maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Pierwszy spełni bez problemu, bardzo dobre parametry (C1) ok; drugi też ok , kwestia tylko ile ah potrzebujesz . Wiesz na jakim pływałeś , więc potrzeby znasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 apioo Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Ehhh, szkoda, że nie sprzedają na sztuki https://www.alibaba.com/product-detail/lithium-battery-pack-12V-100AH-Lifepo4_60646159396.html?spm=a2700.7724857.main07.406.2bd13975HEU8Gf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 and66 Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 A co eksperci powiecie na to wygląda fajnie tylko waga jakaś mała 10kg czy tu nie ma jakiegoś haczyka. https://pl.aliexpress.com/item/12V-100AH-LiFePO4-Battery-Pack-Scooter-Solar-battery-waterproof-case-LCD-display/32826746660.html?spm=a2g17.10010108.1000014.6.552b5016Q3RAK3&traffic_analysisId=recommend_3035_3_83054_iswinstore&scm=1007.13338.83054.0&pvid=60d9ded8-20c5-496c-ac2c-f20dc024fe7d&tpp=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 A co eksperci powiecie na to wygląda fajnie tylko waga jakaś mała 10kg czy tu nie ma jakiegoś haczyka. https://pl.aliexpress.com/item/12V-100AH-LiFePO4-Battery-Pack-Scooter-Solar-battery-waterproof-case-LCD-display/32826746660.html?spm=a2g17.10010108.1000014.6.552b5016Q3RAK3&traffic_analysisId=recommend_3035_3_83054_iswinstore&scm=1007.13338.83054.0&pvid=60d9ded8-20c5-496c-ac2c-f20dc024fe7d&tpp=1 Ta waga to bardzo dziwna, 12V/100ah to 14-15 kg , przy Lifepo4 ilość cykli ładowania 2000+ , prąd ładowania 6A , też dziwny .Moim skromnym zdaniem to nie Lifepo4 , litowo jakiś tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 ogolnie jest baaardzo duzo tego w chinach... cena sie bierze z jakosci ogniw. Im drozsze tym lepsze maja parametry. Liderem jest bodajze A123 cylnidryczne , jednak przy pakietowaniu wychodzi kosmos cenowy... te sa lifepo4 ,nie z gornej polki lipoly byly by lzejsze i mialy znacznie wiekszy prad rozladowania. Prad ladowania to jest ladowarki (bynajmniej jak dla mnie) wszytsko upchane w gotowym pakiecie, zestaw ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 and66 Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Dzięki a już myślałem że Amerykę odkryłem, szkoda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 ogolnie jest baaardzo duzo tego w chinach... cena sie bierze z jakosci ogniw. Im drozsze tym lepsze maja parametry. Liderem jest bodajze A123 cylnidryczne , jednak przy pakietowaniu wychodzi kosmos cenowy... te sa lifepo4 ,nie z gornej polki lipoly byly by lzejsze i mialy znacznie wiekszy prad rozladowania. Prad ladowania to jest ladowarki (bynajmniej jak dla mnie) wszytsko upchane w gotowym pakiecie, zestaw ok. To skąd taka waga, nie spotkałem się do tej pory z taką wagą. Waga jednego ogniwa wahała się między 3 , a 3,5 kg tu z opakowaniem 10 kg.Po odliczeniu opakowania powiedzmy kilograma, 9kg na 4, to jedno ogniwo +/- 2,2 kg . nie za lekkie ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Jednak cos jest na rzeczy , nawet w komentarzach jeden gosc toczyl spor o pojemnosc vs waga..., takze trzeba uwazac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Trzeba odgrzać temat A te "ciężary" czekają już na majówkę : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Pływałeś już z tym na pokładzie? Może jakiś test żarówkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Żarówkowy raczej nie, są ładowarki inteligentne, które rozładowują i ładują do tego na wydruku masz wszystkie parametry ( czas ładowania od 0-100% , ile A weszło do aku.)i wiele innych, potrzebnych lub mnie potrzebnych danych.Wyniki w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Drac Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Caly wątek przeczytalem.Zona obejrzala m jak milosc i oglada inne pierdy.A ja wnioskow mam niewiele....jak bedzie kasa uderzyc do kol Maweric Daj znac jak użytkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) Akumulatory już po pierwszych niezależnych testach.Gdybym przetestował sam, pewnie nie było by to co powinno być ( za bardzo się napaliłem na te aku ). Wracając do tematu 3 akumulatory 100Ah poddano testom , rozładowanie do 0 , naładowanie do 100% ( sprawdzenie BMS elektroniki zabezpieczającej ).Wyniki:Wszystko OK - BMS , działa prawidłowo 9,6 V ; 9,6 V , 9,8 V Pojemność OK - 106Ah ,107Ah, 109 Ah Ładowanie od 0-100% średnio 5 godz. +/- 20 min ( czas ładowania różny ; akumulatory ładowane różnymi ładowarkami, głównie chodziło o parametry ładowania , wydruki krzywe i inne bajery ) Woltomierz na akumulatorze - ma minimalne przekłamania , ma również buzer ( brzęczyk ), ogólnie bardzo przydatny pokazuje napięcie , procentowe zużycie aku , termometr. Waga OK 11,5 kg 12,2 kg 12,1 kg ( tutaj chyba różnica nie gra roli ) Szczególne podziękowania dla kolegi @ siarq za poświęcony czas w przetestowania akumulatora i kolegi Grzesia , który anonimowo jest na JB , ale mocno udziela się na innym portalu wędkarskim. Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez maweric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Nie ma za co dziękować @maveric. Dla mnie to frajda , zrobić test czegoś nowego , co może niebawem pozbawi wielu użytkowników problemów z akumulatorami. Test wypadł tak jak wyżej. Zero sciemy. Akumulatory są w wadze mega lekkiej (testowany 11.5kg) i mocy " tytana" 50A ciągle przez 2h ! Kwasiak 150ah by pierdzial przy takim wyczynie... pozniej jak się dookopie to wstawię fotkę ch-ki z ladowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 uups Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 w takim razie czekam na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 tak wygladalo naladowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalc Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 no to nic innego jak tylko zbierac monete i pozbywac sie olowiu z plywadla trzeba bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Rafał zbieraj kasiorę, następna dostawa w czerwcu Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez maweric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 StCroix Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 A jak to w pieniądzach wygląda? Załóżmy dwa po 120 Ah i coś, co umie w nie prąd pchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zasada jest taka że lifepo4 nie łączy się w szereg , równolegle TAK. Jak chcesz mieć 24V to dedykuję się odpowiedni aku 24V.12V 100Ah z ładowarką 2500zł na dziś. Jak Cię kwota nie odrzuci to poczytaj wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 VonJa Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Zasada jest taka że lifepo4 nie łączy się w szereg , równolegle TAK. Jak chcesz mieć 24V to dedykuję się odpowiedni aku 24V. obowiązkowo trzeba pamiętać by spięcie równoległe miało miejsce tylko wtedy kiedy oba akumulatory mają jednakowy poziom naładowania. Różnica napięcia na klemach pomiędzy akumulatorami rzędu nawet 0,1 - 0,2V może powodować przepływ prądu pomiędzy aku ( z mocniej do słabiej naładowanego) idący w X naście.... X dziesiąt amper. A z jakiego powodu nie łączymy ich w szereg??? hmm?? Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez VonJa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Krzysiek sam tego nie czuje. Czemu producent zakazuje łączyć 2 szt w szereg. Może że względu na bms ? Może że względu na wbudowany LCD? ( chyba najpredzej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Akumulatory są już zabezpieczone BMS ( mają w środku ) .Taką informację dostałem od producenta, ogniwa są 12V.@VonJa - ty jesteś specem od aku , ja dopiero raczkuję . Adam jeszcze przed zainstalowaniem LCD , mówił, że tylko równolegle. Szeregowo nie . Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez maweric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 VonJa Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Specem się nie czuję a człowiek uczy się całe życie !!!! Chyba z czystej ciekawości siądę w weekend i empirycznie sprawdzę zachowanie 2-3 BMS-ów 3S połączonych szeregowo w różnych sytuacjach.... najwyżej coś zjaram ale nie będzie mi szkoda bo elektronika od skośnookich "maj frendów" nie jest droga. EDIT: po szybkiej analizie specyfikacji jednego z popularnych układów scalonych realizujących funkcję BMS. Słusznie .... w szereg nie wolno /nie należy. Ma to związek z elektroniką BMS/LCD. Nic złego z nią się nie będzie działo dopóki nie zadziała co najmniej jeden z BMS-ów czyli rozłączy zasilanie na jednym z X połączonych w szereg aku. Wtedy na nim właśnie pojawi się sumaryczne napięcie pozostałych akumulatorów.....jeśli będziemy mieli spięte w szereg np: 4x 12V to żaden scalaczek siedząc w BMS-ie nie wytrzyma gdy podamy mu 36V (trochę zawiłe ale jak ktoś zainteresowany to wytłumaczę). To mam kolejny powód uzasadniający ( mi samemu ) że by wywalić BMS-a z mojego AKU a zastąpić go voltomierzem z buzerem. Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez VonJa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 StCroix Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zasada jest taka że lifepo4 nie łączy się w szereg , równolegle TAK. Jak chcesz mieć 24V to dedykuję się odpowiedni aku 24V.12V 100Ah z ładowarką 2500zł na dziś. Jak Cię kwota nie odrzuci to poczytaj wątek Nie wiem skąd założenie, że chciałem je łączyć w szereg w celu uzyskania 24 V. Sam watek czytałem, a jako że pamięć ulotną bywa, no i miało to miejsce jakiś czas temu, postanowiłem zapytać wprost o cenę. Póki co, jest ona zaporowa. Dziękuję jednak za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
28 Gru
25
10 Sty
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi