vako Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Jako, że jestem przeciw wszelkiego rodzaju dewiacjom i ekstremizmom - jestem przeciw i bardzo często za.TZN. w tej sprawie kieruję się rozsądkiem i szacunkiem dla opiekunów poszczególnych łowisk(jeśli takowi są) i widać efekty ich pracy.Od czasu do czasu zbiorę rybę do domu, najczęściej podczas morskiej eskapady. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Mniej więcej, bez względu na to, czy mówimy tak jak wprost odczytujemy - chicago czy szikago - wiadomo cow ankiecie chodzi.. Można się wyrzec niektórych atawistycznych aspektów, całkiem.. albo bardziej pokrętnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 (edytowane) A jak to jest z no kill w przypadku prywatnych zbiorników, na zarybianie których wykłada się własne pieniądze, swój czas i pracę? Nurtują mnie też inne pytania: ilu etycznych, zagorzałych, ortodoksyjnych no killowców tankuje - jadąc powędkować - prywatne auto i bierze przy okazji fakturę na firmę? Pytanie może wydawać się nie na temat, ale poruszam kwestię etyki i ocenianie postaw innych. Kto dbając o środowisko z pełną premedytacją używa silnika 2T? Jeszcze kilka takich "kłopotliwych i niewygodnych" pytań dałoby się podać. Takie trochę prawo Kalego. Edyta podpowiada, że nie ma jeszcze opcji d: "mam w d...e ankiety, z których między wierszami czytam, że kto nie z nami, ten przeciwko nam" Edytowane 30 Grudnia 2017 przez Młody wędkarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Mniej więcej, bez względu na to, czy mówimy tak jak wprost odczytujemy - chicago czy szikago - wiadomo cow ankiecie chodzi.. Można się wyrzec niektórych atawistycznych aspektów, całkiem.. albo bardziej pokrętnie Sławku drogi, ale ja lubię moje atawistyczne aspekty... może dzięki nim nie chodzę w rurkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olabo Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Oczywiście sa to 2 różne rzeczy.To ,że niektórzy nie rozróżniaja tych pojęć tego nie zmienia.W USA/UK dużo ludzi nie rozumie słów których używa.Jak nazwiesz białego Anglika głupkiem to nazwa Cię rasistą.....Ale to tylko przepychanki słowne-pytanie powinno być odnośnie zabierania ryb:100% za lub przeciw,bo 99% to już przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olabo Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 A jak to jest z no kill w przypadku prywatnych zbiorników, na zarybianie których wykłada się własne pieniądze, swój czas i pracę? Nurtują mnie też inne pytania: ilu etycznych, zagorzałych, ortodoksyjnych no killowców tankuje - jadąc powędkować - prywatne auto i bierze przy okazji fakturę na firmę? Pytanie może wydawać się nie na temat, ale poruszam kwestię etyki i ocenianie postaw innych. Kto dbając o środowisko z pełną premedytacją używa silnika 2T? Jeszcze kilka takich "kłopotliwych i niewygodnych" pytań dałoby się podać. Takie trochę prawo Kalego. Edyta podpowiada, że nie ma jeszcze opcji d: "mam to w d...e" Ja własnie z takich zbiorników zabieram te moje nieszczęsne kilka ryb rocznie.Pstrągi za które płace 35f dziennie za złowienie 6szt(o ile je złapię)raz,dwa razy do roku sandacza z tych samych łowisk(1 szt dozwolona dzieniie do 3lb).Już teraz nie wolno zabierać wcale bo Polacy i Litwini pełne plecaki targali.Zostaje rybka w czasie wyjazdów do Hiszpanie,Szwecji,Norwegii itp.Swoją droga do wszystkich "za".Czy jeżdżąc za granice nie zdarza sie Wam usmazyc rybki?Bo ograniczanie sie tylko do Polski tez nie jest całkiem fair prawda?Jak 100% to `100% 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Ja ze swojej strony mogę napisać, że Sławek motywując brać wędkarską, do brania w opiekę łowisk we własne ręce - choć robi to w "specyficzny" sposób - ma pełną rację. Mam to szczęście, że mogę łowić w prywatnej wodzie, którą się też opiekuję. Z racji, że nie jest to woda państwowa (czytaj niczyja), czuję się za nią współodpowiedzialny i robię wszystko, żeby oszczędzać populację ryb. Jednakże zamęczonej holem, bądź pokiereszowanej ryby nie zamierzam wypuszczać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Cytując klasyka : " jestem za a nawet przeciw" .A na poważnie - jestem przeciw. I coś czuję że będę w mniejszość.Znalazłem się w grupie "przeciw" co jest nieporozumieniem.Jak napisałem - jestem przeciw czyli jestem za zabieraniem ryb ale na swoich zasadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Kolego godski, bodajże na 5 stronie pisałem jednak, żeby ująć mój głos w rubryce - przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Proszę dopisać mnie do listy 100% za wypuszczaniem wszystkich ryb drapieżnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Aktualizacja: Pytanie brzmi: Czy jesteś za wypuszczaniem wszystkich ryb drapieżnych w PL według ogólnie pojętych zasad C&R? Kto za: - godski - michal7709 - alexspin - qcyk - barthez204 - pisarz - danekm - siarq - koval75 - nero htf - rodu - zbrojarz - andru 77 - junakflyfishing - czebaczek1 - erka - marcinspin - marek_moto - kwinto - rav00 - milijon - rybson - mik - olo86 - malinabar - grisza 78 - hektor - drag - pakul1206 - wonsz - mat Kto przeciw: - krzysiu - bułka - szymon82 - gadda - night walker - tomek o - olabo - trzeci79 - pursuit - karas06 - radekc1991 - mariusz79 - adasczeski - anonymous - kotwic - darek k - sacha - delbanka Niezdecydowani i neutral: - pit1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Tak wtrącę jeszcze swoje trzy grosze, ponieważ wnikliwie czytając zadane w "ankiecie" pytanie, dochodzę do zdumiewającego wniosku: większość wypowiadających się, jak mniemam, nie zrozumiała pytania, które brzmi, przypomnę:"Czy jesteś za wypuszczaniem wszystkich ryb drapieżnych w PL według ogólnie pojętych zasad C&R?" To co, ryby które wypuszczacie traktujecie z przysłowiowego "buta"? Targacie je osęką, gripem, wyrywacie hak albo tarzacie po kamieniach czy piachu?? A może zajeżdżacie do kompletnego wypompowania rybę na sprzęcie UL tylko po to, aby pocieszyć się długim holem?? Nie pojmuję jak ktoś na takim forum może być przeciw! Bo @godski, wbrew pozorom, nie pyta czy ryby wypuszczacie czy nie, tylko o to czy ryby (wszystkie) wypuszczane traktujecie tak, jak mówi kanon zasad C&R.... Pomijam kwestię, którą @alexspin próbuje od kilku stron naświetlić, że polscy wędkarze nie rozróżniają zasad No Kill od C&R, bo temat na osobną dyskusję, a raczej wskrzeszenie kilku tematów, które były wielokrotnie wałkowane na forum. Kiedyś fajnie wyjaśniał tą kwestię Jerzy Kowalski. Polecam lekturę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Dawać Panowie śmiało! Głos oddany w ankiecie w niczym nie podważa efektów prowadzonej przez portal misji.. a bardzo dobrze świadczy o sile światopoglądu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Sławku drogi jak widze temat śledzisz , kolegów zachęcasz ale sam jeszcze nie określiłeś swoich poglądów w ankiecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Dla bezkompromisowego, rygorystycznego no kill, nie widzę niestety przedziału. A w szufladki wędkarskiego świata nie wlizę.. Postoję obok Jak to nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 https://en.wikipedia.org/wiki/Catch_and_release#/media/File:Pesca_no_kill_stura_di_lanzo.