Skocz do zawartości

100% C&R przy połowie drapieżników.

Rekomendowane odpowiedzi

Mała ankieta ale muszę wreszcie wiedzieć co w Jerku siedzi.

Pytanie brzmi: Czy jesteś za wypuszczaniem wszystkich ryb drapieżnych w PL według ogólnie pojętych zasad C&R?

Kto za:

- godski

Kto przeciw:

Edytowane przez godski
  • Like 4

Jestem za .

Ciebie znam i wierzę dlatego zero problemów będzie. 

Najgorzej będą mieli ci którzy się zdeklarują a wyjdzie szydło z worka.

Dla mnie podstawowym pytaniem jak jadę na ryby to jest czy będziemy wypuszczali . Bez względu czy to Polska czy zagranica.

Czyli jest nas dwóch :D

Niech nas filmują , szpiegują itp a my i tak wypuścimy.

• Like 3

Przecież i tak nikt nie napiszę że jest przeciw ????

A ja jestem powiedzmy neutralny????

Okazy i maluchy wracają do wody ale czasem (powiedzmy 1-2 ryby w miesiacu)zabieram

I nie uważam bym tym szkodził w jakikolwiek sposób łowisku na którym zazwyczaj łowie.

Natomiast uważam,że jest ZDECYDOWANIEza mało kontroli (przez 4 lata miałem tylko raz) natomiast w NL.gdzie łowię równie częsta mam około 5-6na rok .I może w tym jest problem bo klusownicy czują się praktycznie bezkarni

Pewnie zaraz mi się dostanie ale ja odpowiem Nie

Pozdrawiam i wesołych dla wszystkich

• Like 11

Mała ankieta ale muszę wreszcie wiedzieć co w Jerku siedzi.

Nie wiem jaki sens ma ta ankieta , bo jak zweryfikować szczerość wypowiedzi ? -_-  Chyba że kolega @godski  ma jakiś zakamuflowany arcy genialny plan. :o :)

Ankieta ma odpowiedzieć na pytanie "co w Jerku siedzi" ?

Podczas mojej obecności na Jerku , zabrałem do konsumpcji jednego szczupaka . Była to ryba która tak niefartownie się zapięła , że praktycznie zanim dojechała do brzegu , była już martwa. :(

Czyli, chyba kwalifikują się do odpowiedzi " jestem za". :)

• Like 4

Takie zapytanie jest nazbyt infantylne. Zabawię się w Jackowskiego i przepowiem, że g. wyniknie z tego a nie miarodajna statystyka, gownoburza(koniec sezonu tuż), kilka zielonych wpisów, kłódka a może i jakieś punkty co bardziej wygadani zbiorą ????

• Like 5

Jestem w tej pierwszej grupie.

Ale jeśli chciałbyś taką ankietę przeprowadzić w sposób bardziej rzetelny to musi być anonimowa. Czemu? Raczej nikt się nie wychyli bo zostanie zjedzony i zwyczajnie nie będzie uczestniczył w czymś takim.

Proponuję pogadać z moderatorami lub Adminem. Forum na pewno ma jakiś skrypt, który umożliwia dodanie anonimowej ankiety.

• Like 2

Pytanie tendencyjne :P

Oczywiście jestem za choć jak mi na chleb zabraknie to c&r po polsku czyli capnę i rąbnę :lol:

I na pewno nie będzie mi nikt na wodą dyktować co mam robić tak jak to miejsce kilka razy, także w tym roku miało ...

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 3

Też nie widzę sensu w tym pytaniu... chyba że stoi za nim jakiś genialny plan. A jeśli tak, to prosimy uchylić choćby rąbka tajemnicy.

Powiedzmy, że jestem za (zgodnie z prawdą). Co to zmieni? Co to da?

Czy to zmieni fakt, że przez całe moje życie byłem sprawdzony nad wodą 2 razy?

Czy to zmieni fakt, że miejscowi, biorą na patelnię nawet 15cm szczupaczki?

Albo, że na ciekach wodnych w mojej okolicy jest poustawianych więcej siat niż zarząd PZW ma szarych komórek?

Czy to sprawi, że ludzie przestaną brać niewymiarowe sandacze, twierdząc, że to "duży okoń" (to samo tyczy się kilku innych par gatunków)?

Ankiety wśród takiej społeczności jak nasza nic nie zmienią. Potrzebna jest zmiana mentalności ogółu, a ja na ogół wpływu niestety nie mam.

Mam nadzieję Kolego Godski, że Ty masz jakiś wpływ i ta ankieta ma jakiś sens, ale pozwolisz, że na razie będę dość sceptyczny w tej kwestii.

Edytowane przez Leadrock
  • Like 1

Moim zdaniem niektórzy z Kolegów nie mają racji. Przecież taka ankieta nie służy piętnowaniu kogokolwiek. RAPR zezwala na zbieranie złowionych ryb (zgodnie z przepisami ograniczającymi).

Natomiast jestem zdania, że to ma być ANKIETA, a nie temat dyskusyjny bo takie już są, więc sugeruję, żeby to była ANKIETA, a wszystkie posty zmierzające do oceny jakichkolwiek zachowań, piętnowania i pyskówki - DO ŚMIECI!!!

PS

#Godski, gdyby była taka możliwość kliknąłbym Ci "lubię to" 3 razy! ;) :)

Edytowane przez Alexspin
  • Like 5

Witam, Ankieta jest ok, ale być może pytanie jest zadane nie właściwie lub zbyt ogólnikowo.

Ja też jestem za wypuszczaniem ryb dużych i małych, ale jak mam ochotę zjeść sandacza z żoną w piątkową kolację to nie pójdę do sklepu i nie będę płacił 50 zł/kg sandacza, który ma ok  40 cm i został złowiony przez miejscowego pseudo rybaka.

• Like 8

#Sławek77, każdy sądzi według siebie... :angry:

Jeśli autor się zgodzi, może poprosić Moderatora o wykasowanie wszystkich postów z komentarzami, a pozostawienie wyłącznie deklaracji wędkarzy?

Przecież nikt, nikomu łba nie urwie za apetyt na własnoręcznie złowioną rybkę...

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

Jestem za. Chodź od 2 sezonów mam zamiar zjeść sandacza i co go złapie , to wypuszcze...pozniej słyszę różne różne teksty pod swoim adresem za ów czyn :) jednak bardziej bym się przychylił do akcji typu np 2018-2019 zakaz zabierania ryb. I tak co np 2 czy 3 lata

• Like 2

#Sławek77, każdy sądzi według siebie... :angry:

Jeśli autor się zgodzi, może poprosić Moderatora o wykasowanie wszystkich postów z komentarzami, a pozostawienie wyłącznie deklaracji wędkarzy?

Przecież nikt, nikomu łba nie urwie za apetyt na własnoręcznie złowioną rybkę...

Alexspin,

Jeśli mnie nie znasz to proszę nie baw się we wróżbitę Macieja????.

Edytowane przez Sławek77
  • Like 1

To jest forum skupiające pasjonatów.. Sporo osób tutaj wypuszcza ryby. Sam wypuszczam wszystko co złowię i jako pasjonat tego sportu nie widzę tu nawet sensu rozmowy bo najzwyczajniej aby łowić dużo okazów należy wypuszczać ryby. Ale to tylko forum. Łowię na Lubelszczyźnie,pewnie jest tu paru kolegów z tego regionu. W przeciągu kilku lat nie widziałem NIKOGO,kto by wypuścił wymiarowego szczupaka czy sandacza. Takie właśnie są żenujące realia :)

• Like 5