnosnika a nawet nic zblizonego w tej wadze .

Na 3000 szpule wchodzi 200m ygk pe2 lub 20 lb spider wire invisi a te linki jedna czy druga wytrzyma wiecej jak moc kolowrotka a kija kilku krotnie a napewno stc elit ktory zakupiles

Edytowane przez sharkfishing
  • Like 2

Dzięki serdeczne za podpowiedź. Jeszcze jedna prośba - proszę się do mnie zwracać po imieniu, ...... bo "Panie Robercie" choć stanowi bardzo grzeczną formę i jak najlepiej świadczy o autorze,......  to jednak przypomina mi o nieubłaganie upływającym czasie  ;) . Mam tylko jedną wątpliwość - Stella FJ 3000  ma ten sam korpus co 2500, którą mam. Bruno - czy uważasz zatem, że należałoby zamiast nowego kołowrotka dokupić szpulkę do FJ 2500 i obsługiwać nią lekkie i cięższe łowienie dwoma różnymi wędkami. Jeszcze jedno - Stella FJ 2500 tworzy idealnie wyważony zestaw z St.Croix LES66LF2, czyli kijkiem krótkim i lekkim, natomiast z dłuższym i cięższym ST. Croix LES70MF2  już tak komfortowo nie jest, bo ten kołowrotek jest bardzo lekki - 205 g. 

Dziś będę miał możliwość obejrzenia Stelli FI  4000.

W innym watku wstawilem ryby zlapane na 2500,4000 i nowa 5000 najwieksza miala 120 cm i 15-17 kg i przy dobrej klasie wedki ,linki i wezlow nie sondze zeby to byly ich szczytowe mozliwosci ja bym kupil jeszcze jedna 3000 z innym przelozeniem ze wzgledu na mozliwosc lapania roznymi przynetami i mozliwoscia wymiany szpuli na 3000 hybryd chyba nie wejdzie szpola od zwyklej 2500.

Znajde ci zdjecia bo sa w sport fishing illustrated magazine jakie zesmy darli yellow fin tuna na 6000 z 150 gr wedkami

http://jerkbait.pl/topic/68158-uchwyt-kołowrotka-delfin/page-33#entry2378067

Edytowane przez sharkfishing

ame="robert.bednarczyk" post="2384384" timestamp="1525897270"]

Nie Danielu, nie mam w zasadzenie żadnego doświadczenia z kołowrotkami tej klasy, Stella FJ jest pierwsza, ale ona nalrawdę startuje praktycznie siłą grawitacji, gdy korba jest zatrzymana rownolegle.

4000 Fi to max do tego kijka

Ale też jak dla mnie byłoby za ciężkim kreckiem. Wziąłbym Exista 3000

Ja do tego kija co prawda w wersji Extreme używam Stelli 14 3000HGM i to jest bardzo dobre połączenie 

Dzięki serdeczne za wszystkie podpowiedzi, rady i sugestie. Decyzja już zapadła. Dopiero co obejrzałem Stellę FI (2014) 4000 ze zwykłym przełożeniem i biorę.

Dlaczego taki rozmiar ? Dlatego, że spokojnie przy swojej wadze 260 g wyważy St.Croix Legend Elite LES70MF2, a także będzie dobrze współpracować z moimi dwoma starymi spinningami o długości 9', cięższymi niż Elitka. Ponadto kołowrotek w tym rozmiarze ma mocniejszy hamulec i będę spokojniejszy przy holu konkretnego szczupaka (oby się spełniło).

Dlaczego FI a nie najnowszy FJ ? Decydująca jest dobra opinia użytkowników, z która zapoznałem się na naszym forum i nie tylko, a przesądzające kryterium cenowe - oferent proponuje dobrą cenę. Poza tym kołowrotek bardzo mi się podoba, bardziej niż FJ, ale to kwestia marginalna.

• Like 1

Kapitalny film - dzieki.

W koncu mialem czas by spokojnie sie zapoznac.

Pare rzeczy / momentow / rozwiazan robi wrazenie :

24:50

40:30

41:30 

46:50

I oczywiscie kolowrotek nieskazitelnie nieskarzony smarkami. Wyglada idealnie suchy :D

Generalnie po zapoznaniu sie z VIDEO chec na 18tke wzrasta ;)

• Like 2

Po obejrzeniu tego filmu jako zdecydowany fan wędkarstwa muchowego ale również użytkownik Stelli, nie mam pojęcia jak kołowrotki muchowe mogą kosztować tyle co Stella :)

Ilość różnej maści "dinksów" w Stelli ;) vs konstrukcja najlepszych kołowrotków muchowych to miazga do potęgi 10. 