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 (edytowane) Nikogo nie chcę atakować moim pytaniem. Czemu C&R oferujecie stosować tylko w PL?Myślałem że kto wyznaje tę zasadę to stosuje ją wszędzie. Edytowane 31 Grudnia 2017 przez nurek28 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid@ Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 (edytowane) Zdecydowanie tak .11 lat temu zarazil mnie wędkarstwem castingowym (spiningiem) i muchowym na ciężko Paweł Jaworski. Przeprowadził mnie na skróty przez sprzet i technikę oraz co najważniejsze szacunek do ryb i środowiska wodnego jak i wpoił mi opiekę nad brzegami rzek i jezior ( nieważne czyje śmieci ważne żeby nie przejść koło problemu obojętnie. Kiedyś na wyprawie powiedział żebym wzioł rybe którą złowilem zabrał do domu i przyrządził danie , nastepnego dnia zapytal mnie jak tam . Wszystko czego nauczył mnie wcześniej sprawiło ze czułem się z tym poprostu źle było mi głupio. Przez 11 lat zabrałem z wody kilka ryb nie wiem czy 5 czy 7 lecz wiem że juz tego nie zrobie nie dlatego ze ryb w naszych wodach jest mało nie dlatego że jest taka moda .Nie zabieram ryb bo nie potrafię, uwielbiam moja pasję i do tych jak mówię o rybach drapieżnych ( bo tylko te łowie i łowiłem ) "zwierzaki" są w tym wszystkim najważniejsze. Edytowane 1 Stycznia 2018 przez Dawid@ 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Drogi Dawidzie rozumiem ze jesteś wegetarianinem po prostu , czy szyneczkę ze sklepu na śniadanko a na obiad filet z kurczaka albo przysłowiowy schabowy ? Moja żona tez chetnie je mięso ale jak jej tłumacze jak sie je pozyskuje jakie sa sposoby zabijania zwierząt i w jakich niegodnych warunkach czasem te biedne zwierzęta sa przetrzymywane i jak bardzo cierpią zanim wyladuja na naszym stole to szybko zamienia schabowego na brokuły .Osobiście uważam ze jeśli mówimy o "zwierzakach" to lepiej zjeść przez nas upolowaną lub złowiona zwierzynę mając świadomość ze bez zbędnych cierpień została przez nas w miarę szybko i bezstresowo uśmiercona nizli napędzać rzeźnie w których co mozna było oglądać podczas reporterzy kręconych przez reporterów śledczych często dochodzi do wręcz co tu dużo mowić bestialstwa .Wiec nie bądźmy hipokrytami .( jeśli jesteś wegetarianinem to z gory przeprasżm ten tekst nie był dedykowany do Ciebie ) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid@ Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 (edytowane) Drogi Panie Krzysztofie ma pan rację w 100% . Ale czy rozmowa tu o dzisiejszej gospodarce żywnościowej i jej kulturze ? . Akurat mam takie szczęście ze mięso dla siebie i dla rodziny pozyskuje sam z gospodarstwa teściów w związku z całą chemią dodawaną do mies i z tym ze jestem diabetykiem , po zawale mózgu i od 4 lat na kartkowej diecie , ale to tez nie jest tematem tego wądku . Napisalem ze jestem za i dlaczego tak jest . Napiszecie zaraz czy w związku z moja dietą i chorobą nie jadam ryb TAK JADAM , mieszkam w Chrzanowie kilka kilometrów od zatora doliny karpia , gdzie znajduja sie dziesiatki gospodarstw rybnych i tam kupuje ryby zresztą od zaprzyjaznionych Towarzyszy po kiju . Nie odnosze sie teraz do Pana , ale nie sprowadzajmy rozmów to sytulacji by mozna o nich powiedzieć że są jak to gdzieś napisal Mekamil " Gra w szachy z gołębiem - rozwali wszystkie pionki nasra na szachownice i jeszcze powie ze wygrał " Nie mam też nic przeciwko ludziom którzy zabieraja ryby , uważam ze jest to indywidualna sprawa , a mam tylko nadzieję i pokorne życzenie żeby było to Racionalne Jak piszemy o C&R to nie opowiadajmy że dzieci w Afryce są głodne bo to nie ten temat. Mam nadzieję że nikogo z grona nie uraziłem , jeśli tak przepraszam . Z wędkarskim pozdrowieniem i szczęśliwego Nowego Roku Dawid Jankowski Edytowane 1 Stycznia 2018 przez Dawid@ 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Drogi Dawidzie ( jeśli oczywiście mogę w ten sposób jako ze forum jest koleżeńskie i dla forumowiczów po prostu Krzys ).Osobiście po wczytaniu sie w Twoja odpowiedz bardzo podoba mi sie twoje podejście do tematu .Jeśli wziąłeś mój tekst za bardzo do siebie serdecznie przepraszam , lecz razi mnie czasem skala hipokryzji na tym forum związanym z tematem C&R czy moze bardziej no kill.Mysle ze przy każdym uczestniku ankiety Kolega Godski powinien wstawić tabelkę i niech każdy każdy z uczestników wpisze ile ryb w swoim życiu uśmiercił i wtedy wyjdzie kto tak naprawdę jest wędkarzem C&R już nie wspomnę o 100% no kill. Jak to zaśpiewał kiedyś jeden jegomość " pamiętacie czy już zapomnieliście "Z wyrazami szacunku " Krzysiu " 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 (...) Jednakże zamęczonej holem, bądź pokiereszowanej ryby nie zamierzam wypuszczać.Właśnie C&R ma na celu, aby takich sytuacji było jak najmniej, o to w tym wszystkim chodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Ja już się pogubiłem. Andrzej zadał pytanie "Czy jesteś za wypuszczaniem wszystkich ryb drapieżnych w PL według ogólnie pojętych zasad C&R?". Zapewne mam kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, bądź umknęła mi wytłuszczona część zdania. Ale jeżeli chodzi o wypuszczanie zgodnie z zasadami, to jaki jest sens jego zadawania ! Wydaje mi się to oczywiste. Ale czy jestem za wypuszczaniem wszystkich ryb? Tu już sprawa nie jest tak oczywista. Jeżeli na kilkaset złowionych ryb - 2, 3 wg mnie nie mają szans na przeżycie, to wypuszczenie ich jest już marnotrawstwem.Nie piszę tu o rybach, których zabierać nie wolno. I zdaje sobie sprawę, że moja ocena może być błędna. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Najlepiej ostatnio rozwijający się watek na JB . To byłoby i dobrze, ale więcej tu gówno burzy i bicia piany - pytanie jest konkretne -Ja na Tak . I nie mędrkujmy ze tak ale jedna wezme w roku albo a co miał auto na mysli ,a po co mu to , a co z innymi rybkami, a co to sa zasady C&R, a co to no kill , itd itd.Odpowiedz na te proste pytanie powinna byc jedna krotka ;Tak -Nie -Nie wiem .A rozmówki na temat zasad C&R juz chyba byly wiec można napisać w danym wątku ew. założyć swój i polemizować . No i wyszło ze tez się rozpaplałem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Najlepiej ostatnio rozwijający się watek na JB . To byłoby i dobrze, ale więcej tu gówno burzy i bicia piany - pytanie jest konkretne -Ja na Tak . I nie mędrkujmy ze tak ale jedna wezme w roku albo a co miał auto na mysli ,a po co mu to , a co z innymi rybkami, a co to sa zasady C&R, a co to no kill , itd itd.Odpowiedz na te proste pytanie powinna byc jedna krotka ;Tak -Nie -Nie wiem .A rozmówki na temat zasad C&R juz chyba byly wiec można napisać w danym wątku ew. założyć swój i polemizować . No i wyszło ze tez się rozpaplałem A ja trochę pomędrkuję :czy dobrze rozumiem pytanie Andrzeja ? "Czy jesteś za wypuszczaniem wszystkich ryb drapieżnych w PL według ogólnie przyjętych zasad C&R"? Zakładając że C&R niekoniecznie jest no-kill, natomiast no-kill zawiera w sobie założenia C&R. tak sformułowane pytanie zawiera pewną sprzeczność wewnętrzną i = pytaniu "Czy jesteś za stosowaniem no-kill w stosunku do ryb drapieżnych w PL".Tak odczytując pytanie odpowiedź brzmi - TAK 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi