Skocz do zawartości
  • 0

łódka 3,60 - 4m

tasiek321

Pytanie

Witam!

Noszę się z zamiarem zakupu łódki 3,6 do 3,8m (max 4m). Chciałbym aby była szeroka, stabilna i co najważniejsze, żeby pływała w ślizgu z dwoma osobami na pokładzie na 10 konnym silniku. Fajnie byłoby żeby jej zakup + przyczepka nie zrujnował mojego budżetu domowego :D Jeżeli ktos używa takową łodeczkę, to prosze o parametry, nazwę a najlepiej namiary na procucenta.

Opinie i sugestie użytkowników są dla mnie bardziej miarodajne niż to co piszą o swoich wyrobach ich producenci :unsure:

Z góry dzięki za wszystkie sugestie.

pozdrawiam tasiek321

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Już troszeczke było o tych łodziach na tym, jak i innych forach;

http://www.motorowodny.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3354

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=144098 msg_144098

http://www.motorowodny.com.pl/forum/viewtopic.php?p=26569&am p;highlight=#26569

http://www.motorowodny.com.pl/forum/viewtopic.php?p=20788&am p;highlight=#20788

ps.teraz wiesz czego nie kupować

Poczytaj, przeanalizuj, poszukaj podobnych wątków, przejrzyj you tube wtedy zadawaj pytania i dokonuj jedynie słusznego wyboru.

Pozdrawiam

• 0

Witam,

Ja od kilku lat używam takiej łódki:

http://www.jobaspeedway.pl/lodzie_kajaki.html

Oczywiście mowa o tej dużej, czyli 3,85m. Jest naprawdę lekka i bez problemu spokojnie przenosi się ją w dwie osoby. Co do pływania w ślizgu to się nie wypowiem, bo używam do niej Suzuki 2,5 KM.

Pozdrawiam

Rafał

• 0

Witam.Od kilku lat używam Michała firmy Milex.Łódka bardzo stabilna,idealna do spinningu.Przy dwóch osobach i silniku 10km wejdzie w ślizg.Szczerze polecam. :D

Michała bardzo chętnie tylko ta cena 5 tysia :unsure: no chyba ze trafi sie jakaś używka.

• 0

Ja jestem posiadaczem takiej łódki http://www.polmir.com.pl/wioslowa_iwa_390.htm jest to łajba dwu skorupowa ale jest solidnie wykonana , bardzo stabilna jak na taką długość i dość sporo miejsca . Używam ją głównie do pływania po Wiśle i w brew opiniom że do tego typu wody powinna być innego kształtu i konstrukcji to jestem zadowolony, stabilność mi to wynagradza .Za piąłem do niej 13,5 konia w 4 suwie i w 3 osoby bez problemu wchodzi w ślizg to na pewno 10 koni sobie poradzi .Pozdrawiam

• 0

No zgadza się - z zaproponowaną przeze mnie łódką nie ma co ich nawet porównywać, bo są trochę z innej półki. Ja raczej proponowałem wersję ekonomiczną, bo wydaje mi się, że obie powyższe łódki to wydatek sporo powyżej 2 tysięcy, a zaproponowana przeze mnie łódka wraz z solidnymi drewnianymi wiosłami tej ceny nie przekracza. Poza tym dla mnie istotnym elementem jest waga - w związku z tym, że wożę ją na zwykłej przeczepce towarowej do góry dnem. W dwie osoby nie ma najmniejszego problemu z jej ładowaniem i ewentualnym przenoszeniem w trudno dostepne miejsca wodowania. Ale każdy ma inne priorytety.

Pozdrawiam

Rafał

• 0

Witajcie

Tak wigry 355 jak i np: solar 360 czy też inne tego typu są bardzo dobrymi łodziami, są stabilne, małe lekkie... i to chyba już wszystkie ich zalety. Jeśli łowisz na bardzo dużych jeziorach to zdecydowanie powinieneś zmienić swoich faworytów.

Pozdrawiam

ps. zaraz pewnie będą opinie właścicieli, że to bardzo dobre łodzie, pewnie i tak ... ale jest też wiele innych lepszych.

• 0

Koledzy skoro mowa o łodziach;mam zamiar pływać po jeziorze wielkości 1000ha, o spalinie nie ma mowy bo to strefa ciszy.Pozostaje elektryk. zamierzam łowić głównie metodą trolingową.Mógłby mi ktoś polecić jakiś sprawdzony zestaw(łódź + silnik+akumulator) do takiego pływania.

• 0

sadze ze to jestsuper łódka za nie duża kase

http://jagielski.pl/380/380.html

nawet wersja standard wyglada superi tak sie spisuje

Kolego evin poproszę o jakiś miarodajny test tej łodzi, co najmniej 1rok czy np: pojedyńcze ścianki wytrzymują obciążenie rzędu 100kg na jedną sciankę burty a najlepiej ok. 200kg bo to jest tylko dwóch wędkarzy? Czy burty się nie uginają na dużej fali pod obciążeniem i td. i tp.

