Skocz do zawartości
  • 0

Lód się zbliża...

wisnia023

Pytanie

...a ja niestety w mojej okolicy nie mam dostępu do ochotki i chciałbym zapytać czy ktoś testował jaka jest r?ł?źnica podczas wędkowania na ?źywą, a sztuczną ochotkę? Czy mo?źe nie ma zasadniczej r?ł?źnicy, a mo?źe ktoś miał nawet lepsze wyniki na sztuczną? Pozdrawiam!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Minęły te czasy, gdy okonie dało radę łowić nawet na mormyszkę z czerwoną wełną. Mo?źe na pierwszym lodzie...

Pr?łbowałem łowić na sztuczną ochotkę z dipem, atraktorem, ale dosyć regularnie to tylko jazgarze się łowią. Białoryb niestety nie. Ale z powodzeniem u?źywam ochotki sztucznej jako dodatkowy wabik przy niekt?łrych błystkach podlodowych. Kotwiczka jest na kr?łciutkim przyponie u dołu błystki, to chyba fińska metoda.

• 0

Według mnie sztuczna ochotka to tak trochę jak lizanie cukierka przez papierek. Choć osobiście czasami stosuję.

Mam dwa opakowania (dwa rozmiary Berkleya) i jak są dobre brania a okonie ?źerują intensywnie to da się na to łowić i są wyniki, ale jak okoń chimera to nawet na ?źywą trzeba się nakombinować aby go wkurzyć :lol:

A co do wł?łczki to te?ź czasami jest skuteczna B)

• 0

Witam.

Ja mam trochę inne pytanie.

Ponie4wa?ź w Norge ochotka jest droga pomyślałem sobie ?źe zakupię sobie na zapas w Polsce. I teraz jak ją przechowywać(hodować) ?źeby po?źyła trochę a nie zdechła za 2, 3 dni.

Jakieś akwarium czy coś ?

• 0

Witam.

Ponie4wa?ź w Norge ochotka jest droga pomyślałem sobie ?źe zakupię sobie na zapas w Polsce. I teraz jak ją przechowywać(hodować) ?źeby po?źyła trochę a nie zdechła za 2, 3 dni.

A gdzie w Norge mo?źna dostać ochotkę? XXL, G-sport, inter-sport mają tylko czerwone robaki :/

• 0

Witam.

Wszystko o ochotce. Sposoby przechowywania. - leszcz.pl

• 0

Witam

Nie wiem jakiej koledzy u?źywają lub u?źywali sztucznej ochotki, ?źe tak narzekają. Ja u?źywam od kilku lat do łowienia na mormyszkę sztucznej ochotki Berkleya i uwa?źam ?źe jest super. Przede wszystkim du?źa wygoda w u?źytkowaniu, a wyniki wcale nie gorsze ni?ź na ?źywą ochotkę.

• 0

Witam

Nie wiem jakiej koledzy u?źywają lub u?źywali sztucznej ochotki, ?źe tak narzekają. Ja u?źywam od kilku lat do łowienia na mormyszkę sztucznej ochotki Berkleya i uwa?źam ?źe jest super. Przede wszystkim du?źa wygoda w u?źytkowaniu, a wyniki wcale nie gorsze ni?ź na ?źywą ochotkę.

Te?ź kupię tę ochotkę i sprawdzę :D Na ile czasu wystarcza Ci jeden pojemnik? U?źywasz jej do połowu białorybu czy drapie?źnik?łw?

Migotka mamy do siebie jakieś 80km, ja mieszkam międza As a Drobak w Akershus komune, mo?źe w styczniu ruszymy gdzieś razem za okoniem? Bo na razie na l?łd się nie zapowiada ;)

• 0

Jesli moge wtracic pare slow........u nas na Podlasiu wiekszosc osob wedkuje z lodu--nie na mormyszki z ochotkami itd,ale na tzwzuczka(diabelek)

Wedlug mnie jest to przyneta o wiele skuteczniejsza----a juz na pewno bardziej praktyczna-----lowimy na samego zuka----nie bawimy sie w zadne zakladanie ochotek---po skubnieciu okonka nie zastanawiamy sie czy cos z ochotki zostalo na haku

Czesto tez przyneta ta jest bardziej selektywna--kiedy mamy w lowisku roznej wielkosci rybe---na ochotke czesto skacze palczak na zuka przewaznie wieksze ryby.Inna jego zaleta jest to ze bierze na niego kazda ryba polawiana zima(ploc,leszcz,oczywiscie okon,jaz)

Bywaja oczywiscie takie dni ze ryba-okon bardziej reaguje na mormyszke z ochoteczka------ale w 99 % wlasniezuczek jest przyneta lepsza.

O tym ze dobra jest ta przyneta swiadczy fakt ze mamy w Bialymstoku kilka osob ktore zaczely same wytwarzac takie przynety,wczesniej byly tylko litewskie itp

I na koniec NAJWAZNIEJSZA rzecz--prowadzenie takiego zuczka----prowadzimy go dosc agresywnie na sztywnym kiwoczku---cigle unoszac wedeczke tak aby zuk podnosil sie z dna-do okolo 30 -40 cm nad dna--oczywiscie non stopdrgajac.I powtarzamy cykl

Zuk taki wykonany--odlany jest z olowiu(nie jest zbyt ciezki w porownaniu do wolframowych mormych) --dlatego tez lowim raczej na glebokosciach do okolo 3 metrow

Dziekuje za uwage ;)

• 0

A ja tam wolę mormychę B) nakupiłem swego czasu r?ł?źności (poziomki, ?źuczki (one się jakoś tak fajnie nazywają, ale wyleciało z łepetyny Embarassed ), blaszki przer?ł?źniste i jakostak tylko na mormyszki miałem zadawalające wyniki, ale mo?źe to wiara w przynetę podobnie jak w spinningu :mellow:

• 0

Nie chce tu sie bron Boze wychylac na jakiego mistrza podlodowki ;) ,ale powiem tylko ze takim zukiem trza umiec lowic.Znaczy odpowiednio nim grac--bo na miekim kiwaku,kiwajac nim w miejscu i jak porusza sie on wolno,zbyt dluga wedeczka itd---to watpie ze branie jakiekoliek by bylo.

• 0

Nie chce tu sie bron Boze wychylac na jakiego mistrza podlodowki ;) ,ale powiem tylko ze takim zukiem trza umiec lowic.Znaczy odpowiednio nim grac--bo na miekim kiwaku,kiwajac nim w miejscu i jak porusza sie on wolno,zbyt dluga wedeczka itd---to watpie ze branie jakiekoliek by bylo.

Jak mozesz to zmajstruj jakis filmik instruktazowy.

Wiem ze lodu jeszcze nie ma ale moze w jakims kuble czy cos?