Skocz do zawartości

Egg sucking Leech Jig - EDYCJA II - STEP 3 (#13)

Rekomendowane odpowiedzi

sdd_ - pomarańczowa wygląda zdecydowanie lepiej. Dubbing jest ok. Dobrze, że sam widzisz mankamenty we własnych muchach - wtedy najłatwiej je poprawić. Gorzej gdy ktoś nie widzi co jest nie tak, a reszta się czepia...

pisarz - brawo! Właśnie taki był pewien "ukryty" cel tej muchy, aby zachęcić spiningistów do sięgnięcia po imadła i dołączenie do szkółki. Wolframowa główka przy UL często jest wystarczającym obciążeniem, a umiejętnie prowadzona przynęta skusi i lipienia i wzdręgę i niemal wszystko inne.

• Like 2

janusz.walaszewski - masz rację, wydłużyć marabuta nie ma jak, skrócić można nawet nad wodą. Ta żółta pijawka ciekawa. Mi sprawdzała się kiedyś na Rabie i Sanie kombinacja: żółty marabut, zielony flash, brązowy tułów z chenille i jeżynka z perliczki barwionej na żółto lub naturalnej.

janusz.walaszewski - wiesz, że nasze teorie zwykle finalnie i tak ryby weryfikują. Co do długości ogonka, to lubię długie, do momentu, aż nie mam wrażenia, że pstrągi mi skubią za koniec i nic nie mogę zaciąć. Po tym jak Kuba Standera pokazał mi Snake Fly, często na pstrągi stosuję nawet kilkunastocentymetrowe muchy. Ale w długich Snake'ach haczyk jest na końcu i skubania nie ma. Chciałby skubnąć ale...wisi!

• Like 3

ezehiel - zawsze chwali się powrót do szkoły. Bić po łapach za wagary nie będziemy ;) . Pierwsza pijawka udana. Mogłeś jakiś dubbing jeszcze przy koraliku dorzucić (pewnie coś by się znalazło w warsztacie).

Ta druga bliżej wzoru, ale dubbing dałeś między marabutem a jeżynką, a dajemy po jeżynce. Drobiazg. Do poprawienia.

Edytowane przez Mirosław Pieślak

fishfighter - pijawki dobre, ale ze wzorem ze szkółki wspólnego mają tylko trochę. Rzuć okiem na wzór - haczyk jigowy, a tułów? - w naszym wzorze brak, dajemy marabuta wysoko, tuż przy koraliku, dokładamy flash i jeżynkę, potem pierścionek z dubbingu. Marabut w zadanym wzorze stanowi równocześnie skrzydełko i ogonek.

janusz.walaszewski - to ściągaj z głowy (niech tam nie chodzi) i siadaj do imadła ;). A efekty wstaw w tym wątku.

Zatem efekty poniżej ...

post-46382-0-47935900-1515104849_thumb.jpg

i sposób na wykorzystanie resztek, "nimfka" z resztek piórka marabuta, kawałka złotego drucika, odrobiny duubingu, mosiężnej główki 3 mm i haczyka #12; przeznaczenie na "mój" zbiornik z prawie stojącą wodą 

post-46382-0-30937800-1515105050_thumb.jpg

• Like 5

• Dodaj nową pozycję...