A tak ogólnie pozdrawiam Cię ... :mellow:

• 0

Juz kilka razy polecalem konstrukcje wykonane z jednej solidnej scianki laminatowej (plus komory powietrzne) i nadal obstaje przy tej tezie.

Z tego co tu widzialem to wzialbym niezawodnie Okonia - do lowienia z niewielkim silniczkiem spalinowym lub mocnym elektrykiem.

Natomiast jezeli kogos intresuje szybkie przemieszczanie sie, lowienie na duzych albo himerycznych akwenach to proponuje cos podobnego ale z metr dluzszego i kilkadziesiat kg ciezszego, przystosowanego do silnika 15KM (lub wiecej) albo....ponton ze sztywna podloga 3,5-4m z podobnym silnikiem.

Wiem, ze wielu wedkuje z konstrukcji o wiele mniejszych ale ja tutaj nie bede na to namawial...

Gumo

• 0

Juz kilka razy polecalem konstrukcje wykonane z jednej solidnej scianki laminatowej (plus komory powietrzne) i nadal obstaje przy tej tezie.

Z tego co tu widzialem to wzialbym niezawodnie Okonia - do lowienia z niewielkim silniczkiem spalinowym lub mocnym elektrykiem.

Natomiast jezeli kogos intresuje szybkie przemieszczanie sie, lowienie na duzych albo himerycznych akwenach to proponuje cos podobnego ale z metr dluzszego i kilkadziesiat kg ciezszego, przystosowanego do silnika 15KM (lub wiecej) albo....ponton ze sztywna podloga 3,5-4m z podobnym silnikiem.

Wiem, ze wielu wedkuje z konstrukcji o wiele mniejszych ale ja tutaj nie bede na to namawial...

Gumo

Oo tu się zgodzę w 99,9% ten Okoń też taki ... no powiedzmy do elektryka może być. Już pisałem na nie jednym forum motorowodnym czy też wędkarskim, wędkarska łódź niskobudżetowa i praktyczna bez obowiązku przemieszczania się z nią to tylko tania łódź sklejkowa jeśli potrafimy sami ją zrobić lub w rozsądnej cenie kupić, jednoskosrupowy gruby laminat { tu jest kilka bardzo godnych modeli alee czy warto taką łódź zostawiać nad wodą gdy istnieje ryzyko kradzieży, po drugie za reklamę nikt mi czy Wam nie płaci a i zniżki też nie otrzymamy. Skromna ale uczciwa recenzja na forum wystarczy..., sam użytkuję małą łódź z kierownicą, gdzie powiem większość lub prawie wszyscy są zachwyceni lub chwalą ją pod niebiosa. A ja powiem Wam frajda jest i tylko frajda a praktyczność i konsekwencje użytkowania małej łódź z kierownicą znam tylko ja jak i wiele innych kolegów, którzy nie chcą się o tym wypowiedzieć}

Jestem zbyt leniwy by w całości opisać problem.

Pracujemy, pracujemy, mamy obowiązki np.: ... małżeńskie zima mam nadzieję będzie długa by opisać Wady i zalety małej łodzi z kierownicą frajda na +, praktyczność na -.

Pozdrawiam

• 0

Taśku ,

Miałem podobny dylemat jak Ty i jest już praktycznie rozwiązany (łódź się produkuje).

Też chciałem łódź na Odrę , też warunkiem koniecznym było szybkie przemieszczanie się. Miałem okazję popływać i na Wigry i na Teksasie i na Solarze i jeszcze na kilku innych konstrukcjach.

Wszystko jest fajne i piękne ale tak jak sugeruje Gumo - wybrałem łódź jednowarstwową .

Poszukaj w Słupcy łodzie słupca model bodaj 410.

Ja zastanawiałem się nad nią i nad Crescentem 410 (ten wymieniony wcześniej model chyba jest podróbą Crescenta).

Wybrałem Crescenta bo wydaje się solidniej wykonany

Z 20 konnym silnikiem po Obrze pod prąd zasuwa coś koło 42-43 km/h z 10 konnym pływaliśmy koło 30-32 km/h (dwie osoby na pokładzie). A wiem stąd , że kolega nie zabierał się do zakupu jak do jeża (jak ja) i jego łódź wodę już kilka razy widziała.

Minusem jest cena tych łodzi (Słupca 410 - 4700 a Crescent - 5800) ale mam nadzieję , że jakość wykonania i ilość użytego materiału do produkcji tej łodzi to wynagrodzi.

Pozdrawiam

Krzysiek

• 0

Witam. Zwracam się do forumowiczów z zapytaniem o łódź YONNICO. Tutaj są jej zdjęcia. http://www.jacht-market.com.pl/adv/show/Sprzedam/lodz_wioslo wa/podkarpackie/4322.html

Czy ktoś miał z nią kiedyś styczność albo zna opinie na jej temat byłbym wdzięczny za każdą odpowiedź? Jej przeznaczeniem byłoby Zegrze i Narew.