Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

I to jest właśnie chyba jedna z największych zalet technologi litu. Ile masz tyle wykorzystasz, bez względu czy będziesz plywal z prędkością 2kmh czy 6kmh. Jak benzyna w baku. Do końca na full , nie ma litosci:) kwasy , przy dużych pradach i tych samych pojemnosciach nie mają szans

• 0

Za jakość się płaci wszędzie. Giganci maja w nosie że ich produkty są drogie a konkurencja ma taniej. Jako ciekawostkę powiem Ci , że producent hedway zaproponował cene o 0.25$ niższa przy zakupie powyżej 1000szt a przy kontenerze.moze byś jeszcze ugral z 0.1$...:) więc szału nie ma. Jest tego zbyt mało , popyt duży a Chiny nie są mekka wydobycia litu ,aby rzucić świat na kolana . Zobacz jakie oscylują ceny ogniw a123 czy Samsung itp. Druga sprawa.to kurs $ i otoczka podatkową... Pewnie jeszcze do tego dochodzi jakieś lobby Pb i.mase innych czynnikow

• 0
A jak wygląda sprawa ładowania czegoś takiego ze spaliny? Trochę mniei qsi

Sprawa jak się okazuje jest dość prosta. Należy zakupić kontroler ładowania, ktory obsluguje akumulatory lifepo4.

Np. Taki :

https://allegro.pl/azo-solarny-regulator-ladowania-mppt-12-24-20a-i7447461865.html

Na aliexpres są od 20$

Tylko musi obsługiwać lit ! Bo jest.masa ich z przeznaczeniem dla kwasow, czytać uważnie opisy :)

Edytowane przez siarq

• 0

I ja jestem po pierwszym pływaniu...

Aku lifepo4 100ah

Ponton 320

Haibo m150

2 osoby plus sprzęt

Po 20 km napięcie nadal ponad 12 i to sporo... Płynąć na maxie...

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tomasz eS
  • Like 1

• 0

Ech, żeby to jeszcze dało się jakoś łatwo ładować ze spaliny.

Psułek ale po co ? Skoro przez cały dzień pływania prawie nie do zarżnięcia jest taka bateria ? Wieczorem pod ładowarkę i na rano gotowe.

Ja mam Winstona 160Ah 24V + Haswinga 2HP na semperze 440 (łączna masa blisko 500kg) i po raz pierwszy ładuję akumulatory raz na 3 dni -pływam codzienie po 4-8h i nie cackam się z poborem prądu (30-45A). Gdyby tylko Haswing nie wykańczał mnie hałasem..

• 0

No pierwsze podejście takie zapoznawcze... Napewno nie ma co patrzeć na to co pokazuje wyświetlacz na aku... Trzeba monitorować napięcie na zewnętrznym... ( jak się okazało niepotrzebnie) niebawem robie maraton po Solinie... Zobaczymy

• 0

Psułek ale po co ? Skoro przez cały dzień pływania prawie nie do zarżnięcia jest taka bateria ? Wieczorem pod ładowarkę i na rano gotowe.

Ja mam Winstona 160Ah 24V + Haswinga 2HP na semperze 440 (łączna masa blisko 500kg) i po raz pierwszy ładuję akumulatory raz na 3 dni -pływam codzienie po 4-8h i nie cackam się z poborem prądu (30-45A). Gdyby tylko Haswing nie wykańczał mnie hałasem..

Zamień na Haibo M250. Będzie tak samo szybko a może nawet trochę szybciej (jeden z użytkowników na romanie 440 z dwójką i szpejem podawał przelotową ok 8 km/h) i sporo ciszej. No i usb jest :)

• 0

No pierwsze podejście takie zapoznawcze... Napewno nie ma co patrzeć na to co pokazuje wyświetlacz na aku... Trzeba monitorować napięcie na zewnętrznym... ( jak się okazało niepotrzebnie) niebawem robie maraton po Solinie... Zobaczymy

napiecie pokazuje prawidlowo i na tym mozna sie opierac, wskaznik pojemnosci pominac

• 0

Dokładnie, jak mam podobnie w echu. cienkie długie przewodu i różnica duża w warościach na mierniku przy akumulatorze i na wyświetlaczu w echu.

Do tego dochodzi jakość połączeń. 

Trzeba by rozbierać, ale jak by Ci się kiedyś chciało to możesz jakimś średniej klasy miernikiem zmierzyć napięcie przed wyświetlaczem w silniku, wtedy dowiesz się skąd się bierze błąd. 

• Like 2