Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

https://pl.aliexpress.com/item/4S-100A-lifepo4-14-4V-14-8V-18650-BMS-PCM-battery-protection-board-bms-pcm-for/32825804235.html?spm=a2g17.search0104.3.64.dYcwPd&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10152_10151_10065_10344_10068_10342_10343_10059_10340_10314_10341_10534_100031_10084_10604_10083_10103_10304_10307_10615_10301_10142,searchweb201603_36,ppcSwitch_7&algo_expid=e4a6811b-7548-4593-9a88-13ecc69dd88c-9&algo_pvid=e4a6811b-7548-4593-9a88-13ecc69dd88c&transAbTest=ae803_4&priceBeautifyAB=1

Tych bms-ow jest multum, znalazlem taki za 9,99$ :)

a tu ogniwa:

• napięcie: 3,2 V
  • pojemność: 10Ah
  • rezystancja wewnętrzna: <6 mOhm
  • napięcie ładowania: 3.65V±0,05V
  • gęstość energii: 105Wh/kg
  • technologia: litowo- żelazowo-fosforanowa (LiFePO4)
  • napięcie maksymalnego rozładowania: 2.5V-2.0V
  • standardowy prąd ładowania: 0,5C (5A)
  • standardowy czas ładowania: 2h
  • maksymalny stały prąd ładowania: 2C (20A)
  • standardowy prąd rozładowania: 1C (10A)
  • maksymalny ciągły prąd rozładowywania: 3C (30A)
  • impulsowy prąd rozładowania: 10C (100A)
  • zakres temperatur pracy:
          -ładowanie: 0 - 45ºC
          -rozładowanie: -20 - 65ºC
  • łącza śrubowe M6 na "+" i "-"
  • wymiary: 38 x 146 mm (ze śrubami M6)
  • waga: 330g
  • trwałość: pow. 2000 cykli (80% pojemności przy ładowaniu prądem 1C)
  • możliwość łącznia w dowolne pakiety

• 0

Jest multum, tylko że ....... :) to no name , ja podałem cenę powiedzmy " firmowego ", albo z  " dużej firmy ".

Ja mam maksymalny ciągły prąd rozładowania 100 A ( tak na wszelki wypadek ), niby silniki bez maksymizera biorą +/- 65 A , ale jak to w życiu, lepiej dołożyć troszkę $ i spać spokojnie.

Parametry ładne , jak z książki. :)

Edytowane przez maweric

• 0

BMS taki do 60 lub 100A prądu rozładowania trochę drożej niż 25$ , ale to tylko szczegół.

Przy okazji jaki masz maksymalny ciągły prąd rozładowania ???

Ja liczę i mam nadzieję, że moje 100Ah z BMS , obudową i voltomierzem zamknie się w 2000 -2100 zł brutto, ładowarka 20A - 450zł - 500 zł brutto.

Czekam i mam nadzieję :)

nadzieja matka "głupich" ale każdą matkę należy kochać  :D

• 0

Rozważam dalej , ale na tym etapie poszukuję ( negocjuje ) ogniwa. Najpierw potrzebuję dobrą cenę pakietu. Ciekawe czy można 308 ładować aku , który ma swój wewnetrzny BMS ???

Chyba źle zadane pytanie, czy w 308 można odłączyć wewnętrzny BMS.?

To miało być śmieszne ? czy chamskie ?

Bo wyszło jak to drugie.

A żeby był śmieszniej powinno być " każda matka kocha swoje dzieci " :)

" Nadzieja umiera ostatnia " i tego należy się trzymać

• Like 1

• 0

Rozważam dalej , ale na tym etapie poszukuję ( negocjuje ) ogniwa. Najpierw potrzebuję dobrą cenę pakietu. Ciekawe czy można 308 ładować aku , który ma swój wewnetrzny BMS ???

Oczywiście  ze.mozesz. bms w aku Ci odetnie lądowanie. Bądź sama ładowarka też wyłączy przy danym napięciu /prądu całego aku. W duo308 zdefinujesz swój aku. Ilość ogniw , pojemność. Prad lądowania. Jedynie nie zbalansujesz przy jej pomocy . Gdyż nie masz wprowadzonych przewodow. Za to wewnętrzny bms wraz z balanserem to zrobią za duo 308. Ona jest p tyle fajna że dokladnie będziesz wiedział ile weszło Ah w pakiet. I jakie jest napięcie całego pakietu.  Przy "twoich" ladowarkach tych inforamcji nie uzyskasz.

