cru5h Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Witam Ostatnio wziąłem na smarowanie mojego 2 letniego Shimano Exage 300FSB. Nie powiem bo katowałem go ostro przez te 2 lata łowiąc na wszystko (do?źe woblery jak Salmo Perch 12cm , blachy wahadłowe nr 2,obrot?łwki nr 4, koguty do 30g, gumy 3,4,5,6 cali z gł?łwkami 10-18g) zar?łwno na ?źyłkę 0,25mm jak i plecionkę PowerPro 0,15-0,17mm. Wziąłem go do smarowania , bo po zakupie Spro Red Arc 10400 i połapaniu nim 10 min po tym jak wziąłem do ręki wędkę z Exage i... What the f%#@?:! Co to jest! Chodził jak jakaś kosiarka... Po nasmarowaniu chodzi jakby lepiej ale słychać lekkie stuknięcie mniej więcej na środku wysuwu szpuli - wychodzi Made In Malesia . Linki nadal nawija jak ka?źde dobre Shimano, czyli bez zarzutu , ło?źyska są ok... Ale do rzeczy.... Postanowiłem zakupić jakiś kołowrotek do nowej wklejki Dragon Fishmaker 4-21g 2,3m zamiast tego Exage. Wędka super, jestem zadowolony - dobre wykonanie, cienki blank w okuciu FUJI i jest bardzo lekka, wa?źy 120g (Ceramic Graphite Technology) . Zale?źy mi na lekkim wagowo zestawie... Sprawdzałem owy Exage wa?źy 295g i jest jakby ciut za du?źo (wędka leci na pysk), Spro Red Arc 10400 wazy 310g i to ju?ź stanowczo za du?źo! Pomyślałem, ?źe mo?źe Spro Red Arc 10100, kt?łry wa?źy 275g byłby idealny... co mo?źecie polecić do łapania sandacza na gumy 3-4 cale na gł?łwkach 7-10-12-15-17 gram plecionka 0,15mm z ł?łdki? Potrzebuję sprawnej maszyny kt?łra podoła i kt?łrej nie będę musiał wymieniać po 2 sezonach kt?łra ma dobry i precyzyjny hamulec... Zaznaczam ze wszelkie Shimano Stella, Stradic, TwinPower, Team Daiwa to za du?źy wydatek jak dla mnie, powiedzmy max 300-400zł. Myślałem o jakimś Team Dragon mo?źe by sie sprawdził... Kołowrotek będzie tylko do tego zestawu tylko do gum na podanych gramaturach gł?łwkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Czegoś tu nie rozumiem: im cię?źszy kołowrotek tym bardziej wędka leci na pysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Czegoś tu nie rozumiem: im cię?źszy kołowrotek tym bardziej wędka leci na pysk? W sensie do przodu tutaj środek cię?źkości jest mniej więcej na kołowrotku, ma bardzo kr?łtki dolnik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tench77 Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 (edytowane) . Edytowane 22 Grudnia 2013 przez tench77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 W takim razie cię?źszy kołowrotek winien wywa?źyć zestaw aby nie leciał na pysk.. 300g to max, w przypadku Red Arc 10400 jest całość za cię?źka, to ma być przyjemne łapanie a nie siłownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Jeśli szczyt?łwka leci w stronę ziemi (tak rozumiem pojęcie ?źe leci na pysk) to musisz dać cię?źszy kołowrotek a nie l?źejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeniman Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Jak , tak jest to cię?źszy kolowrotek tylko pomo?źe w lepszym wyra?źeniu , według mnie nie kupisz nic lepszego w tych pieniądzach od exage , podejrzewam ze , gdybyś smarnował go przynajmniej raz w sezonie to nic by się nie działo. Polecam STARE CZARNE SHIMANO AERO GT/ Gtm / super aero /super z , lub slamera 260 .. Ale slamerek ju?ź swoje wa?źy . Niewiem co to za tred z tymi ultra lekkiej kolowrotkami skoro lowisz na 6calowa gumę z 18gramami ołowiu czyli koło 40g ...... Lekkie konstrukcje tego nie wytrzymają a ju?ź napewno nie kogutowego 30g Na taka orke polecam slamera reszta mo?źe nie wytrzymać po kolejnych 2 czy 3 sezonach bez smarowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Właśnie kije z kr?łkim dolnikiem tak mają ?źe lekki kołowrotek ich nie wywa?źa.Dobrze Ci kolega radzi, katowanie gł?