Ktoś tu kogoś robi w konia i nawet nie udaje że jest inaczej :) 

• Like 2

A co do kolowrotkow muchowych na swiecie jest ti elitarny sport przy ktorym prowadzi sie rozmowy gdzie robi sie duze pieniadze i polityke wiec sprzet tez ten z najwyzszej pulki tez kosztuje np kolowrotek BOGDAN kosztuje 10k $ i w gore za uzywke boje sie pomyslec ile moze nowy o kijach nie wspomne

• Like 1

A co do kolowrotkow muchowych na swiecie jest ti elitarny sport przy ktorym prowadzi sie rozmowy gdzie robi sie duze pieniadze i polityke wiec sprzet tez ten z najwyzszej pulki tez kosztuje np kolowrotek BOGDAN kosztuje 10k $ i w gore za uzywke boje sie pomyslec ile moze nowy o kijach nie wspomne

Położyłem obok siebie Lamson Waterworks ULA Force SL 2 i Stella 14 3000HGM oba po około 2500 pln 

Bez jaj. Stella powinna być 4 razy droższa :) 

• Like 1

Po obejrzeniu tego filmu jako zdecydowany fan wędkarstwa muchowego ale również użytkownik Stelli, nie mam pojęcia jak kołowrotki muchowe mogą kosztować tyle co Stella :)

Ilość różnej maści "dinksów" w Stelli ;) vs konstrukcja najlepszych kołowrotków muchowych to miazga do potęgi 10. 

Ktoś tu kogoś robi w konia i nawet nie udaje że jest inaczej :)

Jako zdeklarowany miłośnik i użytkownik kołowrotków muchowych Hatch Finatic (doskonałych w moim przekonaniu) podpisuję się pod tym postem w 100% ...... Też tego nie rozumiem. Każdy spinningowy kołowrotek, a także castingowy, jest nieporównywalnie bardziej złożony technologicznie niż muchowy ....., a jednak ceny porównywalne .....?????

• Like 1

Tylko stelle i dobry spinningowy kij w kazdym kraju gdzie ludzie zarabiaja normalnie moze pozwolic sobie kazdy wedkaz jak mowilem muchowy sport jest postrzegany elitarnie tak jak golf i dlatego nigdy nie dostaniesz sie na konkretne pole golfowe jak i lowisko pstragowe zebym nie wiem ile mial siana potrzebny jest ktos zeby cie wprowadzil i tam jest towarzystwo ktore jest w scanie za ti zaplacic na spinning lowia glownie takie Saraki jak ja a ja za stelle wzyciu nie dal bym wiecej jak kosztuje nie mowiac juz o sumach rzedu 10-15 tysiecy $ as jeden kolowrotwk

• Like 2

Ceny to wywindowalismy sobie Sami placac za niektore rzeczy kupe siana dla firm najlepiej by bylo zeby szara masa jak ja przestala kupowac exkluzywne towery wtedy product stal by sie naprawde elitarny a najbogatsi zapkacily by 3 ray Tyle z usmiechem na twarzy tu nie jest kwestia technologi tylko klijenteli

Bruno - nie do końca się zgadzam, ale nie jestem w stanie całkowicie zaprzeczyć. Tak normalnie i bez marketingowego zadęcia produkt powinien kosztować koszt wytworzenia + zarobek producenta + marża sprzedawcy, w dużym uproszczeniu oczywiście. Teoretycznie, ale wiadomo popyt kształtuje cenę, bo każdy producent zmierza do maksimum zysku. Gdy do tego dołożymy chwyt marketingowy „drogie znaczy lepsze” , „nowe znaczy ulepszone” mamy mniej więcej skalkulowaną cenę. Mimo to, będąc wielbicielem wszystkiego co wiąże się z flyfishingiem nie jestem w stanie pojąć powodów dla jakich topowe kołowrotki muchowe kosztują w przybliżeniu tyle co spinningowe, nieporównywalnie bardziej zaawansowane technologicznie. Nie zamierzam jednak toczyć nierównej walki, z góry skazanej na porażkę, porażkę póki sam nie zbuduję produktu alternatywnego ...... (senne marzenia).