Skocz do zawartości

Zrobienie gryfu karpiowego

Tengel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i cześć wszystkim.

Posiadam karpióweczki do których chciałbym zrobić piankowe lub korkowe rękojeści. Gryf ma ok 60 cm długości i nie wiem czy dostępne są takie pianki. Być może jest tu osoba która wyceniłaby mi taką 'zabawę' przyznam że cena którą dostałem z profesjonalnej pracowni - ok 300 zł znacznie ostudziła zapał [ 3 wędziska do przerobienia ] :(

Z naszego podwórka to przede wszystkim St. Croix, Pacific Bay, Talon, CTS, a z typowo karpiowych firm: Sportex, Free Spirit, Century oraz wiele innych bardziej om'owych firm.

Trzeba przyznać, że jest całkiem spowy wybór.

Pozdrawiam

Darc

P.S. Tu jest ciekawa stronka:http://www.custombuiltfishingrods.co.uk/course.html

Uzbroiłem kilka karpiówek na blankach Century ,Harrison,nie każda pracownia to robi ,ale dostęp do blanków jest bezproblemowy, tylko nikt ich nie trzyma na stanie bo pojedyncze wędki są zamawiane,wszystkie kije robiłem w korku na pełnych i dzielonych choć przy dzielonej tylko mała przerwa na bud gripa,sporo przerabiałem bo poszło taśmowo ,to taka moda nastała w karpiówkach ,pianka się opatrzyła :lol:

A tak przy okazji, ktoś może wie, czemu typowa karpiówka ma raptem 5-6 przelotek, a nie bliżej 10, jak w spinach?

Wyłącznie tradycja, czy też jest jakies praktyczne uzasadnienie?

Tak sobie myślałem: a gdyby Fuji NGC zastosować i L-kami pojechać po szczytowce... nietypowo by było, ale może lepiej ... a może nie?

Kolego @matusiak, wypowiedzcie się proszę, skoroście trochę w tej materii robili :mellow:

Pozdrawiam,

Fatso

@Fatso,

karpiarze w swej większości, to taki naród, których grubość portfela w wielu przypadkach jest znacznie większa od ich wiedzy i doświadczenia w temacie, także chęci poznawczych.

Nie dotyczy to oczywiście wszystkich - zarówno to o portfelu jak i to o wiedzy i doświadczeniu itd.

Generalnie chodzi o to, że tak się przyjęło i już i to jest lansowane przez producentów. Głównie ze względów ekonomicznych, z racji oszczędności- mniej liczny komplet przelotek jest zawsze tańszy, nie ponosi się też kosztów na wypromowanie nowe koncepcji.

W spinie, też nad wodą nie uświadczysz zbyt wielu NGC'owców , z 15 przelotkami na kiju.

Z własnych doświadczeń mogę powiedzieć, że są też powody praktyczne - często rzuca się ze strzałówką i węzeł łatwiej przechodzi przez większe przelotki - tak więc w karpiowym NGC niżej niż do 12, no może 10 nie da się zejść.

Osobiście widziałem, jak kulawo zawiązany węzeł na strzałówce wybił pierścień z przelotki - zaznaczam, że kij był raczej z tych tańszych, a i węzeł wybitnie spiep....ny.

Którąś już zimę z kolei buduję karpiówki na własny urzytek i taką koncepcje też sprawdzałem – na razie na kijach typu boat & stalking. Testy rzutowe wypadają pozytywnie - odległości są porównywalne - 70-80m. Znacząco poprawiło się wykorzystanie mocy blanku w przypadku 9 przelotek na kiju 11' w porównaniu do tradycyjnego zbrojenia.

Zacząłem temat zgłębiać, po tym jak blisko już 10 lat temu na jakiejś niemieckiej stronie karpiowej widziałem w akcji kije uzbrojone w przelotki Fuji BL typu Low Rider Guides.

Pozdrawiam

Darc