Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mi po tej zimie od wilgoci w piwnicy trafiło przetwornice, watomierz i ładowarkę... tym samy wyleczyłem się z trzymania elektroniki w niej... W garażach może wilgoci mniej. Jednak na pory jesień zima lepiej to dac w suche miejsca. Badz zabezpieczyc jakos.Akumulatorem różnej maści nic nie bedzie

Edytowane przez siarq

• 0

takich co przechowują w nieogrzewanym garażu pewnie byś znalazł multum a i takich co im do głowy przyjdzie ładować w tym samym garażu też się pewnie znajdą jednostki.  :D

Jestem jednostką :) Garaż pod blokiem - w największe mrozy +10st. Ładowarka Schumacher podłączona cały czas do zestawu 2 x 110Ah ZAPa - zaglądam co jakiś czas czy wszystko żyje i ma się dobrze. Druga bateria 'stoi' pod Ctek'iem.

• 0

Mój dziś dotarł, waga 12,5 kg. W gratisie majfrend dorzucił power banka z lampka i rekawiczki. Popływałem godzinkę na rzece za oknem na haswingu protuarze 65 lbs i wszystko oki. Ładowarka w zestawie 10A. Najlepsze że całość z silnikiem można spokojnie targać na 4 piętro w bloku :)

lifepo4.jpg

• Like 2

• 0

ok, to ja za pytam po co nam Lifepo4? kosztowo kosmos aby napędzić silnik wymagający 24V, za porównywalne pieniądze (cena silnika na 24v i komplet lifepo4 do niego) zapłacimy minimum 6000zł, za  podobną cenę (6500 zł) o połowę lżejszy Torqeedo (14kg z baterią) Travel 503, jak ktoś dorzuci 2000 zł to ma 1003C z dużym aku ważący łącznie 15kg!

Waga zestawu z lifepo4 to jak kolega napisał jedna bateria 12kg i silnik elektryczny ważący 8kg  czyli zestaw pod 12V wychodzi 20kg, zwykły zestaw elektryk plus bateria lifepo4 jest o 1/3 cięższy do Torqeedo. Przy wersji silnika elektrycznego 24v, zestaw  jest dwa raz cięższy niż Torqeedo a kosztuje tyle samo.

Jest wersja Torqeedo 403 i 403c do kajaków jeśli szukamy czegoś małego, niestety kosztuje od 7000 zł w górę

Należy pamiętać że aku ściągane z chin mogą mieć problem z naprawami gwarancyjnymi

Wg mnie gotowe silniki z wbudowanymi bateriami wtedy gdy zależy nam na napędzaniu średniej i dużej łodzi wędkarskiej gdzie i tak potrzebowałbym 24V, do małej łódki lub kajaka cenowo wyjdzie nam najtaniej mały elektryk 12V i bateria lifepo4, ale wagowo nadal będzie to cięższy zestaw niż Torqeedo, za to cenowo ze 3 razy tańszy.

Co do pojemności do 2x100Ah Lifepo4 wystarcza na 2h pływania na maksa na silniku typu Haswing 2HP 24v, a Torqeedo 1003C na baterii przy maksymalnej prędkości wytrzyma tylko godzinę, ale już testy producentów przy minimalnych prędkościach dawały bardzo zbliżony czas płynięcia (15h i 17h) przy 3-4km/h, i prawdopodobnie przy połowie obciążenia ten czas byłby porównywalny, zaś dla Torqeedo wyniósł jakieś 6h (dane producenta dla prędkości 5,5km/h).

Edytowane przez wedkarski365

• 0

Jak porządnie przetestujesz to też sie skuszę i o linka poproszę.

Dolar teraz tani. Vat dowalili ?

Vatu i cla nie dowalili link

Wysoce Prąd Rozładowania BMS 12 V 100AH Lifepo4 Battery Pack dla Auto Silnik Łodzi RV Jacht Hurtowych Energii Słonecznej

http://s.aliexpress.com/VbAn2eue?fromSns=Copy to Clipboard

• Like 1

• 0

Torqeedo 1003C według mnie bardzo głośny silnik 

ok, głośny ale lekki, miała okazję jeden dzień pływać na Haswing 2hp i tez do cichych nie należy, spalina też nie jest cicha. Pytanie czymś się kierujemy, wagą, głośnością czy ceną. Potem wybieramy na jakich zbiornikach chcemy pływać i czym i mamy rozwiązanie.  Np w kajaku może lepiej dopłacić ze 3000 zł do napędu nożnego niż inwestować w silnik i aku. Każdy ma inne potrzeby, możliwości. napisałem, że jeśli priorytetem jest waga to są lżejsze rozwiązania niż lifepo4, szczególnie do większych silników wymagających 24V i więcej

• 0

@wedkarski365 - ceny masz nie aktualne Lifepo4 24V/100Ah z ładowarką to koszt około 4 tys. W tym wszystkim chodzi głownie o wagę akumulatora.

Tak dla sprecyzowania - akumulatory do Torgeedo czy Travel mają pojemność 18Ah lub 30Ah cena 2 tys i 4 . Nie wiem co i do czego chcesz porównywać, bo do 100Ah Lifepo4

za 2 tys . ma się to nijak. :)

• 0

@wedkarski365 - ceny masz nie aktualne Lifepo4 24V/100Ah z ładowarką to koszt około 4 tys. W tym wszystkim chodzi głownie o wagę akumulatora.

Tak dla sprecyzowania - akumulatory do Torgeedo czy Travel mają pojemność 18Ah lub 30Ah cena 2 tys i 4 . Nie wiem co i do czego chcesz porównywać, bo do 100Ah Lifepo4

za 2 tys . ma się to nijak. :)

jest co porównywać,

a) cenę za aku Lifepo4 przyjąłem najtańszego czyli chińskiego, przy cenach w Polsce wychodzi jeszcze korzystniej na rzecz Torqeedu czy podobnych

b ) fakt, że Torqeedo ma mniejsza pojemność 1003c to 31Ah, ale też mniejsze zużycie o czym pisałem, zużywa na maksymalnym obciążeniu ok 30A, zaś silniki typu Haswing 2Hp ciągną po 50-60A. Torqeedo używany na połowie swoich możliwości co wg producenta jest ok 5,5km/h da radę płynąc do 6h cZyli zużywa jakieś 5A. Wersja 503 z aku 11h przy maksymalnym wykorzystaniu pobiera  jakieś 15Ah. NIe tylko pojemnosc się liczy ale tez ile pobiera odbiornik

celem mojego wpisu było pokazanie, że są gotowe rozwiązania cenowo i wagowo porównywalne z lifepo4 a do niektórych rozwiązań nawet znacząco lżejsze i kosztujące tyle samo

Edytowane przez wedkarski365