Skocz do zawartości

100% C&R przy połowie drapieżników.

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualizacja:

Pytanie brzmi: Czy jesteś za wypuszczaniem wszystkich ryb drapieżnych w PL według ogólnie pojętych zasad C&R?

Kto za:

- godski

- michal7709

- alexspin

- qcyk

- barthez204

- pisarz

- danekm

- siarq

- koval75

- nero htf

- rodu

- zbrojarz

- andru 77

- junakflyfishing

- czebaczek1

- erka

- marcinspin

- marek_moto

- kwinto

- rav00

Kto przeciw:

- krzysiu

- bułka

- szymon82

- gadda

- night walker

- tomek o

- olabo

- trzeci79

Niezdecydowani i neutral:

- pit1982

- delbanka

Pojawił się argument że wędkarz nie będzie kupował ryb, bo wspiera rybaków.

Serio, Panowie, nie można u was kupić ryb z akwakultury?? Jeśli bardzo chciałbym zjeść sandacza, szczupaka czy jeszcze inną rybę drapieżną jadę do gospodarstwa rybackiego, gdzie wybieram sobie konkretną, pływającą w basenie rybę złowioną wcześniej w stawie w obrębie gospodarstwa.

Mam pewność świeżości, wiem gdzie ryba pływała i wiem że nie pochodzi z "mojej" rzeki czy innego jeziora.

Tomek O.  - chyba musimy pogadać.... ;)

Zapraszam do PZW Suwałki, będzie nowa patroszarnia i fileciarnia , po co zabierać jak można kupić, proszę poczytać nowe uchwały ZG PZW, te kupne sandacze rosną w doniczkach :) 

Aktualizacja:

Pytanie brzmi: Czy jesteś za wypuszczaniem wszystkich ryb drapieżnych w PL według ogólnie pojętych zasad C&R?

Kto za:

- godski

- michal7709

- alexspin

- qcyk

- barthez204

- pisarz

- danekm

- siarq

- koval75

- nero htf

- rodu

- zbrojarz

- andru 77

- junakflyfishing

- czebaczek1

- erka

- marcinspin

- marek_moto

- kwinto

- rav00

Kto przeciw:

- krzysiu

- bułka

- szymon82

- gadda

- night walker

- tomek o

- olabo

- trzeci79

- pit1982

- delbanka

Jak robisz coś to proszę dokładnie ok?

• Like 1

Pewnie, że za. Ale pozwolicie, że wstrzymam się od komentarza, dlaczego - bo jeszcze ktoś poczuje się urażony.

P.S dziwne, że tak wiele osób "na nie" świadomie uczestniczy w forum, którego głównym założeniem jest wspieranie C&R (a nie "trochę C&R").

• Like 1

P.S dziwne, że tak wiele osób "na nie" świadomie uczestniczy w forum, którego głównym założeniem jest wspieranie C&R (a nie "trochę C&R").

Dziwię się, że się dziwisz...

Uważasz, ze jak ktoś złowi 400 sandaczy przez rok i 7 z nich weźmie, to jest przeciwnikiem C&R?

I te siedem to nie bedą największe sztuki, tylko takie 55-65 cm np.

Uważasz, że ta osoba propaguje mięsiarstwo?

Pozdrawiam

Daniel

• Like 14

Również się dziwię, że Kolega jest zdziwiony. Dla mnie, tak jak wcześniej pisałem C&R to idea, nie religia. Uwalniam 99,9% złowionych ryb, w tym roku zabrałem, bo musiałem, 3 okonie.

Zdjęć ryb nie robię ponieważ złowione ryby zawsze staram się uwalniać w wodzie "bezdotykowo", wywlekanie ryb na brzeg i panierowanie ich w piachu lub trawie w celu zrobienia foteczki do albumu "C&R" to dla mnie nieporozumienie. Czasami trafia się ryba tak pechowo zacięta, że według mnie jej szanse na przeżycie są zerowe albo wręcz ciągnie się do brzegu/łodzi trupka, w takich przypadkach rybę zabieram ze sobą i uważam, że jest to zgodne z zasadami C&R, bo dla mnie C&R to szanowanie ryb i wód.

• Like 11

Dziwię się, że się dziwisz...

Uważasz, ze jak ktoś złowi 400 sandaczy przez rok i 7 z nich weźmie, to jest przeciwnikiem C&R?

Uważasz, że ta osoba propaguje mięsiarstwo?

Pozdrawiam

Daniel

Nie - nie uważam, że propaguje mięsiarstwo, ale nie uważam tez, że propaguje wtedy C&R. Każdy ma prawo do własnych norm -nie neguję.

Również się dziwię, że Kolega jest zdziwiony. Dla mnie, tak jak wcześniej pisałem C&R to idea, nie religia. Uwalniam 99,9% złowionych ryb, w tym roku zabrałem, bo musiałem, 3 okonie.

Zdjęć ryb nie robię ponieważ złowione ryby zawsze staram się uwalniać w wodzie "bezdotykowo", wywlekanie ryb na brzeg i panierowanie ich w piachu lub trawie w celu zrobienia foteczki do albumu "C&R" to dla mnie nieporozumienie. Czasami trafia się ryba tak pechowo zacięta, że według mnie jej szanse na przeżycie są zerowe albo wręcz ciągnie się do brzegu/łodzi trupka, w takich przypadkach rybę zabieram ze sobą i uważam, że jest to zgodne z zasadami C&R, bo dla mnie C&R to szanowanie ryb i wód.

i właśnie o tym mówię - wielokrotnie widziałem jak takie podejście było usprawiedliwieniem dla nieetycznych zachowań - "zabiorę 40-cm szczupaczka, bo tak był zacięty, że nie przeżyje" "ojej, te okonie dzisiaj tak głęboko zażerają.. znowu muszę zabrać".

To nic personalnego Kolego - mówię tylko  o pewnym wzorcu zachowań, który z niesmakiem obserwuję na moich wodach u "umiarkowanych zwolenników C&R".

• Like 2

Nie - nie uważam, że propaguje mięsiarstwo, ale nie uważam tez, że propaguje wtedy C&R. Każdy ma prawo do własnych norm -nie neguję.

i właśnie o tym mówię - wielokrotnie widziałem jak takie podejście było usprawiedliwieniem dla nieetycznych zachowań - "zabiorę 40-cm szczupaczka, bo tak był zacięty, że nie przeżyje" "ojej, te okonie dzisiaj tak głęboko zażerają.. znowu muszę zabrać".

To nic personalnego Kolego - mówię tylko  o pewnym wzorcu zachowań, który z niesmakiem obserwuję na moich wodach u "umiarkowanych zwolenników C&R".

tyle samo wspólnego ma z CR rezanie sandaczy z 20+ metrów co wiele osób czyni.Wiedząc lub nie że ponad połowa ginie przez dekompresję.To samo tyczy sie szczupaków latem,fotografowanych przez 10 min i wypuszczanych(lub wrzucanych do wody).O wyrywaniu okoniom szczęk chwytem za żuchwę i majtaniem 5 kg szczupakiem w powietrzu nawet nie wspomnę.

• Like 4

Sytuacja, która opisujesz to zwykła patologia - RAPR jasno określa wymiary ochronne i zabieranie 40cm szczupaków to zwykłe łamanie regulaminu, dla mnie niedopuszczalne.

Napisałem, że zabrałem 3 okonie, wszystkie ryby 30cm+:

- jeden był już martwy po doholowaniu do brzegu - grot kotwicy pomiędzy oczami,

- drugi miał rozpruty brzuch od kotwicy Slidera 10, jelito poza rybą

- trzeciego w trakcie holu zaatakował szczupak - przegryziony kręgosłup, ryba ruszała tylko oczami.

Uważam, że wypuszczenie takich ryb to znęcanie się nad zwierzętami, w "akcie łaski" skróciłem ich cierpienia i według mnie takie zachowanie nie urąga zasadom C&R.

Na moich wodach również można zaobserwować dziwne odmiany C&R np. jak kolega stoi to uwalniam a jak nikogo nie ma to pstrąga do siaty i w wodery. Tutaj potrzeba zmiany mentalności bo niektórym po prostu "się należy" w ramach opłaty za kartę.

• Like 4

Cóż zatem w sytuacji, gdy złowię w roku tylko 7 sandaczy 55-65cm i zjem wszystkie?

• Like 2

Zapraszam do PZW Suwałki, będzie nowa patroszarnia i fileciarnia , po co zabierać jak można kupić, proszę poczytać nowe uchwały ZG PZW, te kupne sandacze rosną w doniczkach :

Suwałki to nie cały kraj. Jesteśmy na forum ogólnopolskim a nie lokalnym więc proponuję patrzeć na problemy odrobinę szerzej. Oczywiście nie oznacza to że nie ma problemu

Pewnie, że za. Ale pozwolicie, że wstrzymam się od komentarza, dlaczego - bo jeszcze ktoś poczuje się urażony.

Powinno się ich wykluczyć z Forum? Twoim zdaniem? Byłem jednym z pierwszych użytkowników tego Forum, przeszedłem tu z zielone strony Salmo. Dla mnie to Forum to platforma wymiany doświadczeń o jerkowaniu, sprzęcie i przynętach. Jak Ci nie pasuje, że tu jestem to napisz do Admina, aby mnie zbanował... Była taka stronka i forum - "złów i wypuść". długo się nie utrzymała, to samo z " ratuj szczupaka".... To gdzie Ty teraz pójdziesz?

• Like 1

Aktualizacja:

Kto za:

- godski

- michal7709

- alexspin

- qcyk

- barthez204

- pisarz

- danekm

- siarq

- koval75

- nero htf

- rodu

- zbrojarz

- andru 77

- junakflyfishing

- czebaczek1

- erka

- marcinspin

- marek_moto

- kwinto

- rav00

- milijon

- rybson

- mik

- olo86

Kto przeciw:

- krzysiu

- bułka

- szymon82

- gadda

- night walker

- tomek o

- olabo

- trzeci79

- pursuit

- karas06

- pit1982

- delbanka

• Like 1

Może powinniśmy uściślić te ogólnie pojęte zasady C&R? Czy C&R obejmuje wypuszczanie każdej złapanej ryby, bez względu na jej stan i ogólnie pojętą kondycję? Czy wypuszczanie ryb pływających do góry brzuchem, wyciąganie sandaczy lub okoni w ekspresowym tempie z dna, męczenie sumów na żyłeczce 0,18 i później chwalenie się zdjęciami i 50 minutowym holem to dalej C&R? Stosowanie haków i kotwic z zadziorami, brak nawyku używania podbieraka, męczenie łososiowatych w celu zrobienia dziesiątek zdjęć to też element C&R? Łażenie po gniazdach jednych ryb w celu złowienia, sfotografowania i wypuszczenia innej ryby to C&R?

Tak jak wcześniej pisałem, dla mnie Catch & Release to idea ale mało kto pamięta, że nie zaczyna i nie kończy się na uwalnianiu złowionych ryb ale wyraża się sposobem w jaki ryby i wody traktujemy.

Idę na spacer, zdenerwowałem się :)

Edytowane przez Bułka
  • Like 4

Dlaczego nie propaguje C&R wypuszczając 393 ryby z 400 a zabierając 7?

Bo nie jest ortodoxem? 

• Like 2