Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam,nakrecilem sie na ten nowy typ akumulatora LiFePO4 80Ah i postanowilem go kupic od kolegi@siarq bo cena jest naprawde rewelacyjna.Pierwsze wrazenie po rozpakowaniu paczki to faktyczna waga ktora od razu sprawdzilem(wyszlo faktycznie 12,4kg)Jako ze aku przyszlo naladowane,postanowilem je rozladowac i sprawdzic faktyczna pojemnosc akumulatora(i tu sie przydal gadzecik z aliaxpres-watomierz)Po testach wyszlo mile zaskoczenie,wynik 92,014Ah,wiec bingo.Pozniej podlączylem go do dedykowanej ładowarki i po niespelna 5 godz aku w pelni naladowane i gotowe do boju.Wkrótce testy na wodzie którymi oczywiscie tez sie podziele z kolegami z forum,pozdro

post-56766-0-40018400-1531678143_thumb.jpg

post-56766-0-42175400-1531678159_thumb.jpg

post-56766-0-21657500-1531678177_thumb.jpg

Edytowane przez rafalc
  • Like 3

• 0

To jest cena porzadn

cenowo ten aku Lifepo4 80Ah to nadal ponad 2000 zł?

To jest prawie tyle samo co porzadny kwas i ładowarka do niego,ale jest jedno ale-jedno do drugiego to totalna przepasc technologiczna.Jezeli kogos w miare stac to niebawem bedzie w to wchodzil chocby dla tego ze oszczedza kregoslup, czas ladowania,wykreca lepsze osiagi na łodzi -pontonie itd

• Like 1

• 0

I ja zakupilem ten cud techniki ... jestem juz po pierwszym plywaniu ... ponad 3 km na 5 biegu zrobilem (na maxa ) i okolo 2 km na 3 biegu ... w domu okazalo sie ze zuzylem okolo 40-45 procent pojemnosci aku ... jestem zadowolony ... a pozatym wziasc silnik w jedna reke i aku w druga ... bezcenne :) 075db72a3bc67e8e7b53058bc5408740.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 4

• 0

mnie najbardziej "zdumiewa" wydajnosc pradowa akumulatorow litowych - nieosiagala dla PB w tych samych ,a nawet o polwe wiekszych pojemnosciach...udalo mi sie zdobyc przetwonice 230V/12V o mocy wyjsciowej 2KW w pełnym sinusie ( czyli podlaczamy akumulator i mamy 230V o mocy 2kw) Troche abstrakcja , bo aby to uzyskac trzeba zapodac z aku 200A... Przy testach oscylowalem w przedziale 70-77A  czyli nie caly 1kW. akumulator 80Ah  przez ponad godzine  wytrzymal to. Oczywiscie napiecie wraz z koncem zaczelo spadac  , Zanim zadziala bms BMS , wylaczyla sie przetwornica. Posiada wbudowany system ochrony aku ,przed nadmiernym rozladowaniem przy progu 10,8V. Mialo to miejsce przy oddaniu okolo 80Ah, reszte pojemnosci wydusilem zarowkami 12V o lacznej mocy 200W.  Przy zabawach z kwasami Europower 2x65Ah 12V (zdrowymi) ,takie obciazenie bylo mozliwe przez jakies 30-35min. Przy rozladowyywaniu malymi pradami rzedu 10A ,kwas nie ustapi pola Lifepo4 w wydajnosci pradowej. Jednak przy duzych obciazeniach  rzedu 40-70A i pojemnosciach 100-150ah nie masz szans do litu.Sam uzytkuje silnik spirit 1.0 , ktory ma aku Lipoly 48V 25Ah. czyli nieco ponad 1kw mocy. Jeszcze nie udalo mi sie splynac do slipu na pagaju...

post-55026-0-09674600-1531768060_thumb.jpg

post-55026-0-56761800-1531768066_thumb.jpg

• Like 2

• 0

To jest cena porzadn

To jest prawie tyle samo co porzadny kwas i ładowarka do niego,ale jest jedno ale-jedno do drugiego to totalna przepasc technologiczna.Jezeli kogos w miare stac to niebawem bedzie w to wchodzil chocby dla tego ze oszczedza kregoslup, czas ladowania,wykreca lepsze osiagi na łodzi -pontonie itd

Cena ceną, wiadomo tanio nie jest. Ja na dziś doceniam wagę akumulatora , szkoda tylko że prawie nowiutki AGM poszedł w odstawkę :)

• 0

Heloł,jestem po pierwszych testach tego aku 80Ah z łodzia Romana 430 i silnikiem minnkota 40 z maxymizerem.Otóż na poczatku pływania od razu pełna moc i ogień-no może prawie pełna bo nie wziolem kamizelki ratunkowej a jak poszedłbym w ślizgu to mogloby to być niebazpieczne,hehe.Pomyslalem sobie ze od razu go zarżne do odciecia przez BMS i przez półtora godz plywalem na pełnej mocy  z predkoscia ok 4,8 km/h(niestety ta krypa troche waży,ponad 400kg /ja ,spalina,winda,klamoty,kotwa,2 osobyi drobiazgi)Nie zrobilo to na aku żadnego wrażenia wiec postanowilem poplywać jeszcze cos w trolu zeby cos skorzystac z tego wyjazdu na testy i ryby.Zaczelem plywac w trolu przez 2 godz z predkoscia ok 3,5 km/h i po splynieciu na slip aku jeszcze miało 20 proc pojemnosci do wykorzystania(ciekawe ile to by wyszlo,szkoda ze braklo juz czasu)Podsumowując aku jest zaje...ste.Wcale nie żałuje zakupu i polecam,pozdro

post-56766-0-64009300-1531943870_thumb.jpg

Edytowane przez rafalc
  • Like 1

• 0

Na odcięcie przez BMS przy pływaniu na full nie masz szans, silnik pobiera na max 65A (55lbs) , a BMS zadziała dopiero przy poborze +100A. Na tym silniku nie masz szans na rozłączenie przez BMS :)

Ja i mój kręgosłup testujemy akumulator od maja i wszystko na +.

I stwierdzenie kolegi gdy podniósł akumulator " Ty on jest pusty w środku " i niezapomniany wyraz twarzy. :)

• 0

Ryszard, ale tu chodziło o odcięcie z paragrafu rozładowania raczej.

Teraz jak czytam post, to też tak pomyślałem. :) . Natomiast ja nie dopuszczam do rozładowania i wyłączenia przez BMS , powód bardzo prozaiczny nie biorę zapasowego aku , a na wiosła jestem za leniwy. Przy MK 55 z max. starcza na cały dzień spokojnego pływania i +/- 20% zostaje .