łwkami 30g i gumami 4calowymi slammer jest w stanie wytrzymać a exage po dobrym sezonie będzie kręcił jak stara sieczkarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cru5h Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Niewiem co to za tred z tymi ultra lekkiej kolowrotkami skoro lowisz na 6calowa gumę z 18gramami ołowiu czyli koło 40g ...... Lekkie konstrukcje tego nie wytrzymają a ju?ź napewno nie kogutowego 30g Do orki na cię?źkiej gumie i kogucie mam Spro Red Arc 10400 - specjalnie kupiłem największy, kt?łry powinien wytrzymać. Widocznie nie miałeś nawet Spro Red Arc w ręku skoro piszesz, ?źe jest to lekka konstrukcja... Zapewniam cie ?źe Red Arc jest jednym z mocniejszych kołowrotk?łw w cenie do 350zł. Być mo?źe mnie nie zrozumieliście... Szukam kołowrotka do gumy 3-4 cale na gł?łwkach 7-18g, czyli około 10-25g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Sam sobie odpowiedziałeś,lepszego kołowrotka do 400zł ni?ź Red Arc,Team Dragon itp. klon?łw Zaubera nie kupisz więc jedynym wyjściem jest zakup mniejszego Red Arca,minimalna wielkość jaka nadałaby się do wymienionych przez Ciebie gum i gł?łwek to 10200,aczkolwiek ja takimi gramaturami miotam kijem z korbą 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 1. moze go zle zlozyles? Rozbieralem tylko shimano i maja jajowate szpule = swojego exage 4000 nie udalo mi sie zlozyc by nie chodzil jak traktor (bo plastik taki miekki, ze co skrecenie trzeba dawac grubsze sruby... ) 2. jak wedka leci na pysk to chyba za lekki kolowrotek? 3. odradzam shimano jako takie (chodz 5 z moich 9 kolowrotkow to shimano) a juz na pewno male modele z przednim hamulcem (pekaja terkotki od hamulca, sa slabo uszczelnione i ciezko je zlozyc do kupy po rozebraniu... 4. nie kumam calego tematu z tym kolowrotkiem. Kup sobie najmniejszego red arca (bo slammer 260 to kawal maszyny) i na pewno nie polegnie. i z dyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Polecam zakup Team Dragona, ja posiadam 930 i trzeci sezon nie mogę go zajechać a łowię nim średniocię?źko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 A mo?źe tak zacząłby Szanowny Autor wątku od lekkiej modyfikacji kija i tak po prostu sobie go wywa?źył...??? Bo tych akcji z wywa?źaniem kija kołowrotkiem, to ju?ź czytać nie idzie... W taki spos?łb, to się mo?źe okazać, ?źe dopiero kilowa Saltiga wywa?źy ten cały zestaw... <_< A weź?źe chłopie odpowiedni kawałek ołowiu, wklej na końcu dolnika i wędka przestanie lecieć na mordę, a wtedy oka?źe się zapewne, ?źe nie leci z ?źadnym ( i małym, i du?źym) kołowrotkiem na pysk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Po nasmarowaniu chodzi jakby lepiej ale słychać lekkie stuknięcie mniej więcej na środku wysuwu szpuli - wychodzi Made In Malesia . Linki nadal nawija jak ka?źde dobre Shimano, czyli bez zarzutu , ło?źyska są ok... Mam Exage 3000SFC (265g) kt?łrego r?łwnie?ź nie oszczędzałem, dwa razy nieopatrznie zamoczyłem go w wodzie, tak ?źe puścił soki (piękne plamy oleju były). Po drugim razie zaczął wyraźnie terkotać co doprowadzało mnie do szału po przesmarowaniu arcy skutecznym cx-80 krytox-teflon problem zniknął pomimo ?źe podobnie jak u ciebie dało się wyczuć w trakcie kręcenia owo stuknięcie.Mniej więcej po 20 min kręcenia od nasmarowania przestał stukać a na chwilę obecną chodzi du?źo l?źej ni?ź m?łj Red Arc .Mo?źe przesmaruj go dokładnie i nie będziesz musiał inwestować w nową zabawkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Penn Battle 2000 Mocny jak cholera i chyba koło 280g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pistol Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 polemizować mo?źna długo wniosek jest jeden -?źaden kołowotek z tej p?łłki o kt?łrej jest mowa nie wytrzyma cię?źkiej orki - TYLKO CUSTOM i kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 @wobler rozkręcałeś tego penna ? Jestem ciekaw jak ta konstrukcja wygląda od środka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi