Kotwic Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Pytanie brzmi: Czy jesteś za wypuszczaniem wszystkich ryb drapieżnych w PL według ogólnie pojętych zasad C&R?Nie. Zdecydowanie: Nie. Mam ku temu wiele powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) (...) Niech ktoś tu wrzuci definicję C&R proszę, bo mam wrażenie, że co niektórzy deklarują całkowite C&R nie wiedząc na czym polega. Zdecydowani na NIE, też:Nie. Zdecydowanie: Nie. Mam ku temu wiele powodów. Łomojamatkoboska, koleżanki i koledzy, nie stawiajcie znaku = między C&R a No Kill... Edytowane 28 Grudnia 2017 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anonymous Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 ... a ja myślałem, że wcześniej... Nie wiedziałem, że rozpoczynając swoją przygodę z wędkarstwem LX lat temu byłem prekursorem... mmm mądry człowiek z Ciebie, ciekawe czy wszyscy internetowi prześmiewcy (bo tak odebrałem Twoj wpis) byliby tacy mądrzy w cztery oczy :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) (...) ciekawe czy wszyscy internetowi prześmiewcy (bo tak odebrałem Twoj wpis) byliby tacy mądrzy w cztery oczy :]... nie bij, już nie będę... Edytowane 28 Grudnia 2017 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anonymous Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Mądralo nie chodzi tutaj o rękoczyny :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 I już widzę jednego Judasza na liście!!!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Czyly, że gównoiburza i ujjj wie co tam jeszcze Edytowane 28 Grudnia 2017 przez SlawekNikt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Jestem za,w 100%. Raz,dlatego że już dawno sam sobie taka zasadę wyznaczyłem i dobrze mi z tym.Prosty egoizm,daje mi to satysfakcję. Dwa-widząc to co dzieje się nad polskimi wodami naprawdę trudno mi uwierzyć w możliwości samoograniczenia rodzimych kolegów po kiju'Zaprawdę łatwiej mi uwierzyc takiemu co twardo mówi-nie biorę nic, niż takiemu który na początku sezonu wyznacza sobie limit dwóch sandaczy miesięcznie.Tego typu samoograniczenia to z reguły nic innego jak samozachęta do ich olewania.Wiem że sa na pewno chlubne wyjatki od reguły i ludzie o stalowych zasadach którzy będą się trzymać samoograniczeń ale powiedzcie-ilu znacie na przykład takich ancymonów palacych fajki którym nagle odbija i nie chcą kończyć z jaraniem,decyduja się na ograniczenie do dwóch fajek dziennie i są w stanie tego przestrzegać?Może nie do końca trafione porównanie ale coś w nim jest. Trzy-brac wędkarska(bo o nich rozmawiamy,rybaków i kłusownicze ścierwo,także to z karta wędkarską pomijam w tej akurat dyskusji)wyj....ała w ciągu ostatnich kilkunastu lat z wód w naszym kraju takie ilosci drapieżników,także okazowych,że w tej chwili żadna wypuszczona nie jest jedną za dużo.Zawsze to może być zdrowa ryba z naturalnego,podstawowego stada,z mocnymi genami.Przez wiele lat jeszcze będzie u nas takich ryb za mało.Ja lowie 5 lat z wody zabrałem +, - 215 sandaczy , 5 okoni , 1 szczupaka , 0 suma i w tym żadnych okazowych a no i koło 10 zarybieniowych Teczakow.Złowiłem ryb mnóstwo samych okoni dobrze ponad 1000 i czy koledzy którzy obecnie sa 100% C&R tez moga z czystym sumieniem napisać ile ryb w swoim życiu złowili i wzięli .Moze trza by sie zastanowić dlaczego rybostan naszych wód wyglada jak wyglada , wydaje mi sie ze choćbym łowił jeszcze lat 50 przy takiej ilości zabieranych ryb ,mogę niedoscignac niejednego wędkarza który mądry po szkodzie przerzucił sie na 100% c&r . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 I już widzę jednego Judasza na liście!!!!Dawać go pod pręgierz :-) niech się spowiada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 To ja powiem nie, choć nie pamiętam, kiedy ostatnio zlowiona rybę zabrałem - chyba że 3 lata temu jakieś dorsze.Lubię łowić na odcinkach, gdzie ni wolno zabierać ryb, albo nie łowię :-(.Podobnie jeśli bym się z kimś umówił na jego wodę czy dostał info gdzie łowić nie bralbym ryb.Ochrona okazów jak najbardziej. Ale chętnie widziałbym od czasu do czasu jakiegoś drapieżnika do zjedzenia - dajmy na to ze 2-4 szt. w roku.Zawsze jest opcja pójść na komercje i spróbować coś złowić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Dawać go pod pręgierz :-) niech się spowiada ja tam proponuję ich na stos???????? Edytowane 28 Grudnia 2017 przez Karas06 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 (edytowane) Czytam i czytam kolejne wpisy i jestem zmuszony powtórzyć:Łomojamatkoboska, koleżanki i koledzy, nie stawiajcie znaku = między C&R a No Kill... Czy na prawdę tak trudno odróżnić te zasady???!!! Edytowane 29 Grudnia 2017 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robal12 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Catch & Release to nic innego jak limitowanie złowionych ryb zgodnie z przepisami ,jeśli dobrze pamiętam ta taka idea przyświecała Catch and Release Foundation. Polegało to akceptowanym kodeksie i sposobie postępowania w trakcie łowienia ryb i po ich złowieniu np,haczyki bezzadziorowe ,używanie podbieraków bezwęzłowych ,ostrożne wpuszczanie ryb do wody ,itd. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 (edytowane) Dokładnie. Wystarczy poczytać to co zamieściłem na str. 8 w poście #150.W tych ośmiu przykazaniach nic się nie mówi o zakazie zabierania ryb, to zasady postępowania ze złowioną rybą, jeśli zamierza się ją wypuścić na wolność po złowieniu!!! Nie dajmy się zwariować! Jeśli wędkarz zabierze złowione ryby w celach konsumpcyjnych, a stosuje się do RAPR, nie wolno Go piętnować, bo nie popełnia wykroczenia, a tym bardziej przestępstwa! Natomiast powinien stosować C&R wobec tych ryb, których nie ma zamiaru zabrać, a jeśli odżegnuje się od tego i twierdzi stanowczo NIE dla C&R, to mam nadzieję, że tylko nie rozumie tej idei. Edytowane 29 Grudnia 2017 przez Alexspin 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Ostróda Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Nie dajmy się zwariować! Jeśli wędkarz zabierze złowione ryby w celach konsumpcyjnych, a stosuje się do RAPR, nie wolno Go piętnować, bo nie popełnia wykroczenia, a tym bardziej przestępstwa! Natomiast powinien stosować C&R wobec tych ryb, których nie ma zamiaru zabrać, a jeśli odżegnuje się od tego i twierdzi stanowczo NIE dla C&R, to mam nadzieję, że tylko nie rozumie tej idei. I tu zgadzam się z przedmówcą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zdecydowani na NIE, też: Łomojamatkoboska, koleżanki i koledzy, nie stawiajcie znaku = między C&R a No Kill... Dokładnie. Wystarczy poczytać to co zamieściłem na str. 8 w poście #150.W tych ośmiu przykazaniach nic się nie mówi o zakazie zabierania ryb, to zasady postępowania ze złowioną rybą, jeśli zamierza się ją wypuścić na wolność po złowieniu!!! Nie dajmy się zwariować! Jeśli wędkarz zabierze złowione ryby w celach konsumpcyjnych, a stosuje się do RAPR, nie wolno Go piętnować, bo nie popełnia wykroczenia, a tym bardziej przestępstwa! Natomiast powinien stosować C&R wobec tych ryb, których nie ma zamiaru zabrać, a jeśli odżegnuje się od tego i twierdzi stanowczo NIE dla C&R, to mam nadzieję, że tylko nie rozumie tej idei. Ale, że pytanie zasadnicze autora wątku brzmi jak brzmi, to i odpowiedź adekwatna do pytania. Ja znam założenia C&R, No Kill też znam, a jest i kilka innych opcji ochronnych.Ale pomimo to swojego zdania nie zmienię. Zbyt wiele jest elementów składowych przy zarządzaniu ichtiofauną, by jednym pytaniem i odpowiedzią to określić.A z kolei wyjaśnianie wszystkiego co ważne, wywoła ból głowy i d.py wielu rozmówców, wędkarzy i PASJONATÓW, co skończy się standardowym zamknięciem wątku przez co bardziej energicznych moderatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 (edytowane) Niezależnie jak brzmi pytanie - faktycznie niezbyt fortunnie sformułowane - przyjmijmy właściwe jego rozumienie, tak jak w tytule tematu:100% C&R przy połowie drapieżników.Przecież stosując haki (kotwice) z zadziorami, lądując rybę na żwirowym brzegu nie wiem jeszcze czy ją zabiorę, bo może brakuje jej 1 cm do wymiaru, bo jest to sandacz w okresie ochronnym, bo jest to niesmaczny boleń, albo niejadalna z uwagi na ilość ości brzana. Nie jest to równe zasadzie no kill. Stosujmy zasadę C&R w każdym przypadku, w 100%%, a jeśli zdecydujemy że rybkę zabierzemy, to na pewno nie zaszkodzi to ani rybie, ani nam! Edytowane 29 Grudnia 2017 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Aleks zbieraj manatki i dawaj na spotkanie http://jerkbait.pl/topic/100928-spotkanie-jerkbaitpl-29-grudnia-2017/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Będziesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Bardzo chętnie gdybym wiedział wcześniej, ale właśnie wczoraj kupiłem bilety na Wojny Gwiezdne i idę z wnukami, nie mogę im sprawić zawodu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 (edytowane) Ok, rodzinka najważniejsza, ale będziesz żałował tak jak ostatnim razem, a wiedziałeś wcześniej aniżeli wczoraj Edytowane 29 Grudnia 2017 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 (edytowane) Przepraszam, ale widocznie przeoczyłem temat - stary jestem, zaślepłem... Ostatnio mam pecha do spotkań, cudem udało mi się pojechać na zawody w Gdańsku... Edytowane 29 Grudnia 2017 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 No dzisiejsze zawody będą nie mniej ekscytujące Jak już napisałem będziesz żałować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Już żałuję... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 I długo Cię ta trauma trzymać będzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi