JunakFlyFishing Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Jestem za 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 A ja jestem za.. zamknięciem tego tematu 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czebaczek1 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Z moich tego rocznych obserwacji najwięcej ryb złowionych i zabranych zostało przez ludzi na łodziach z echo sondami i super sprzętem, tak działają nowocześni kłusownicy . Ja zabieram trzy ryby drapieżniki rocznie i jestem na NIE !. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Panowie po co te nerwy jak już ktoś zauważył święta sa , kolega Andrzej pomimo ze chyba sie nie zgadzamy w 100% jeszcze mnie nie nawiedził z kolegami w czarnych garniturach " chcesz zabrać kilka ryb w sezonie ? To pakuj sie do bagażnika pojedziemy nad wisle " miał prawo zadać pytanie każdy ma prawo na nie odpowiedzieć lub nie i każdy według tego jak uważa za stosowne .Także wesołych świat. Pozdrawiam tych 100 % c&r jak i tych co czasem rybke wezmą a w stosunku do łowiska podchodzą z należytym szacunkiem , zapalonych miesiarzy nie pozdrawiam . 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamjest Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Do wszystkiego trzeba podchodzić z głową. Jeśli by na "moim" łowisku wprowadzili 100% zakaz zabierania drapieżników to bym się ucieszył.Mimo tego nie mam zamiaru rzucać kamieniem w nikogo, kto łowi drapieżniki i je zabiera, póki nie kłusuje. Nie mogę za to ścierpieć rybaków, cały system dzierżaw, rzekomych zarybień i rabunkowej gospodarki rybnej usankcjonowanej prawnie uważam za porażającą i obrzydliwą patologię wyniszczającą nasze wody. I mam nadzieję, że prędzej czy później ktoś za to mocno beknie. I owszem, wtedy pójdę i dołożę drewienko do stosu. Wędkarze, a nawet kłusownicy nie mają żadnych szans nawet zbliżyć się do tej skali.Ostatnio obejrzałem na youtube relację z jakiś zawodów. Zawodnicy na uklejówki wyciągnęli po kilkanaście kilogramów uklejek. Które potem jakby to ziemniaki były wrzucali do misy żeby zważyć. Wątpię, żeby to te ryby przeżyły.I jeszcze można się naczytać, że najlepsi osiągają prędkości rzędu chyba 6 rybek na minutę i to świetny sposób na wygrywanie zawodów. Takie coś wg mnie powinno być karalne. W sumie przepis to by się znalazł, ale jak to zawsze bywa - kogo obchodzą jakieś tam ryby i jacyś tam wędkarze. Jaki to głos?Na tak, na nie czy na neutral? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olabo Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Przez długi czas byłem za 100% CR ale dotarło do mnie że to jest paranoja że wedkarz nie ma prawa zjeść sobie 3-4 rybek do roku-musi je kupić w sklepie.W tym roku postanowiłem złowić i zjeść sandacza zamiast karpia na Wigilię.Skończyło się na seabassie ze sklepu Łowię poza PL i pomimo że jest tam wiecej ryb staram się zaspokoić moje popędy będąc w Hiszpanii czy Skandynawii.Myśle że nie powinno zabierac sie ryb na łowiskach ubogich w drapieżniki.Zabieranie ryb (kilku rocznie jako delikatesu)powinno być przywilejem wędkarzy płacących licencje a ryby do rybnego powinny trafiać wyłącznie ze stawów hodowlanych.Jestem na nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Czas świąteczny jak widzę wyżej kolega jest za mną ???? uf nie byłem sam odważny Kolego podsumuj wątek ile za ile za nie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 (edytowane) Możesz kogoś obrazić wpychając wszystko do jednego wora Godski a kiedy będziesz wyciągał wnioski co w jerku siedzi może dzisiaj ? a może na początku 2018 ???Jeśli chodzi o tą ankietę podaj jeden powód dla którego ktoś ma Ciebie utwierdzać w ocenie jaką już wystawiłeś dla Jerka . Jak na moje oko już po kilku latach obecności na tym forum też widzę zmiany tylko ile jest w naszym społeczeństwie na + a ile - sam potrafię ocenić jak coś kwiatów na pożegnanie nie oczekuje To nie jest atak na Twoją osobę tylko moje zdanie Każda ryba powinna wracać do wody !!! Edytowane 25 Grudnia 2017 przez rybson 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Witam W dzisiejszych realiach jestem za wypuszczaniem i wypuszczam wszystkie drapieżniki. Od trzech lat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 (edytowane) Dłuuuugo się broniłem ....ale do rzeczy:Od minimum trzech lat nie pamiętam, kiedy wziąłem rybę z akwenu PZW. Ale pamiętam, kiedy płynąłem w tamtym roku w samych gaciach za pływającym do góry brzuchem 40 cm okoniem, którego złowiłem kilka minut wcześniej. Pamiętam sandacza, z którego wyciągnąłem hak wbity w łeb tak mocno, że dopiero w domu przy użyciu kombinerek wyjąłem przynętę, pamiętam przegraną walkę z sumem (a pływa ich 2), dzięki którym - obserwując to organoleptycznie - rybostan z roku na rok jest prawie zerowy... Dlatego za 100 % c&r jestem na NIE, bo życie mnie nauczyło, że może to być marnotrawstwem zasobów kosztem idei. Dla mnie bez sensu.Tam gdzie zostanę