Skocz do zawartości
  • 0

lowrance HOOK 2

alphard28

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Potwierdzam, dzisiaj to sprawdzałem. Brak obsługi map rastrowych. W starej wersji Hook była opcja "Shaded Relief" i mapy ładnie się wyświetlały.

Znalazłem taki komentarz w sieci "All raster maps are disabled intentionally on the Hook2."

NC..

O kurcze, zaczyna się jednak proces uszczelniana wpływów navico na rynku map. Złe wieści. Na hookach zaczynają, mogą pójść i w wyższe serie.

• 0

Macałem to w sklepie. Lowrance strzelił sobie w kolano z tym modelem. Stary hook5 był dużo lepszym sprzętem. 4cale w panoramie, wygląda komicznie.

Klientela pójdzie do konkurencji. Także jak ktoś chce teraz kupować echo, to najlepiej brać hook'a pierwszej generacji póki są na nie promocje w sklepach.

• 0

Dorzucam kilka kolejnych uwag po testach na sucho Hook2-5TS

1) Poprzez nowe menu i nowe klawisze bardzo poprawiona egronomia obsługi. Łatwo się przyzwyczaić a powrót do obsługi menu starego Hooka boli.

2) Wyraźnie cieńszy przewód zasilania i nieco cieńszy przewód od przetwornika. Również nowe cieńsze złącza są OK - montuje się wygodnie i trzymają się pewnie. Będzie to z pewnością ułatwienie w instalacji tymczasowej na małej jednostce gdzie grube i sztywne "pydy" przeszkadzają.

3) Przetwornik TripleShot całkiem zgrabny w porównaniu do dużego TotalScan. Montaż przetwornika TripleShot jak zwykłego przetwornika na pojedynczym oczku.

3) Wg. mnie uchwyt echosondy to krok wstecz. Ze zgrabnej, płaskiej obudowy echosondy [4 i 5"] wystają "uszy" [w które dopiero wchodzi podstawka] przez co trudno to  zapakować na płasko a sama podstawa uchwytu echosondy nie obraca się [lewo-prawo] - trudno uwierzyć, że to przeszło. Szkoda, że projektując całkowicie nowe urządzenie nie poszli w kierunku super wygodnego montażu jak w Raymarine czy RAMmount.

Z innych informacji:

1) Potwierdzone w supporcie Lowrance: Currently, the Hook2 models do not currently do AT5 rasters. This may change if future software versions

2) Gdzieś wyczytałem, że w tym roku w aktualizacji oprogramowania planowane jest wprowadzenie rysowania map na żywo.

• 0

Dorzucam kilka kolejnych uwag po testach na sucho Hook2-5TS

1) Poprzez nowe menu i nowe klawisze bardzo poprawiona egronomia obsługi. Łatwo się przyzwyczaić a powrót do obsługi menu starego Hooka boli.

2) Wyraźnie cieńszy przewód zasilania i nieco cieńszy przewód od przetwornika. Również nowe cieńsze złącza są OK - montuje się wygodnie i trzymają się pewnie. Będzie to z pewnością ułatwienie w instalacji tymczasowej na małej jednostce gdzie grube i sztywne "pydy" przeszkadzają.

3) Przetwornik TripleShot całkiem zgrabny w porównaniu do dużego TotalScan. Montaż przetwornika TripleShot jak zwykłego przetwornika na pojedynczym oczku.

3) Wg. mnie uchwyt echosondy to krok wstecz. Ze zgrabnej, płaskiej obudowy echosondy [4 i 5"] wystają "uszy" [w które dopiero wchodzi podstawka] przez co trudno to  zapakować na płasko a sama podstawa uchwytu echosondy nie obraca się [lewo-prawo] - trudno uwierzyć, że to przeszło. Szkoda, że projektując całkowicie nowe urządzenie nie poszli w kierunku super wygodnego montażu jak w Raymarine czy RAMmount.

Z innych informacji:

1) Potwierdzone w supporcie Lowrance: Currently, the Hook2 models do not currently do AT5 rasters. This may change if future software versions

2) Gdzieś wyczytałem, że w tym roku w aktualizacji oprogramowania planowane jest wprowadzenie rysowania map na żywo.

Do wakacji się okaże że Hook 2 będzie miał więcej bajerów jak Elitka :) (pomijając TACZ SKRINA) :)

• 0

Do wakacji się okaże że Hook 2 będzie miał więcej bajerów jak Elitka :) (pomijając TACZ SKRINA) :)

Dla mnie pytanie nr jeden to jak w praktyce wypadnie ten szeroki stożek 200kHz bo to jednak potencjalnie znaczna mniejsza dokładność obrazowania nierówności dna, szczególnie przy nieco większych głębokościach gdyż średnica podstawy stożka przy 40 stopniach to będzie ok 73% głębokości.

