Skocz do zawartości

KABŁĄK DO STARDICA 4000FH

menduza

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję kabłąka do STRADICA 4000 FH. Może Kotoś ma namiar na tą część. Na Servis (Normark) nie można liczyć- nie mają takej części. Proszę o pomoc.

Witam.

Co się dzieje z tym kabłąkiem ze szukasz nowego??, czasem jest taka przypadłość, ze plecionka potrafi wyrzeźbić rowek przed rolką. Zdarza się to w tych modelach.

post-1040-1348916080,9843_thumb.jpg

Ten problem opisany jest nawet TUTAJ. Pozostaje tylko wziąć ten rowek zamazać klejem lub żywicą, jak zastygnie ładnie przytrzeć papierem ściernym. W niektórych modelach FH końcówka łezki ma ostre końce i plecionka zawadza o to robiąc rowek.

Dzięki za ten link. Myślałem właśnie o zalepieniu tego klejem epoksydowym. Ale nie wiem czy nie jest juz po jabłkach , bo powtały rowek zniwelowałem delikatnie drobnym papierem ściernym i wygładziełm końcówki łezki. Ale to pomogło na jakiś czas bo chwila nieuwagi i ponownie jest to samo. Może to dodatkowo wina sprężyny kabłąka?

Sprężyna :unsure: , nie tu trzeba szukać przyczyny, tak jak pisałem wcześniej, nie ma gładkiej powierzchni na styku rurka kabłąka a łezka, linka się nie ślizga nie wpada do rolki, zahacza o ostre krawędzie łezki, podczas zwijania żłobi rowek. Na eBay usa czasem są nowe kabłąki do Stradic FH

chyba nawet można wymienić kabłąk na ten współczesny z jednego kawałka drutu(tam linka niema się o co zaczepić) od chociażby Ultegry czy biomastera 05, stradic FB, stradic FI.

tylko trzeba odrobinkę pokombinować w miejscu rolki z kompatybilnością, nie wiem czy dodatkowe części z rolki, śrubka też nie będą potrzebne, gdzieś był nawet tutorial w tym temacie, jakaś japońska strona z artykułami o tuningu/konserwacji :D

• 9 miesięcy temu...

Witam. Widzę, że ten problem z Stradic FH pojawił się już na forum więc nie będę powielał tematu. Pytanie, czy w przypadku tego problemu czyli wytarcia rowka w kabłonku przez plecionkę naprawa polegałaby tylko na wymianie całego elementu, czy istnieje jeszcze jakaś inna możliwość? Pytam, gdyż posiadam taki kołowrotek w bardzo dobrym stanie a w/w usterka uniemożliwia mi korzystanie z tego kołowrotka do spinningu. Więc leży i się tylko kurzy.

Ten problem opisany jest nawet TUTAJ. Pozostaje tylko wziąć ten rowek zamazać klejem lub żywicą, jak zastygnie ładnie przytrzeć papierem ściernym. W niektórych modelach FH końcówka łezki ma ostre końce i plecionka zawadza o to robiąc rowek.

Witam.

Ja tak zrobiłem, zalepiłem wytarty rowek Distalem Rapid i podszlifowałem paiperkiem. Zrobiłem to w zeszłym roku i do tej pory mam spokój.