Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dokładnie, jak mam podobnie w echu. cienkie długie przewodu i różnica duża w warościach na mierniku przy akumulatorze i na wyświetlaczu w echu.

Do tego dochodzi jakość połączeń.

Trzeba by rozbierać, ale jak by Ci się kiedyś chciało to możesz jakimś średniej klasy miernikiem zmierzyć napięcie przed wyświetlaczem w silniku, wtedy dowiesz się skąd się bierze błąd.

Dokladnie tak jest

Długość przewod, ich srednica, jakosc i ilosc polaczen i spadek napiecia murowany

Tez tak mam (jak kazdy kto to mierzył;) )

Wysłane z mojego SM-G870F przy użyciu Tapatalka

• 0

Zamień na Haibo M250. Będzie tak samo szybko a może nawet trochę szybciej (jeden z użytkowników na romanie 440 z dwójką i szpejem podawał przelotową ok 8 km/h) i sporo ciszej. No i usb jest :)

USB mam dwa w jaskółce - zamówione na etapie budowy sempera. Faktycznie ten Haibo jest cichszy ? Haswing przy 43-45A rozpędza moją łódź do 7.22km (na pawęży Suzi 20KM, paliwo itp).

• 0

Witam ponownie,jak obiecalem tak robie,dziele sie doświadczeniem.Otóż wreszcie znalazlem czas na konkretne plywanie i przetestowanie mojego aku lifpo4 80Ah które zakupilem od naszego forumowicza.Znalazlem w końcu caly dzień który mogłem poświęcić na pływanie i z testów mi wyszło 9h plywania w spokojnym trolu i pokonany dystans 28km oraz czasami używanie kotwicy jak znalazłem fajne miejsce.Po calym dniu pływania zostało mi 25proc pojemności akumulatora z czego jestem bardzo zadowolony.Nowe aku przerosło moje oczekiwania,jestem naprawde zadowolony,polecam.Pozdrawiam was,Mietek.

Ps.Dodam jeszcze że mój ponton to Maweric 330D a silnik to Osapian 55

post-67690-0-38345700-1533668566_thumb.jpg

post-67690-0-00799200-1533668587_thumb.jpg

• 0

Ech, żeby to jeszcze dało się jakoś łatwo ładować ze spaliny.

Spoko Panowie,zamierzam rozkminic ten temat.Niebawem (po wyplacie)zamierzam kupic regulator zeby mozna bylo podlaczyc tego typu aku pod spaline i cieszyc sie w pelni kosmiczna technologia.Oczywiscie jak najbardziej podziele sie z kolegami z forum spostrzezeniami i wynikiem testow,pozdro

• 0

Ja dziś na swoim spirit 1.0 zrobiłem 10km trola. Z 8 kresek 6 zostało:) never ever Pb. 

Rafał jak kupisz i uruchomisz to przynęt A zobaczyć na żywo ten regulator

Spoko Adam dam znac,jak coś to przyjezdzaj zrobimy pomiary,testy,itp bo ty jestes mocny w tym temacie no i masz profesjonalny sprzet jak cos

• 0

Psułek ale po co ? Skoro przez cały dzień pływania prawie nie do zarżnięcia jest taka bateria ? Wieczorem pod ładowarkę i na rano gotowe.

Ja mam Winstona 160Ah 24V + Haswinga 2HP na semperze 440 (łączna masa blisko 500kg) i po raz pierwszy ładuję akumulatory raz na 3 dni -pływam codzienie po 4-8h i nie cackam się z poborem prądu (30-45A). Gdyby tylko Haswing nie wykańczał mnie hałasem..

Bo łódkę mam na marinie, a z ładowaniem ze spaliny to by była hybryda praktycznie. Nie chcę mi się targać aku do domu, a mam trochę obawy co do zostawiania ładowarki na łódce na noc, bo mgła jest naprawdę niezła.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Bólu nie ma,koszt 230zl do przelkniecia a prototyp instalacji juz powstaje

Czy będziesz podlaczal do tego:

- elektryczny starter silnika

- inne obciazenie (echo, silnik elektryczny itp.)

Jak tak, to w jak? :)

• 0

Jakie są przeciwwskazania połączenie szeregowego w celu uzyskania np. 24V.

Załóżmy że będę je rozpinał i ładował każdy oddzielnie.

Piotr, bms-y są charakterystyczne dla 12V i prądu określonego dla ogniwa. Musiałbyś mieć 3 bms y wpinane jakoś: po jednym 12v na aku i 24v dla szeregu.

• 0

Czy będziesz podlaczal do tego:

- elektryczny starter silnika

- inne obciazenie (echo, silnik elektryczny itp.)

Jak tak, to w jak? :)

Tak bede podłaczal starter do silnika ale docelowo z kostki 7-9Ah do ktorej bedzie szlo ladowanie z silnika,natomiast reszta prądu popłynie już dalej przez regulator do lifepo4 który bedzie zasilał cały bajzel na łodzi tj.echo,wciągarka,oświetlenie,zasilanie modułu 3d,silnik elektryczny.Nie chce mi sie grzebac pod czapa w silniku i wyprowadzac tylko przewód ładowania z niego,takie rozwiązanie jak zrobiłem jest poprostu najprostsze dla normalnego zjadacza chleba i nie generujace wiekszych kosztow przy rozbudowywaniu takiej instalacji.

Edytowane przez rafalc

• 0

Tak bede podłaczal starter do silnika ale docelowo z kostki 7-9Ah do ktorej bedzie szlo ladowanie z silnika,natomiast reszta prądu popłynie już dalej przez regulator do lifepo4 który bedzie zasilał cały bajzel na łodzi tj.echo,wciągarka,oświetlenie,zasilanie modułu 3d,silnik elektryczny.Nie chce mi sie grzebac pod czapa w silniku i wyprowadzac tylko przewód ładowania z niego,takie rozwiązanie jak zrobiłem jest poprostu najprostsze dla normalnego zjadacza chleba i nie generujace wiekszych kosztow przy rozbudowywaniu takiej instalacji.

"Kostka 7-9Ah" - nie czaje, czy mógłbyś wyjasnic / rozrysowac schemat?

Czy chodzi po prostu o akumulator 7-9ah podlaczony przed regulatorem?

Jaj tak, fajne rozwiązanie, ale... gdy silnik nie będzie pracowal to ten aku bedzie sie rozladowywal dając prąd do regulatora.

Dopytuje się bo sam myślę o czymś takim i szukam optymalnego i możliwie prostego rozwiazania. Aktualnie rozwazalem wstawienie przelacznika, ktory w momencie startu silnika trzeba by było ustawiac na bezpośrednie polaczenie z aku, a w czasie pracy na regulator. Ale to ma wiele wad, dlatego szukam czegoś lepszego

• 0

Jakie są przeciwwskazania połączenie szeregowego w celu uzyskania np. 24V.

Załóżmy że będę je rozpinał i ładował każdy oddzielnie.

Jeśli potrzebujesz 24v . To musisz albo nabyć gotowca , bądź składać z ogniw i zabezpieczyć . Te baterie 12v są złożone z bms i balanserem dla 12v. Jeśli wezmiesz w szereg drugi aku posadzisz tym samym.bms. Można je spinać jedynie równolegle celem.podniesiena pojemnosci. Nie są to tanie zabawki i lepiej przestrzegać wytycznych:) może na pozna jesień bądź wiosnę beda dostępne ogniwa do budowy indywidualnych projektow typu 24/36/48v.

• 0

"Kostka 7-9Ah" - nie czaje, czy mógłbyś wyjasnic / rozrysowac schemat?

Czy chodzi po prostu o akumulator 7-9ah podlaczony przed regulatorem?

Jaj tak, fajne rozwiązanie, ale... gdy silnik nie będzie pracowal to ten aku bedzie sie rozladowywal dając prąd do regulatora.

Dopytuje się bo sam myślę o czymś takim i szukam optymalnego i możliwie prostego rozwiazania. Aktualnie rozwazalem wstawienie przelacznika, ktory w momencie startu silnika trzeba by było ustawiac na bezpośrednie polaczenie z aku, a w czasie pracy na regulator. Ale to ma wiele wad, dlatego szukam czegoś lepszego

Masz rację. Osobiście bym poprostu odseparowal układ zapłonu od pradnicy i połączy to z 1 akumulatora - w tym przypadku z lifpo4 i pominął drugi aku. Dołożyć 1 przewód + na rozruch i po temacie
  • Like 1