Chyba, że CHIRP ma szeroki zakres albo pod tym zaszyty jest jakiś dual beam jak w Raymarine [raczej wątpię] ?

Edytowane przez Crow

• 0

Popatrz na test z obrazowania hook2 si ,w wątku o wyborze echosondy. Do Ti trochę brakuje...

Oglądałem tamten film.

Nie widziałem na żywo obrazu z TotalScan, trudno mi do końca powiedzieć ale z mojego odczucia w trybie demo obraz z SideScan Hook2-5TS nie wygląda tak źle jak na tym pierwszym nagraniu.

Ale możesz też porównać jeszcze z tym:

Nowa odsłona hook2 . To proste echo bez ficzerow. Możliwości. Ma co ma i więcej mieć nie będzie:) może jakiś lift i mapy rastrowe bo im użytkownicy nie wybacza...

Mam taką nadzieję i dałem już wyraz oczekiwaniom społeczności wędkarskiej przez support Lowrance'a ;)

Edytowane przez Crow

• 0

Czy jest jakaś istotna różnica między Hook2 5 Tripelshot a Elite 5 TI, pomijając ekran dotykowy i bezprzewodową łączność? Wybaczcie, ale nie mogę się doszukać w parametrach opisywanych w internecie, a stoję przed wyborem. 
Z góry dzięki za każdą podpowiedź

• 0

Czy jest jakaś istotna różnica między Hook2 5 Tripelshot a Elite 5 TI, pomijając ekran dotykowy i bezprzewodową łączność?

Elite TI ma inny przetwornik [Totalscan] - tutaj też znajdziesz róźnice [obsługa częstotliwości 83kHz i Medium CHIRP, oraz standardowy wąski stożek dla 200kHz i High CHIRP]. 

Elite ma też własną wersję oprogramowania - ostatnio wyszła aktualizacja z fajną funkcją FishReveal.

Oprogramowanie Hook2 jak narazie ma wyciętą obsługę map rastrowych.

Swoją drogą rad był bym dowiedzieć się jaki jest właściwie zakres częstotliwości CHIRP i faktyczny przedział kątów stożków tych częstotliwości, dla przetwornika SplitShot/TripleShot w Hook2 ?

Edytowane przez Crow

• 0

Nie wiem jak się ma przetwornik Triple shot do totalscana ale wyglądają identycznie :) Podejrzewam że to ten sam przetwornik tylko elektronicznie okrojony , być może się mylę...

Elite TI ma inny przetwornik [Totalscan] - tutaj też znajdziesz róźnice [obsługa częstotliwości 83kHz i Medium CHIRP, oraz standardowy wąski stożek dla 200kHz i High CHIRP]. 

Elite ma też własną wersję oprogramowania - ostatnio wyszła aktualizacja z fajną funkcją FishReveal.

Oprogramowanie Hook2 jak narazie ma wyciętą obsługę map rastrowych.

Swoją drogą rad był bym dowiedzieć się jaki jest właściwie zakres częstotliwości CHIRP i faktyczny przedział kątów stożków tych częstotliwości, dla przetwornika SplitShot/TripleShot w Hook2 ?

Dodam od siebie że w Elitce masz obsługę silnika elektrycznego a w hook2 tego nie uświadczysz. Prostsza obsługa menu w Hook 2 w porównaniu do Elitki.

:D

Edytowane przez cabage

• 0

Czołem koledzy,

Właśnie nadażyła się okazja zakupic HOOK2 5 tripelshot za kwotę1900 zł nową. 

Czy uważacie że w podobnej kwocie jest szansa nabyć echo  o podobnych parametrach? 

Czy lepiej dopłacić max do 500 zł i kupić coś innego?

Dziękuję z góry za pomoc :)

ZH

• 0

Czołem koledzy,

Czy uważacie że w podobnej kwocie jest szansa nabyć echo  o podobnych parametrach? 

Jeśli chcesz mieć boczny sonar nie znajdziesz nic innego nawet w zbliżonej cenie.

Wersja kupowana w USA działa bez problemu, jedynie nie będziesz miał j. polskiego do wyboru.

Edytowane przez Crow

• 0

Jeśli chcesz mieć boczny sonar nie znajdziesz nic innego nawet w zbliżonej cenie.

Wersja kupowana w USA działa bez problemu, jedynie nie będziesz miał j. polskiego do wyboru.

Czołem koledzy,

Dziękuję z góry za pomoc :)

ZH

Kup coś z wiekszym ekranem. 5" za małe do Structure Scan