Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Działa w przedziale od 9.6v do 9.8v

Następuje odcięcie akumulator całkowite. Dla pewnosci dzialania byly tez krotkoe zwarcia . Oraz "piki"- czyli duze prady rozruxhowe >100A ,Aby się aku włączył należy podpiąć ładowarkę. Sprawdzalem na 10szt, więcej mi się nie chciało.

• Like 1

• 0

mam pytania:

dlaczego używacie ładowarek 20A do baterii 80Ah? czy skoro producent dopuszcza ładowanie nawet prądem 1C-2C czy nie lepiej mocniejsza ładowarką?

przy niektórych lifepo4 producenci wskazują że optymalny prąd ładowania to 1/3 pojemności czyli przy 80Ah będzie to ok 26A, a niektórzy piszą że "trwałość: pow. 2000 cykli (80% pojemności przy ładowaniu prądem 1C)" to jaka trwałość przy ładowaniu 0,3C?

Patrząc na parametry są to akumulatory do  ciężkiej acz krótkiej pracy skoro zalecane są prądy rozładowania rzędu 1C, jak w takim razie dobrać do nich silnik elektryczny, czy silnik 55lbs 12V zżerający maksymalnie 40-60A to szukać aku 80-120Ah czy jednak może mniejszy aby prąd rozładowywania był bliższy wartości 1C?

• 0

prad ladowania/rozladowania uzalezniony jest od 2 czynnikow:

-przedewszytskim ogniw , ktore w standarcie lifepo4  osycluja w zakresie 0,5-1c , badz w wersjach wysokopradowych do 3c. Wersje wysokopradowe sa duzo drozsze okolo 50% i maja zastosowanie w momencie uzycia malych pojemnosci wzgledem duzych mocy. Np ogniwa Headway , ktroe maja 3C. Mozna sobie sklecic bateryjke 20-25Ah i smialo cisnac na full moca przy poborze 60A. Inne przypadki to modelarstwo,elektryczne rowery itp. , gdzie uzywaja lipoly ze wzgledu na wage i jeszcze wiekszych pradow nawet 20C. Przy silnikach 12V takie rozwiazanie sie mija z celem, bo nie wykorzystasz tego przy pojemnosciach 80-120Ah czy jeszcze wiekszych.

Druga sprawa to BMS., zazwyczaj maja duze prady rozladowania i mniejsze ladowania. Oczywiscie , mozna sobie zamowic ustrojstwo ktore bedzie mialo 1c na wejsciu , tylko ze jego cena poszybuje ostro w gore... I w ten czas zamaist zaplacic za aku 2-2,5k to zaplacisz z 3k ++. Gdzies tu w  watku byl wstawiany niezly artykul , odnosnie badan/testow lifepo4.

Trzecia sprawa to ladowarka 100A dla 12V bedzie kosztowac tyle co aku jak nie wiecej :) a dla wiekszych napiec 24-48 to zrobi sie abstrakcja cenowa przy takich pradach.

Nawet torqeedo czy epropulsion nie daja tak mocnych ladowarek , najprawdopodobniej ze wzgledu na cene finalna zestawu

Edytowane przez siarq
  • Like 3

• 0

Piewrsze pływanie z lifepo4 od Siarq-a. Powiem tak, że zaczynam się obawiać o wynalazek MC Wódz -znaczy maxymizer w osapianie (chłodzenie), bo tak długo na fullpower to nigdy nie pływałem. Półtora godziny pływania w większości na full, ubytek ok 20% pojemności, dwóch załogantów, dętka KMPP330. Niestety, nie zabrałem miernika cęgowego by sprawdzić prądy poboru.

Prawdziwe testy wydolnościowe już wkrótce, nowe jeziora czekają na zmapowanie.

Stay tuned.

• Like 2

• 0

"Półtora godziny pływania w większości na full, ubytek ok 20% pojemności....."

...cos ten wskaźnik procentowy przełamuje. Teoretycznie i praktycznie.... zakładając że akumulator ma pojemność 100

Ah i silnik rzędu 45-55 lbs to prądy pobierane przez silnik wynoszą na piątym biegu rzędu 40 do 50 amper więc po godzinie pływania powinien być akumulator wyczerpany w ok. 50%....

• 0

ten wskaznik pokazuje poprawnie napiecie. juz pisalem o tym. jako 100% traktuje 14,4V - czyli koncowe napiecie ladowania a spoczynkowe jest 13,4 i pokazuje 83-86%. Co nie zmienia faktu , ze aku jest naladowany.w testach godzina i 10 min obiciazeniem ~75A +  do odciecia  przez BMS ~12A

Edytowane przez siarq

• 0

Jaka bateria i jaki silnik ?

80(90)Ah, haswing osapian 55 tunning

"Półtora godziny pływania w większości na full, ubytek ok 20% pojemności....."

...cos ten wskaźnik procentowy przełamuje. Teoretycznie i praktycznie.... zakładając że akumulator ma pojemność 100

Ah i silnik rzędu 45-55 lbs to prądy pobierane przez silnik wynoszą na piątym biegu rzędu 40 do 50 amper więc po godzinie pływania powinien być akumulator wyczerpany w ok. 50%....

Tak jak napisałem powyżej- nie zabrałem miernika cęgowego,  by to realnie policzyć.

Skalowanie aku na stockowym mierniku jest nieprecyzyjne jeżeli chodzi o procenty, zaczynałem od 85, skończyłem na 68

• 0

https://allegro.pl/prostownik-victron-blue-24v-8a-1-wyjscie-wloclawek-i6774345017.html?utm_source=rtbhouse&utm_medium=CPC&utm_campaign=rtbhouse-retargeting

a taki prostownik ,bo chciałem na stałe zostawić na łodzi a wilgotno może czasami być . co do bms to brałem z chin bo w Polsce ani u pepików nie ma takich dużych :)

• 0

80(90)Ah, haswing osapian 55 tunning

Tak jak napisałem powyżej- nie zabrałem miernika cęgowego,  by to realnie policzyć.

Skalowanie aku na stockowym mierniku jest nieprecyzyjne jeżeli chodzi o procenty, zaczynałem od 85, skończyłem na 68

"woltomierze wbudowane-wskazniki naladowania przeklamuja. Jako full naladowany traktuja 14,4V a jest to napiecie konca ladowania dla lifepo4, w stanie spoczynku napiecie siada do 13V,xx i stad wskazania na 86% naladowania, ta sama sytuacja ma sie przy dolnym pulpie 12,3V - wskaznik pokazuje jesze sporo a tu juz koncowka sie zbliza. Jest to bardziej do oceny sytuacji niz faktycznego stanu aku.

Trzeba przyjac ze 13,x V te 86% po naladowaniu jest full a 12,4V czas myslec o pagaju powoli :)"

Edytowane przez maweric

• 0

https://allegro.pl/prostownik-victron-blue-24v-8a-1-wyjscie-wloclawek-i6774345017.html?utm_source=rtbhouse&utm_medium=CPC&utm_campaign=rtbhouse-retargeting

a taki prostownik ,bo chciałem na stałe zostawić na łodzi a wilgotno może czasami być . co do bms to brałem z chin bo w Polsce ani u pepików nie ma takich dużych :)

za te pieniadz to kupisz ladowarke modelarska , o pradach ladowania z 20-30A z balanserem