Edytowane przez siarq
  • Like 1

• 0

Adam, wszystko się zgadza.

Tylko, że : Twój akumulator i ładowarka "modelarska" jest super pod warunkiem, że wędkarz @kowalski chce mieć pełny wgląd w proces ładowania , napięcia , prądy itp.

Przeciętny, źle większość wędkarzy ma w d..pie proces ładowania, bms i to wszystko. Jego interesuje akumulator by był lekki i dobrze i  długo pracował, dlatego ja idę w stronę tych akumulatorów i typowych ładowarek. Kowalski schodzi do garażu podpina dwie żabki do akumulatora i wszystko ma gdzieś, liczy się cena i jakość i żywotność . Druga sprawa ładowarka jej cena 308 około 1000 zł , powiedzmy akumulator z sonarsklep 12V 90Ah w promocji 2990 zł ( bez BMS ) ale przy tej ładowarce niepotrzebny : cena zestawu 4.000 zł .Cena zestawu zabija :) .

Przy mojej wersji 12V 100Ah z ładowarką to Cena: 2400 zł - zabija , ale już mniej :)

@Kowalski tylko podpina 2 przewody i wali go wszystko, szczelnie zamknięty akumulator z zaprogramowanym zabezpieczeniem. Nie interesują go ( bo nie muszą balansery , BMS ,prądy ładowania itp ). I myślę też, że jak ma zapłacić za żel Toyamy NPCG 100Ah 1200 zł, i dźwigać 30kg to prędzej czy później pomyśli o Lifepo4 za 2000 zł i 15 kg.

Ceny i tak pewnie spadną i mam się zamiar przyłożyć do tego.

Mnie wkręcił temat Lifepo4 ,dopiero przecieramy szlaki. Będzie tylko lepiej i taniej. :)

• Like 6

• 0

Rysiek jest tak jak mówisz i nie inaczej. jestem za w 100%. Uzytkownik ma włączyć i mieć w nosie caly proces. Ja tez jestem zielony w temacie, czytam coś powoli praktykuje i się uczę. A swoimi doświadczeniami dzielę się z reszta. Może komuś się to przyda. Wiem sam po sobie , że nie latwo jest dotrzec do różnych rzetelnych informacji. Nie chodzi o chwalnie, a wzajemne wsparcie. Ja dziś "Tobie" a jutro Ty mnie( i nie mam na myśli żadnych zobowiazan z czyjejs strony) . Także jestem za Twoją i innymi inicjatywami dazacymi do tańszego komfortu :) A przede wszystkim do obalania agresywnego marketingu i pokazywania cóż jest warta dana rzecz.

Edytowane przez siarq
  • Like 2

• 0

I tego się trzymajmy, wspierajmy i wymieniajmy doświadczenia.

Ja też jestem w temacie Lifepo4 zielony , ostatnio tyle czytałem i uczyłem się na studiach , a było to dawno :).

Co do BMS ( różnicy  w cenie ) , z tego co wyczytałem tańsze mają ustalone napięcia i prądy dedykowane są pod konkretne pakiety , te droższe programuje się np: C1;C2 itd

• 0

Takie info dostałem od dostawcy z Chin, ale szukając w necie trafiłem na

:BMS-L0410/BQH30A 50A - do pakietów BTO BQH30A jest programowalnym PCM, który ma zastosowanie do pakietów akumulatorów litowych (Li-ion,Li-Poly,LiFePo4) złożonych z 4 do 10 cell w szeregu. Układ oparty jest na procesorze Texas Instruments BQ77910A. Konstrukcja PCM ma 2 niezależne tory prądowe dla ładowania i rozładowania oraz wyjście balansujące. Umieszczone są one w dwóch oddzielnych gałęziach ujemnych. Większość parametrów programowana jest przed montażem do pakietu akumulatorów. Pełny opis programowania, parametry oraz ich zakres są opisane w karcie katalogowej BQ77910A. Dane techniczne: napięcie ładowania: programowalne w zależności od technologii i ilości ogniw: 11,2V - 43,75V napięcie początku balansowania: programowalne od 2,4V - 3,9V  prąd balansowania: od 150mA do 200mA (zależne od technologii ogniw) maksymalny prąd ciągły ładowania: 30A maksymalny prąd ciągły rozładowywania: 50A zabezpieczenie nadprądowe: 40A ± 10% pobór prądu układu kontrolującego: podczas pracy: 50μA tryb uśpienia: 5μA zabezpieczenie przed zwarciem wyjście termistora*  niezależne tory prądowe ładowania i rozładowania wymiary: długość: 115mm; szerokość: 81mm; grubość: 7,2mm * Do prawidłowego działania płytki niezbędne jest połączenie termistora 10K UWAGA! Układ PCM wykorzystywany tylko i wyłącznie w konstrukcjach BTO. Układ nie jest dostępny w detalu/hurcie jako osobna płytka.

• 0

Dzięki. Bardzo dużo inormacji jest tez na stronach mistrzów ,co się bawią modelami zdalnymi. Ogólnie bms zalecany jak najbardziej. Tylko trzeba go odpowiednio dobrać do pakietu. Trafilem tez na jakis artykuł . Odnosnie pakietów z bms. Gdzie autor zwrócił uwagę na :po zakonczeniu ladowania pakietu z bms zaleca się się odczekać z 3h przed użyciem.  Ma to.na celu dac popracować balanserowi celem wyrównania napięć.

• 0

O 1 godz. ktoś pisał na stronie z kamperami, ogólnie bardzo wiele sprzecznych informacji.

Koleś złożył aku z winstonów, ogniwa balansował "ręcznie", 3 razy rozładowywał i ładował, osiągnął różnicę błędu 0,001V, złożył wszystko bez BMS użytkował ponad rok , ładował ładowarką bez BMS . Po ponad 100-120 cyklach kontrola ogniw i różnica na ogniwach 0,002V.

Czym więcej informacji , tym więcej sprzecznych informacji :)

Reasumując: nigdy więcej kwasowych :)

• 0

Witam wszystkich !!. Interesuje mnie temat tych akumulatorow i zastanawiam się czy nie warto zaryzykowac i zamowić takie cudo http://lithpower.manufacturer.globalsources.com/si/6008849427599/pdtl/Lithium-ion-battery/1156006406/Lithium-battery-pack.htm  miało by to służyć dokładniej do haswinga 2hp . Po skorzystaniu z funkcji kalkulatora do obliczania całkowitego kosztu , wyszło :560 $ expressem (120 wysyłka) statkiem 681$ (241wysylka) Biorac pod uwagę 560 $ przy obecnym kursie to wychodzi bardzo dobrze cenowo za taki aku. Zamawiał ktoś z takowej strony ? I wgl jak widzicie taki aku w Haswingu 2hp POZDRAWIAM!

• 0

Witam wszystkich !!. Interesuje mnie temat tych akumulatorow i zastanawiam się czy nie warto zaryzykowac i zamowić takie cudo http://lithpower.manufacturer.globalsources.com/si/6008849427599/pdtl/Lithium-ion-battery/1156006406/Lithium-battery-pack.htm  miało by to służyć dokładniej do haswinga 2hp . Po skorzystaniu z funkcji kalkulatora do obliczania całkowitego kosztu , wyszło :560 $ expressem (120 wysyłka) statkiem 681$ (241wysylka) Biorac pod uwagę 560 $ przy obecnym kursie to wychodzi bardzo dobrze cenowo za taki aku. Zamawiał ktoś z takowej strony ? I wgl jak widzicie taki aku w Haswingu 2hp POZDRAWIAM!

Vat i cło brałeś  pod uwagę ? +/- 30%.

• 0

2 minusy :  pierwszy to brak jakiejkolwiek informacji o balansowaniu - dla mnie osobiście do dyskwalifikacja,  drugi to 40 kg wagi ( OK 200 wAmpirkogodzin :) i 24Volciki  musi swoje ważyć ale samemu to nie będziełatwo targać do naładowania).

Edytowane przez VonJa

• 0

Witam serdecznie.

Myślę o zmianie akumulatora do silnika dziobowego 12v. Czy ten akumulator spełni moje wymagania? https://www.mjosservice.no/produkt/lithium-batterier-ladere/batterier/skanbatt-lithium-lifepo4-batteri-12v-100ah-100a-bms. 

Czy może wystarczy ten? https://www.mjosservice.no/produkt/lithium-batterier-ladere/batterier/skanbatt-lithium-lifepo4-batteri-12v-60ah-50a-bms

Nadmienie że echosondy, oświetlenie łódki,ładowanie urządzeń, pobierają prąd z aku podłączonego do silnika