zakwalifikowany, to proszę o dopisek PRAGMATYZM.Podsumowując - w tym roku nie kupowałem karpia. EDYTA : nie bójcie się, to nie były ryby z akwenów PZW. Acha, pisanie o rybach drapieżnych jest czystym egoizmam. Dbaniem tylko o swoje prywatne potrzeby. A feederowcy, tyczkarze, etc. Gorsi jacyś? Edytowane 25 Grudnia 2017 przez Młody wędkarz 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Z drugiej strony...W Szwajcarii gość pochwalił się zdjęciami wypuszczonych okazów na FB i...dostał wielotysięczną grzywnę za znęcanie się nad zwierzętami!?gdyby zabił nie byłoby sprawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Ja tam też czasem jakąś rybkę wezmę choć, o wiele częściej wolę zrobić jej fotkę i wypuścić grunt to zdrowy rozsądek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trzeci79 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Jestem na "nie". Dlatego w cudzysłowiu ponieważ wszystko zgodnie z zasadami a tym bardziej z własnym sumieniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 (edytowane) Przez chwilę dałem się zwariować.. Dała Bozia szare komórki, to niech każdy z nich korzysta wg swego uznania. Zjesz - nie złowisz, wypuścisz - znów może złowisz, wypuścisz trupa - nie złowisz i nie zjesz! Edytowane 25 Grudnia 2017 przez Młody wędkarz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinspin Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 ZA. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_moto Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Popieram wypuszczanie RYBEK w 100% . Przez co mam mniej kolegów ... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Pojawił się argument że wędkarz nie będzie kupował ryb, bo wspiera rybaków.Serio, Panowie, nie można u was kupić ryb z akwakultury?? Jeśli bardzo chciałbym zjeść sandacza, szczupaka czy jeszcze inną rybę drapieżną jadę do gospodarstwa rybackiego, gdzie wybieram sobie konkretną, pływającą w basenie rybę złowioną wcześniej w stawie w obrębie gospodarstwa.Mam pewność świeżości, wiem gdzie ryba pływała i wiem że nie pochodzi z "mojej" rzeki czy innego jeziora. Tomek O. - chyba musimy pogadać.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Pojawił się argument że wędkarz nie będzie kupował ryb, bo wspiera rybaków.Serio, Panowie, nie można u was kupić ryb z akwakultury?? Jeśli bardzo chciałbym zjeść sandacza, szczupaka czy jeszcze inną rybę drapieżną jadę do gospodarstwa rybackiego, gdzie wybieram sobie konkretną, pływającą w basenie rybę złowioną wcześniej w stawie w obrębie gospodarstwa.Mam pewność świeżości, wiem gdzie ryba pływała i wiem że nie pochodzi z "mojej" rzeki czy innego jeziora. Tomek O. - chyba musimy pogadać.... A skąd pochodzi??? Z hodowli sandacza, okonia czy szczupaka?Nie - pochodzi z jakiejś wody, na której spełniają się w swoim hobby inni wędkarze....Bez żartów... PozdrawiamDaniel 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Daniel, może wyda Ci się to dziwne, ale znam dwa gospodarstwa w których sandacz i szczupak jest hodowany. Serio.Kiedyś nawet zdarzało sie kupować selekty 50-75cm pod ...zarybienia dzikich wód 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Daniel, może wyda Ci się to dziwne, ale znam dwa gospodarstwa w których sandacz i szczupak jest hodowany. Serio.Kiedyś nawet zdarzało sie kupować selekty 50-75cm pod ...zarybienia dzikich wód [emoji33][emoji33] Okej - osobiście nie spotkałem. Wprost przeciwnie do ryb wyrwanych siatami, prądem i czymkolwiek jeszcze.Stąd moje zwątpienie w takie zachowania.Zwracam honor. PozdrawiamDaniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Szczupak i sandacz to bardzo popularne dodatkowe gatunki ryb w hodowli karpia. Znam wiele gospodarstw praktykujących takowe zabiegi. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Panowie i Panie, pytanie jest zbyt ogólnikowe. Mówimy o całości wód stąd też i doświadczenia w tym względzie są odmienne. Ta ankieta nie pozwoli nam wyciągnąć żadnych wniosków. Dla każdego z zbiorników należy prowadzić odrębne badania, żeby o czymś takim dyskutować... Po analizie ogólnego pytania jak i udzielonych odpowiedzi, wypisz mnie proszę z listy neutral na listę na NIE. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Jestem za. Od 1996 roku nie zabralem zadnej ryby. Jak mam ochote na rybke to kupuje w sklepie- z hodowli. Tak jak z hodowli jest kurczak czy swinia. Ryba kupiona w sklepie nie musi byc od rybaka. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav00 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Ogólnie jestem za, może nie jestem święty ale jak słyszę tekst jakiegoś dziadka "to dla kotka" i chowa 10 cm. okonia do siatki to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera!. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek O Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Tomek O. - chyba musimy pogadać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi