Skocz do zawartości
  • 0

Lód się zbliża...

wisnia023

Pytanie

...a ja niestety w mojej okolicy nie mam dostępu do ochotki i chciałbym zapytać czy ktoś testował jaka jest r?ł?źnica podczas wędkowania na ?źywą, a sztuczną ochotkę? Czy mo?źe nie ma zasadniczej r?ł?źnicy, a mo?źe ktoś miał nawet lepsze wyniki na sztuczną? Pozdrawiam!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

filmik ze wschodu i przyneta inna ale...

------wiem ze i tak do konca wszyskiego sie nie wytlumaczy--ale chodzi mi o pokazanie jak mniej wiecej takiego zuczkasie prowadzi---agresywnie i ten ciagly ruch wedeczka do gory

Pozdrawiam

• 0

...a jaki kołowrotek (mormycha, poziomka, jakaś mini błystka) proponujecie? Czy np. takie najtańsze Shimano (Alivio, Catana) w rozmiarze 1000 będzie o.kej... czy mo?źe coś ciut większego (2500)? Hamulec: prz?łd, tył? Na coś jeszcze zwracać uwagę? A mo?źe jednak ruchomoszpulowiec?

• 0

Na płytkie wody do 3 m przewa?źnie stosuję kołowrotki o ruchomej szpuli (nie multiki ;)) na głębszej stałoszpulowce. Co do rozmiaru to spokojnie wystarczy coś w rozmiarze 1000 Shimano, najwa?źniejsze aby miał precyzyjny hamulec i szpulę o sporej średnicy (mniejsza spirala z ?źyłki) i nie zamarzał, ale to ju?ź raczej we własnym zakresie smarowanie na luźno.

• 0

...a jaki kołowrotek (mormycha, poziomka, jakaś mini błystka) proponujecie? Czy np. takie najtańsze Shimano (Alivio, Catana) w rozmiarze 1000 będzie o.kej... czy mo?źe coś ciut większego (2500)? Hamulec: prz?łd, tył? Na coś jeszcze zwracać uwagę? A mo?źe jednak ruchomoszpulowiec?

Ja osobiście do błystki podlodowej do głębokości 5m u?źywam zwykłej wędki za 15zł z kołowrotkiem o ruchomej szpuli, z kolei do mormyszki zawsze stałoszpulowca. Generalnie wolę mniejsze młynki ni?ź wielkość 1000 Shimano (jakoś tak wygodniej mi się tym operuje). Kolega w zeszłym roku kupił sobie dokładnie taki młynek:

http://allegro.pl/listing.php/search?string=shimano+sedona+5 00&category=0&sg=0

Chwali go sobie bardzo, m?łwił, ?źe to najlepszy kołowrotek podlodowy jaki miał, a przewalił ich całe tuziny. Z tańszych modeli całkiem dobry jest Konger Eskimo, mam dwa i tez dają radę, ale w tym sezonie podlodowym tez szarpnę się na tą małą Sedonę.

• 0

Ja ju?ź byłem dwa razy (dwie ostatnie niedziele) i jak narazie pora?źka :/ W sumie jakieś 8 godzin na lodzie i tylko jedno stuknięcie czego wynikiem był okonek ok 5 cm :mellow: Ju?ź nie mam pojęcia co robić, ryb nie ma na miejscach z poprzednich lat... A szukałem ich o 2 do 14 m

• 0

ostatnimi laty nie ruszam się na l?łd bez echosądy, wyniki zmieniły się radykalnie na +, szkoda czasu na poszukiwanie ryby.Tu mamy od razu dokładną głębokość, pozostaje tylko skłonić je do wsp?łłpracy, a naprawdę ryby czasem gromadzą się w miejscach irracjonalnych

• 0

U mnie r?łwnie?ź w tym roku słabo, ale jest pierwszy l?łd i przełom stycznia i lutego. Co roku ten magiczny pierwszy l?łd wypadał w grudniu co wią?źe się z inną temperaturą wody itp. pewno dlatego ryby inaczej reagują :wacko:

Jak na razie u mnie grubas?łw brak na haki wieszają się tylko takie max. 20-kilka cm :angry: